Seim No More

Eiendomsspekulanten Carl Fredrik Seim (28) fra Bergen kom i hardt vær da han slo Mjellem & Karlsen Verft konkurs etter bare fem uker som eier. Men kanskje finner han trøst i den enorme tomten som alene anslås å være verdt rundt 250 millioner kroner? Får han lov å bygge boliger og næringsbygg på tomten blir profitten gigantisk.

Publisert Sist oppdatert

Dette er en artikkel fra NE nyheter, som nå er blitt til Estate Nyheter. Redaksjonen.

Den unge og styrtrike investoren har på kort tid gjort seg kjent i Bergen ved sine kjøp av spektakulære hus og sansen for dyre og raske biler. Etter hvert har Seim innsett at denne typen medieoppslag ikke akkurat har gjort imagen hans mer troverdig enn nødvendig er. I den senere tid har han da også gjort fortvilte forsøk på å fremstå som en nøktern og ansvarlig ung mann. Allerede i juli kunne man få vite at Carl Fredrik Seim det siste halvannet året har kjøpt luksuseiendommer, biler og båt for til sammen 30 millioner kroner. Bare Audun Rekstens 650 kvadratmeter store luksusbolig på Store Milde utenfor Bergen kom på 13 millioner kroner. Seim blir nå kalt den nye Røkke fra Bergen. For aldri har Bergens næringsliv før opplevd noe som ligner på det mange mener er en kalkulert og nådeløs slakt av det tradisjonsrike verftet kombinert med et spektakulært forbruk. Hensikten bak raidet av verftet spekuleres i å være å få lettere tilgang til eiendommene verftet ligger på. De alene blir kalkulert til å være verdt 250 millioner kroner. 120 millioner kroner mer enn hva Seim ga for hele stasen. Kilder NæringsEiendom har snakket med, mener det er umulig å si sikkert akkurat hvor mye Seim kan tjene på boligbygging på Marineholmen. Men alle er enige om en ting: Får han det til, vil han sitte igjen med en gigantgevinst.

Seim vs UppstrømSeim, som er oppvokst i det man vil kunne kalle et godt møblert hjem på Bergens absolutte solside, kjøpte HMS Holding av Helge Stokke for 130 millioner kroner. Kjøpet gjorde han sammen med investorekteparet Tor Arne og Gunn Uppstrøm. Men verftsovertagelsen er ikke det eneste Uppstrømfamilien har hjulpet Seim med. I følge Seim selv er hans luksusforbruk finansiert gjennom salget av selskapet Peletron Offshore i mai. Og nå viser det seg at kjøperne av offshoreselskapet er ingen ringere enn det allerede nevnte ekteparet og Bjørn Bilbo. Det har vært mer handel mellom Uppstrøm-familien og Seim. Allerede i oktober i fjor kjøpte Seim eiendomsselskapet Møllendalsbakken 9 AS fra Uppstrøm-selskapet Paleum AS. Prisen var 150 millioner kroner, og er bokført med en fortjeneste på 10,5 millioner kroner i Paleums årsmelding. Det var gjennom dette kjøpet at Uppstrøm-familien ble kjent med Seim. Etter at de sammen overtok Mjellem & Karlsen-gruppen (HMS Holding) nå i juli har Seim gått inn som styremedlem i både Mjellem & Karlsen Eiendomsutvikling AS og Mjellem & Karlsen Dokumentasjon AS. Seim har selv senere bekreftet at Uppstrøm står for mesteparten av kapitalen, men at han selv og Uppstrøm skal eie halvparten hver av HMS-Holding.

BitterEtter verftskonkursen har den tidligere eieren Helge Stokke fremstått som en bitter mann. Stokke har refset Seim & Co knallhardt i media – først og fremst på vegne av de 411 arbeiderne som mistet jobben da Seim slo verftsdelen av HMS-Holding konkurs. Han anklager Seim for løftebrudd og kortsiktig spekulantvirksomhet. Men nå svirrer ryktene i Bergens eiendomsmiljø som aldri før, og kilder NæringsEiendom har snakket med mener Stokke godt visste hva han gjorde da han solgte verftet til Seim. Det benekter han.– Dette er første gang det har vært handel mellom oss, sier Stokke til Næringseiendom. – Agenten min, Access, hadde i oppdrag å finne en passende kjøper til HMS-Holding. Vi var på utkikk etter en ansvarlig investor, særlig med henblikk på alle arbeidsplassene på verftet. Jeg var i utlandet på det tidspunktet Seim & Co kom inn i bildet og ba derfor agenten min sjekke dem ut. Jeg kjente overhodet ikke til han fra før. Du kan godt si at førsteinntrykket var bedre enn det er nå, sier Stokke. Men uttalelsene til Stokke peker i alle retninger. Til Aftenposten sa Stokke følgende: – Hadde jeg selv slaktet verftet og solgt tomtene, ville jeg fått en langt høyere pris.

Ikke så enkeltDette er imidlertid kanskje enklere sagt enn gjort. For Frantz Mjellem (78), som Stokke i 1986 kjøpte verftet av, eier fremdeles selskapet Marineholmen AS. Gjennom det selskapet kontrollerer han halvparten av verftsområdet. Området er nå festet bort til Mjellem & Karlsen Eiendomsutvikling, men ifølge en klausul skal området ikke brukes til boliger. Avtalen ble i sin tid laget for å sikre at ingen fremtidige eiere slaktet verftet for å få tilgang til den svært verdifulle tomten. Marineholmen er en av de aller mest attraktive eiendommene man kan oppdrive i Bergen i dag. Men eiendommene er nå regulert til industrivirksomhet, og samtlige bergenspolitikere fra ytterste høyre til ytterste venstre slår bombastisk fast at en omregulering av området til f. eks. boliger ikke skjer på denne siden av 2010. Temperaturen i Bergen er med andre ord høy. Flere har også hevdet at boligklausulen falt bort etter at Verftet gikk konkurs. Dette er trolig feil. Festeavtalen kan ikke sies opp, og Frantz Mjellem legger ikke skjul på at han akter å skru leien i været dersom Seim har planer om å bruke eiendommen til annet enn verftsvirksomhet. Eller som Mjellem sier i et intervju: – Jeg akter ikke å drive veldedighet ovenfor verken Seim, Stokke eller andre. Byrådsleder i Bergen, Anne-Grethe Strøm-Erichsen, sier til NæringsEiendom at dersom Seim har som intensjon å bruke Marineholmen til boligbygging har han foreløpig feilberegnet stort.– På sikt kan dette være aktuelt, men det er på veldig lang sikt. Vi skal ha arbeidsplasser i sentrum og Marineholmen representerer med sine dypvannsdokker et sjøområde det ikke akkurat er flust av i Bergen. – Hele Damsgårdssundet vil bli sett under ett om det skulle søkes om omregulering, og vil være utrolig restriktive når det gjelder boligbygging. Her skal vi ha næringsvirksomhet, sier Strøm-Erichsen.

– Ingen omreguleringSlike uttalelser regnes som preget av det tidligere nevnte politiske klimaet i Bergen. Fra ytterste høyre til enda lengre ut på venstresiden er det akkurat nå full enighet om at Seim er en mann med overraskende planer og at en omregulering av sundet ikke kommer til å skje. Det er slikt politikere er programforpliktet til å si. Men mange regner med at dette vil bli glemt etter en stund. Dessuten er det tette bånd mellom Bergen kommune og Seim. Akkurat nå bygger de i samarbeid et revitaliseringssenter på Møllenpris – ironisk nok like ved verftstomten.Det som uansett er fastslått er at Seim & Co ikke taper særlig mye penger på konkursen. Det er allerede konkurser i farvannet til verftskonkursen – kreditorer som må se langt etter pengene verftsselskapet opprinnelig skyldte. Lønnsutbetalingene er det Statens lønnsgarantifond som tar seg av. Gjelden i datterselskapet blir slettet, og Mjellem & Karlsen AS kan beholde fregattordren på en milliard kroner fra det spanske verftet Izar.En uke etter konkursen har Seim gjenopptatt driften på Mjellem & Karlsen verft. Fem millioner er spyttet inn, og rundt 70 arbeidere (Bemanningen er redusert til 20 prosent) kan igjen svinge hammeren. Seim har hele tiden bedyret at det har vært hans intensjon å bruke området til verftsdrift så lenge det har er økonomisk mulig.Men verken Seim og tidligere eier Helge Stokke har lagt skjul på at det ville vært best å flytte hele verftsdriften til Hanøytangen på Askøy utenfor Bergen. En vanskelighet med Marineholmen som verftsområde er at innseilingen til Bergen er vanskeliggjort med Askøybroen. Den tillater ikke høyere skip eller rigger enn 62 meter. Sist gang det var snakk om å flytte Mjellem & Karslen verft til Askøy stakk Bergen kommune kjepper i hjulene for denne flyttingen. Til både daværende verftseier Helge Stokke og Askøy kommunes store fortvilelse. Nå som verftet på Marineholmen i realiteten bare ligger der uten å benyttes, er det en derimot en ny situasjon verken Bergen kommune eller noen andre er tjent med. Klarer Seim å overtale kommunen til å få flytte verftet til Hanøytangen beregnes dette å koste rundt 250 millioner kroner. Om dette skulle skje er det svært få som tror noen vil stanse Seims eventuelle nye planer med Marineholmen.

Powered by Labrador CMS