Slått av verdensindeksen
Global eiendom ga en totalavkastning i 2010 på 9,5 prosent, så det norske eiendomsmarkedet underpresterte i fjor.
Dette er en artikkel fra NE nyheter, som nå er blitt til Estate Nyheter. Redaksjonen.
Det er statistikken til Investment Property Databank (IPD) som ligger til grunn for tallene. Disse viser en kraftig bedring i den globale avkastningen fra -8,2 prosent i 2009 til altså 9,5 prosent i 2010. Fjorårsavkastningen er langt bedre enn estimatet til IPD, som tilsa en avkastning på 3,2 prosent.
Ser vi på enkeltlandene, gjorde Storbritannia det best i IPDs oversikt, med en totalavkastning på 15 prosent, tett fulgt av USA. Svenskene slo oss med en avkastning på drøyt 10 prosent, mens den norske fjorårsavkastningen ble 8,2 prosent, etter en moderat verdiøkning på 2 prosent.
Norge har en rekke land bak seg i landoversikten, men ettersom de største landene gjorde det best, ble vi slått av den vektede verdensindeksen. Irland er det eneste landet i oversikten med negativ totalavkastning i 2010, mens det japanske kommersielle eiendomsmarkedet ga investorene null i avkastning.
Det fullstendige skakkjørte og overetablerte irske eiendomsmarkedet har falt katastrofale 60 prosent i verdi siden nedturen startet i 2008 frem til utgangen av 2010. Det er det desiderte verstingmarkedet på verdensbasis. I USA var verdinedgangen i perioden 33 prosent, i Storbritannia ca 29 prosent, men i Tyskland lave 5 prosent. De store landenes dårlige utvikling gjør at det vektede globale verdifallet har vært rundt 21 prosent fra toppen til slutten av fjoråret.
Norge står i likhet med Sverige oppført med et akkumulert verdifall på vel 10 prosent fra nedturen startet og ut 2010. USA, Storbritannia og Sverige opplevde i 2010 den sterkeste verdiveksten av de større eiendomsmarkedene.
Selv om markedene bedrer seg, er det langt igjen til toppnivåene. Det positive er at den gode utviklingen gjennom fjoråret ser ut til å fortsette inn i 2011.
– Den sterke avkastningen i 2010 har fortsatt inn i de første månedene av 2011, som vi har sett gjennom kvartalsavkastningen i en rekke av markedene. Appetitten for eiendom holder seg sterk fra en rekke aktører, som pensjonsfond, statlige investeringsfond, REITs (skattegunstige eiendomsfond, red.anm.) og velstående privatpersoner. Mengden av kapital, kombinert med høy løpende avkastning og mangel på nye objekter, har ført til positive utsikter på kort sikt for de fleste eiendomsmarkedene i verden, konkluderer Peter Hobbs, ansvarlig for forretningsutvikling i IPD.
Verdens kommersielle, profesjonelle eiendomsmarked utgjør med IPDs tall svimlende 4000 milliarder dollar, drøyt 21 500 milliarder norske kroner med dagens svake dollarkurs. USA, Japan, Tyskland og Storbritannia utgjør nærmere 70 prosent av det totale markedet, men avkastningen i disse landene har altså vært svært ulik.
Avkastningen i de ulike sektorene har også variert kraftig. Dette gjelder spesielt i USA der boligeiendommer har levert nesten det dobbelte av avkastningen i forhold til den verste sektoren, industrisektoren.