Poppeste gutten i klassen

Om Petter Andreas Poppe blir tatt på fersken i fartskontroll, uten førerkort, så vil han uten problemer klare å prate seg ut av det. En bot på 10 000 kroner ville uansett ikke ha svidd.
Foto: Dag Thorenfeldt

Publisert Sist oppdatert

Dette er en artikkel fra NE nyheter, som nå er blitt til Estate Nyheter. Redaksjonen.

Men, neida, han er ikke tatt i fartskontroll, selv om han ligger på to hjul i svingene. Han er landets kanskje dyktigste bolig-megler, i hvert fall den som tjener mest, skal vi tro skattelistene. Selv snakker han helst ikke om fjorårsinntekten sin på 5,6 millioner kroner. Året før var det ”bare” 1,9 millioner kroner.Av en eller annen grunn begynner vi samtalen med å teste ut hverandres kjennskap til bortgjemte gater og veier i Oslo. Det faller ut til Petter Andreas Poppes fordel. Det gir motivasjon til å fyre løs mot denne personifiserte vennlighet, denne veldanderte bamsen som ser ut som han er helt klar for å vise oss rundt på Slottet. Men jeg fyrer ikke løs. Jeg gir ham heller en karamell:– Hva er det som har gjort deg til landets mest suksessrike eiendomsmegler?

Protestantisk arbeidsmoral– Det var jo vakre ord! Jeg tror innsatsviljen avgjør. Jo mer du satser og arbeider, jo bedre går det. Vær alltid ærlig og ryddig. Det finnes ingen snarveier, jobb så hardt du bare orker. Og til sist: du må like det du gjør. Det er suksessformelen i enhver jobb. Jeg lærte av min venn Harald Hellum i AS Frankering — Pling! lyder det fra etasjen over. Petter Andreas avbryter seg selv: – Den lyden var et salg! Han drar nesten umerkelig munn-vikene enda mer opp. – Jo, at hvis du står opp en time tidligere om morgenen og gjør ett kunde-besøk til på ettermiddagen, så vinner du i lengden. Det aller viktigste tror jeg likevel er at du må like det du gjør, du må være entusiastisk og fornøyd med hverdagen din og velge et arbeid som man koser seg med.– Du hadde et ekstremt godt år i fjor, skal vi tro skattelista. Hvorfor ble året så spesielt bra?– Det var flere faktorer pluss litt regnskapsmessige justeringer.Omsetningsmessig var selskapet vårt i fjor det som solgte mest på Oslo vest. Markedet var generelt bra, det var et år med ekstremt god omsetning. Vi er ydmykt takknemlige over den tilliten markedet har vist oss. Men vi sitter ikke i ro for å beholde førsteplassen. Vi kjemper videre.

Megler for kjendiser– Har du et spesielt godt lag med kjendiser?– Nei, ….. det tror jeg ikke …– Du har meglet mye for dem?– Jo, jeg har jo solgt en del boliger for kjente fjes, men jeg vil ikke si at jeg har noe bedre lag med dem enn det andre har.– Men det er til deg de kommer?– Jeg er så heldig som megler at jeg blir oppsøkt, så sånn sett kan du si at de kommer, men det er jo fordi jeg har jobbet som megler i tretten år. Joda, han startet sin yrkeskarriere tidlig, knapt 20 år og fersk jus-student, som visningsassistent hos Sem & Johnsen. Etter diverse jule- og sommerjobber hos Sem & Johnsen, så sa han til dem ”her vil jeg jobbe”. ”Men det har vi ikke plass til”, svarte de. Det var et lite firma: To mennesker og en rullefaks, forteller Petter Andreas, som svarte ”greit, men da vil jeg gjerne ha betalt når jeg begynner å tjene penger for dere”. – Så fikk jeg betalt litt etterhvert da, og det var jo greit. Senere ble jeg partner i firmaet.

Hovedoppslag i Aftenposten– Du er på vei til å bli en slags megler-kjendis. Hvordan var det å være hovedopp-slaget i Aftenposten her om dagen?– Det var meget overraskende. Jeg ble stilt tre spørsmål rundt min egen økonomi som jeg ikke hadde noen kommentar til. Jeg ser neppe nyhetsverdien i at jeg tjener som en middelmådig aksjemegler. Det er mange som gjør det mye bedre enn meg. – Har det vært mye pes etter oppslaget?– Nei. Det var en veldig tabloid vinkling.– Men dette handler vel også litt om konkurransen mellom eiendomsmeglere?– Ja, OK, det er jo der sporten ligger, å være den som gjør det best. Konkurranseinstinktet er stort hos flere av oss.– Du har vært tilbakeholden med å fortelle om hvor mange boliger dere solgte i fjor. Burde du ikke i stedet være stolt?– Jo, vi er veldig stolte over fjoråret, men jeg tror ikke jeg blir noen bedre megler av å stå på forsiden av en tabloid avis eller Aftenposten og skryte av hva vi gjorde i fjor. Det er dagen i dag som teller.– Du vil fortsatt ikke fortelle hvor mange boliger dere solgte i fjor?– Nei, men vi hadde en god omsetning.

Lange arbeidsdager, få frihelger– Det sies at de beste meglerne jobber vanvittig mye. Hvor lange arbeidsdager har du?– Jeg pleier å jobbe fra kl. 8-9 til 19, pluss lørdager og søndager.Det kommer så tilforlatelig. Vi tør ikke en gang tenke på hvilken klimaeffekt det hadde hatt om alle jobbet like mye. Kyoto-avtalen måtte sannsynligvis reforhandles.– Ingen frihelger?– Joda, prøver å ta hver tredje helg fri.– Pluss juli?– Joda, he-he, så har vi julaften, da!– Men er det ikke julaften hver dag her, da?– Nei, .. så hyggelig er det ikke. Men jeg solgte faktisk en bolig på julaften i fjor. Litt spesielt, egentlig. Men det viser at du gjør den jobben og yter den innsatsen kunden har hyret deg for. – Hvor lenge har du holdt på som du gjør?

Forståelsesfull gründer-kone– Siden jeg begynte. Det blir en vane. Jeg går og klipper meg på tirsdag og ikke på lørdag. Og så sover jeg meget godt om natten. Jeg er så heldig at jeg har en kone som er meget forståelsesfull. Hun var med på å starte opp butikken min her sammen med meg, riktignok etter at vi ble kjærester. Hun hadde erfaring fra Brynestad-systemet med å bygge opp butikker. – Gründerblod hos dere begge?– Det er en veldig styrke å ha en medspiller som du stoler 100 prosent på hele veien og som skjønte veldig enkelt hva det handlet om.– Men dere har tid til å ha et barn?– Ja, lille Fredrikke er kommet til verden, og det er jobb nummer to.– Hvor mye tid tar det for deg å gjøre ferdig en femtimillioners-transaksjon?– Det blir jo meget markedsbestemt.Han drar på det, tar seg en munnfull svart kaffe og tenker seg om noen sekunder —– Det avhenger av hvor attraktiv eiendommen er i markedet. Men jeg bruker vel ca. tre måneder på en slik affære. Da vi solgte Munkebakken for Einar Nagell-Erichsen, en transaksjon på hundre millioner, jobbet jeg sammen med Knut, Lars og Øystein i Union, og den jobben brukte vi tre-fire måneder på, og der lå det adskillige timer bak. Det tar tid å verifisere og trygge produktet, en annen ting er å legge en markedsstrategi, og det tredje er å implementere. – Kan du da for eksempel hjelpe stakkars Erik Tønseth med å selge Holmen Gård, som han gjerne vil ha 48 millioner kroner for?– Han burde gått til meg til å begynne med, så hadde Holmen vært solgt for lenge siden! Nei, men spøk til side. Uten å ha sett eiendommen fremstår den som meget bra, men jeg hadde nok lagt opp salgsmåten litt annerledes. Jeg ville gått til det nettverket som jeg har fra før og lett etter en kjøper der, i stedet for å gå ut med flagg og hornmusikk. Det var slik vi solgte Munkebakken. Eiendommen ble aldri annonsert.

Gryende næringsmegling– Du er kjent som megler. Nå annonserer du et næringsbygg på Grorud med prislapp på 100 millioner kroner. Beveger du deg nå inn på et helt nytt felt?– Poppe & Co Aktiv Eiendomsmegling står på tre ben: Bolig, prosjekt og næring. Det siste er vel egentlig bare en beskjeden halestuss. Vi oppfatter næringsbygg som et veldig spennende tredje ben å stå på. Vi tror at megling av eiendom i fremtiden i stigende grad vil profesjonaliseres, spesielt boligmegling, som i dag har vært preget av små aktører. Vi tror at en megler må kunne tilby flere produkter hvorav det å håndtere næring, prosjekter og bolig vil være en del av dette. Spennende blir det også når det åpnes for salg av et bredere spekter av finansielle produkter i fremtiden.– Hvor ligger den store forskjellen i å tilby en næringseiendom kontra en bolig?– På mange måter er salgsmekanikkene veldig like også når vi tar med prosjektsalg, men hvis du er vant til kun å selge brukte boliger, så bør du nok holde deg unna prosjekter og næringsbygg. For oss blir næringsmegling en naturlig videreføring av de oppdragene vi har på prosjektsiden.– Tror du skillet mellom å selge bolig og næring viskes ut?– Jeg tror det kommer større aktører her, gjerne bankeide, som kommer til å dominere denne bransjen her i fremtiden.– Hvor stort er behovet for nye, sultne eiendomsmeglere?– Hos meg er det alltid behov for unge, sultne, flinke meglere! De siste årene har det blitt uteksaminert en rekke unge, sultne eiendomsmeglere uten erfaring eller tilknytning til bransjen. Det er kjempetøft å etablere seg som ung eiendomsmegler i dag. Det handler om å få en fot i døren så tidlig som mulig og jobbe knallhardt og målrettet. Gjør du det, så er eiendomsmegling et kjempeartig yrke. Den som ikke vil yte 100 prosent, vil oppleve at de neste årene blir ganske tøffe.

Morsomt og hyggelig– Du sier kjempeartig … er det fordi du som megler deltar i beslutninger som får stor betydning for folk?– For mange er boligkjøp den største investeringen de gjør. I tillegg er det en positiv og hyggelig situasjon, et hyggelig valg. Nettopp det gjør denne jobben så morsom og hyggelig å utføre. – Man skulle tro at eiendomsmegleryrket er veldig egnet for kvinner. Hva er det som gjør at gutta gjør det så mye, mye bedre rent økonomisk?Pling! sa det, igjen, og Petter Andreas blotter sin absolutt velregulerte tanngard, nok en kunde har truffet et hyggelig valg.– Det er vanskelig å svare på det, for jeg er enig med deg i at kvinner burde ha de samme forutsetninger for å gjøre det godt i denne bransjen, kanskje enda bedre, for kvinner er litt mer tålmodige enn vi gutta er. Jeg tror det er tilfeldig.– Tror du det? Helt ærlig?– Jeg finner i alle fall ikke noen god begrunnelse for at det er slik.– Kan det ha noe å gjøre med at gutta gjerne vil vise muskler, at de er mer konkurranseorientert?– Jeg tror at kvinner er like konkurranseorientert som vi gutta er.– Da er det bare et tidsspørsmål før kvinnene kommer opp med millioninntekter, de også?– Det tror jeg virkelig. Du ser det i næringsmegling. Solveig hos Union er jo kjempedyktig, hun har jobbet der lenge. Mer kaffe?– Ja, takk. Synes du det er helt greit at skattelistene legges ut på Internett?

Snev av sosialpornografi– Nei, jeg må innrømme at det har et snev av sosialpornografi. Jeg mener at dersom du vil sjekke ligningen til naboen så burde det i alle fall være slik at du måtte registrere deg. Jeg er enig at at ligningen er offentlig informasjon og som andre burde få tilgang til, men jeg synes terskelen bør bli høyere. Det er jo også kriminelle som sjekker inntekt og formue før de kommer og gjør innbrudd hos deg.– Tror du det er mye av det, eller at de jobber på den måten?– Nei, jeg ikke tenkt så mye på hvordan kjeltringer jobber, det kan jo være et godt verktøy. Men det er jo noe positivt ved disse listene, nemlig at de som ikke betaler skatt blir ”outet”, så det kan jo ha en viss oppdragende effekt, selv om den ikke er særlig stor.– Du er blant dem som ikke liker å kommentere din egen inntekt. Er det janteloven som er ute og går, at du ikke liker å stå fram?– Janteloven kan vel være en faktor, man skal ikke stikke seg frem for mye i Norge før det oppfattes som negativt, men jeg mener at hva man tjener til slutt blir litt uinteressant, det er ikke rollen som lønnsmottager som er interessant, men det stykke arbeid jeg gjør og hvilken innsats jeg gjør og på hvilken måte jeg gjør jobben. Det er det jeg ønsker å bli kjent for, ikke at jeg tjente 5,6 millioner kroner i fjor. Det er svært mange som tjener mye mer enn meg.

Boligprisene fortsetter å stige– Eiendomsmeglere er ikke overbetalt, altså?– Jeg har to avlønninger, en som ansatt i eget firma, den andre som hovedaksjonær i en bedrift. Og husk — jeg er den megleren som har solgt flest boliger og tjent inn størst provisjonsinntekter i Norge åttende året på rad. – Tror du boligprisene vil fortsette å stige i Oslo?– Ja, helt sikkert. Det skal jeg vedde en god flaske rødvin med deg på!– Jaha, men hvorfor skulle jeg vedde imot? Selv om prisene følger sykliske bevegelser?– Ja, og dette er veldig rentestyrt. Men mindre og mindre av netto reallønn har gått til å dekke boutgifter, altså er det et større rom for å betale for boligen din.– Nå spår enkelte økonomer særlig innenfor banknæringen at renten kommer til å stige snart. Det vil i så fall presse prisene ned?– Jeg mener at den rentekorreksjonen som er forventet nå, allerede er diskontert inn hos den enkelte boligkjøper.– Tror du den vanlige boligkjøper tenker så langsiktig?– Om renten går en kvarting eller null komma fem opp i de neste to kvartalene, så tror jeg ikke det senker prisene.– Takstmannens takst påvirker jo også boligprisene. Hvor uhildede tror du egentlig takstmennene er? Noen lar seg vel påvirke?– En takst skal være uhildet. Men man ser jo stadig at taksten er påvirket av de impliserte parter i salgsprosessen. Etter min vurdering bør takstmannen nøye seg med en ren byggteknisk takst med en grundig byggteknisk gjennomgang i stedet for at takstmannen skal tippe prisen på boligen basert ut fra gårsdagens takst. En takstmann vil alltid være i utakt med markedet. Han baserer verdien sin på empiri, ikke på dagens markedsforståelse.– Hvem bør da fastsette den endelige salgsprisen? – Det bør megler og selger gjøre i fellesskap. Det tror jeg er bedre enn å ha en takst som ikke veier særlig tungt noe sted, og særlig ikke når det ikke er særlig tyngde i den byggtekniske redegjørelsen heller.

Oslo Vest er best– Hvor i Oslo går boliger over takst akkurat nå?– De områdene hvor det er størst prispress, er Bygdøy, Vinderen, Slemdal, Majorstuen og Frogner. Dette er områder hvor vi som hovedregel selger over takst.– Jeg trodde områder som Gamlebyen og Grønland, der det skjer ting, er litt up and coming?– Det har vært en veldig sterk prisutvikling i disse områdene. Kjempesterk. Men jeg ser likevel at det er større prispress vestpå. Det vi ser på østsiden er at etablering av borettslag er blitt veldig attraktivt. Der selger vi til faste priser.– Påvirker det prisene at borettsloven gjør borettslagsboliger lettere omsettelige, nesten som selveierleiligheter?– Endringene i borettsloven har en positiv effekt på kjøpsinteressen, men jeg tror de bare i liten grad påvirker prisene. Men jeg mener at borettslagsinstituttet har utspilt sin verdi. Nå ser vi at ordningen blir ”misbrukt” ved at noen kjøper gamle bygårder på Oslo øst, legger på en masse fellesgjeld, 10-15 års avdragsfrihet og kun rentebetaling, slik at unge boligkjøpere får et veldig forvridd bilde av hva det egentlig koster å kjøpe.– Hvis de da ikke er litt våkne og setter seg inn i finansieringen?– Jo, men dette er ofte førstegangs-kjøpere, og de er ikke like vant med å håndtere tall som de mer eldre kjøperne er. – Hvem er det som er taperne på boligmarkedet i dag?– Det er enslige eller unge par med stort studielån og enten er på et trangt arbeidsmarked eller jobber i et yrke som ikke har fulgt med på lønnsutviklingen. Et lærerektepar rett fra høyskolen vil ha det tungt.

Slag i slag hos Sem & Johnsen– Du hadde vel en perfekt timing da du begynte som visningsassistent i 1992? Det kunne bare gå én vei? Hadde du teft?– Nei, det var hundre prosent ren flaks! Og det er jeg meget takknemlig for. Jeg husker at det gikk oppover fra dag 1. – Du ble etter hvert en pengemaskin for Sem & Johnsen?– Jeg er den megleren som har tjent inn mest penger i det firmaet pr. dags dato, ca. 70-80 millioner.– Nå har du noen harde tak gående med nettopp dine gamle partnere. De har stevnet deg for tapte inntekter fordi du sluttet. Hvorfor har du kjørt så hardt i denne saken?– For meg er hele denne saken meget spesiell. Jeg arbeidet over ti år i et firma som jeg var med på å bygge opp fra to mann og en rullefaks til vi var markedsleder i vårt segment og gikk med store overskudd. Den dagen jeg bestemte meg for å skifte jobb, så gikk jeg tomhendt ut døren. Jeg forventet ingen gullklokke, men jeg tok ikke med meg noe av den verdistigningen jeg var med på å skape i løpet av ti år. Det å bli avkrevd 18 millioner kroner for å slutte, det oppfatter jeg som ganske dustete av mine gamle venner.– Du sa opp?– Ja, riktignok eide jeg noen aksjer i selskapet beheftet med en bindingstid knyttet til den utkjøpsprisen de skulle betale, men denne mekanikken var slik at jeg fikk igjen min egen kostpris for aksjene, eller rettere sagt — skulle fått, for de har ikke gjort opp for seg.– Kravet om 18 millioner ble jo avvist av tingretten, men Sem & Johnsen fikk gjennomslag for sitt erstatningskrav på én million i lagmannsretten.– Dommen i lagmannsretten var dårlig, rotete og mangelfull. I tillegg er det stor forskjell på én og atten millioner.– Men du tåler å betale en million?– En million er alltid en million, og jeg ønsker jo å slippe den, men jeg er veldig glad for at kjæremålsutvalget slapp igjennom anken vår, på begge ankepunkter, nemlig avtaletolkning og urimelighetsbetraktninger av avtalen, altså om avtalen er så urimelig at den ikke bør stå seg. Min ærede motpart anket inn for å få et høyere erstatnings-beløp, og det ble avslått. Jeg har fått vite at saken er berammet i første kvartal neste år. Det skal bli deilig å få satt en slutt på den farsen der. Denne saken vinner jeg.

Rir på flyttebølge i Oslo– Er det en spesiell grunn til at du har spesialisert deg på boliger på Oslo Vest?– Det var det markedet jeg så som mest interessant da jeg begynte, det var et valg jeg tok tidlig.– Vi leser at 40 000 husstander i Oslo skal flytte i løpet av året. Det er svimlende tall. Har folks flyttelyst blitt helt manisk?– Den har i hvert fall forandret seg fra etterkrigsårene, hvor du leide hybel til du kjøpte deg hus og bodde der til du ble båret ut. Nå er gjennomsnittlig botid i en leilighet ca. syv år, ifølge statistikk. Og den kommer til å gå ned etter hvert som nye generasjoner kommer til. Det er en helt annet forbrukskultur nå enn det var. En leilighet er blitt en vare som du bytter ut som du bytter bil.– Markedet vokser og dermed behovet for meglere?– Ja, det er en helt riktig utvikling!– Bygges det for mange boliger i Oslo nå?– Nei, det har vært netto tilflyttingsøkning til Oslo hvert eneste år. Kikker vi litt tilbake i tid så ser vi at det var liten boligbygging. Vi har hatt et boligunderskudd som er i ferd med å fylles opp. Samtidig ser vi at den enkelte krever mer og bedre plass og mer moderne boformer. Markedet er der. Det gjelder også i sentrum. Men jeg er glad for at Plan og bygningsetaten har strammet inn Småhusplanen sin, slik at vi slipper ødeleggelsen av etablerte villastrøk, at vi får en strengere behandling med harmonisering. Det er et steg i riktig retning.– Som boligmegler synes du altså det er greit at boligbyggingen i villastrøk blir begrenset?– Jada, selv om det begrenser omfanget av salgsobjekter noe. Kan ikke bare tenke omsetning, vet du.– Det er i tråd med ditt samfunnssyn?– Jeg er meget interessert i arkitektur og hadde jeg ikke blitt boligmegler så hadde jeg antagelig blitt arkitekt, så der har jeg noen klare tanker.– Det bygges mer på Oslo øst enn på vestkanten. Holder tyngdepunktet på å forskyve seg østover?

Østkanten burde være best– Ja, og rent geografisk burde jo østkanten være den beste siden av byen å bo på. For der har du sol! – Langs Akerselva bygges det mange boliger. Har du noen tro på at disse om-rådene blir en magnet og at det vil hype boligprisene?– Jeg synes i hvert fall at det er bedre å bruke Akerselvas bredder til boliger enn til industri, slik det var før. Her har vi vann, turveier og grøntområder kombinert med hyggelige boliger, det er en super idé. – Hva synes du om den nye bolig-arkitekturen langs Akerselva, eller som Selvaag kommer med på Løren? Ser du noe mønster?– Jeg ser at det er rom for å bygge mer modernistisk arkitektur og/eller konseptboliger hvor man legger inn tilleggstjenester som den moderne kjøper i dag etterspør. Det synes jeg er artig. I Waldemars Hage bygger de smarthomes, med videocalling og PC på TV’en. Det slo veldig an. Dette kommer mer og mer, og det er oppgangskonjunktur i Norge. Jeg tror at boligkjøperne kommer til å etterspørre moderne kvaliteter og være villig til å betale for dem.

Simple living?– Nå har du holdt på i tretten år i et voldsomt tempo. Hvor lenge kommer du til å holde det tempoet?– Så lenge det er moro!– Hva gjør du med alle pengene du tjener? Investerer?– Igjen: Mange tjener mye mer enn meg, og hva jeg gjør med pengene har jeg ingen kommentar til.– Men de får vel bein å gå på?Petter Andreas Poppe ser nå litt uutgrunnelig på meg.– Simple living er ikke noe for deg?– Simple living — nei, men i det daglige har jeg absolutt ikke det største forbruket. Jeg har bodd på Lambertseter jeg også, vet du. Jeg flyttet inn i leilig-heten til kjæresten min i 2001 i Østerliveien, og vi storkoste oss der mens vi lette etter hus. Det som skulle være en måned ble vel et år. Så det snobbestempelet som noen alltid skal gi meg, det føler jeg blir feil.– Du bodde på Lambertseters ”vestkant”, Østerliveien er det nærmeste man kommer en aveny på Lambertseter. – Jeg synes leilighetene der har en meget moderne planløsning og gode arkitektoniske kvaliteter.– Hva er det smarteste du har gjort til nå?– Det var å gifte meg! Det var en deal som definitivt gikk i min favør!

Powered by Labrador CMS