Planter på kontoret skaper økt trivsel

Mer effektiv jobbing og færre helseproblemer. Nå er det dokumentert: Grønne planter på kontoret er en fornuftig investering.

Publisert Sist oppdatert

Dette er en artikkel fra NE nyheter, som nå er blitt til Estate Nyheter. Redaksjonen.

På 80-tallet begynte flere åinteressere seg for fenome-net med at grønne planter reduserte andelen helseskade-lige stoffer i luften og senket stressnivået blant de ansatte. Selv om forskerne mente atdet manglet god nok dokumentasjon på at inneplanter virkelig hadde slike effekter, så kommersielle interesser her en mulighet. En av disse var Jørn Viumdal, som gjennom selskapet Greentime a.s. har bygget opp en forretningside rundt det biologiske kontor.

Biologisk kontor

Grønne planter som gjennomet viftesystem nede i potten renser luften, og bruk av biologiske lysrør (kunstig dagslys), er sentrale elementer i konseptet rundt biologiske kontorer. Trivsel og økt velvære på jobben skapes også gjennom visuelle opplevelser og dybdefølelse.Når innemiljøet er dårlig klages det særlig over at luften føles tørr, hodepine, tretthet, tørrhet i hals og på hud, og slimhinneirritasjoner. Resultatet er konsentrasjonsproblemer og økt fravær. Under ledelse av professor Tove Fjeld ved Institutt for plantefag på Landbrukshøyskolen på Ås, har en prosjektgruppe gjennomført et pilotprosjekt for planters innvirkning på arbeidsmiljøet. Gruppen har bestått av forskere innen medisin, forebyggende helsearbeid og planteforskning.

Helse og trivsel

Utgangspunktet for prosjektet var hvorvidt bruk av planterpå kontoret påvirker den enkelte ansattes opplevelser av egen helse og trivsel.Vertskap for pilotprosjek-tet var Statoil Norge AS. 61 Statoil-ansatte deltok i prosjektet. Alle deltakerne hadde ett eller flere symptomer på helseplager, som de selv mente skyldtes innemiljøet på arbeidsplassen. I forkant av prosjektet ble det foretatt målinger av luft og inneklima.For å kartlegge hvordan deltakerne opplevde sin egen helse, angav de på et skjema graden av plager innenfor gruppene allmensymptomer, slimhinnesymptomer og hudsymptomer.

25 % reduksjon

Undersøkelsen viser at rapporteringen om plager som tretthet, tung i hodet, hodepine, svimmelhet, ørhet og konsen-trasjonsproblemer, ble redusert med nærmere 25 prosent når inneplanter var på plass i kontorene. Nedgang ble også registrert for symptomer som kløe, svie og irritasjon i øynene, irritert og rennende nese, heshet og tørrhet i hals og svelg, samt når det gjelder hyppighet av hoste. Særlig var det stor nedgang i forekomsten av hoste, heshet og tørrhet i halsen. Antall klager på tørr og irritert hud i ansiktet gikk også klart ned.Studien hos de ansatte hos Statoil konkluderer med at planter på kontoret reduserer inneklimarelaterte klager med rundt 25 prosent, og at de som plages med tretthet, hoste og irritert hud i ansiktet har best utnytte av plantene.

Flere klager

Virkningene av grønne planter på kontoret ble undersøkt over en periode på 10 måneder. Mot slutten av perioden, på tampen av 1995, økte igjen helsekla-gene. Årsaken til denne endringen kan være at man på denne årstiden har en økning i antall luftveisinfeksjoner. Endringen kan også skyl-des tilfeldige variasjoner eller at effekten av å ha planter på kontoret rett og slett avtok etterhvert som tiden gikk.84 prosent av deltakernesa, etter at forsøksperiodenvar over, at de var sværteller delvis enige i at de trivdes bedre med planter på kontoret. 82 prosent av deltakerne signaliserte at de også i fremtiden ønsket å ha planter på kontoret. Prosjektgruppen somhar studert effektene av å ha grønne planter på kontorer,har bestått av:Professsor Tove Fjeld (leder) ved Institutt for plantefag, overlege Finn Levy ved Ullevål sykehus, bedriftsoverlege Geir Riise fra Statoil, spesiallege Arve Bryhni Frostad ved Allergologisk polioklinikk i Oslo, Dr.med Bo Veierstedfra Statens arbeidsmiljøinstitutt, dr.philos. Leiv Sandvik fra Medsat Research på Lillestrøm, bedriftsykepleier Anita Brinchmann fra Statoil og daglig leder i Greentime a.s. Jørn Viumdal.

Powered by Labrador CMS