Spår halvering av boligprisene
Det amerikanske boligprisfallet er ikke over, prisene kan falle så mye som 50 prosent fra toppen i enkelte storbyer.
Dette er en artikkel fra NE nyheter, som nå er blitt til Estate Nyheter. Redaksjonen.
Boligprisene har allerede falt med mer enn 30 prosent i noen av de verst rammede områdene, men det stopper ikke der. Flere boligeksperter sier til CNN Money.com at vi kan se et totalt fall fra toppen på så mye som 50 prosent.
– Boligboomen savner sidestykke i amerikansk historie, og det vil også prisnedgangen gjøre, uttaler porrteføljeanalytiker Michael Youngblood ved FBR Investment Management til CNN Money.com
Les også: Boligprisene ned 14 prosent
Gjennomsnittsprisen i Sacramento, Californias hovedstad, var for eksempel ned 35 prosent i tremånedersperiden som endte i mai sammenliknet med tilsvarende periode i fjor. I San Diego, helt sør i California, har prisene falt med 26 prosent.
Michael Youngblood spår en halvering i de byene som har vært hardest rammet til nå. I så fall vil det være langt verre enn tidligere nedganger.
I Austin i Texas falt prisene med 25 prosent på slutten av 80-tallet, som til da var en av de verste kjente nedgangene i amerikansk bolighistorie. Los Angeles opplevde en prisnedtur på 21 prosent i løpet av en seksårsperiode på 90-tallet.
En annen boligekspert sier at folk er redde for å kjøpe i dagens marked, rett og slett fordi de frykter de betaler for mye. Dette forsterker prisnedgangen og fører til at den alvorligste nedgangen skjer akkurat nå.
Les også: 1,1 millioner kan miste sine hjem
Michael Youngblood mener en kraftig korreksjon var uunngåelig, fordi boligprisene hadde steget langt mer enn lønningene. Oppgangen var derfor ikke bærekraftig. Historisk har amerikanske boligpriser ligget på fire ganger lønnsinntekten.
Les også: Gribbene får USA-boliger til spottpris
Vi nærmer oss nå dette nivået, den amerikanske gjennomsnittboligen koster drøyt 204 000 dollar, mens gjennomsnittlig husholdningsinntekt er snaue 50 000 dollar. Husholdningene brukte 23,3 prosent av inntekten på bolig i første kvartal iår, ned fra 29 prosent i 2006, som også taler for en prisstabilisering.
Men markedspsykologien taler for at det skal bli verre før det skal bli bedre.
(iStockphoto)