Outsourcing – inn til kjernen
- Egentlig er det bare et moteord som er kommet i bruk på markedet, sier advokat dr. juris Line Ravlo, som har fast eiendom som sitt virkefelt i advokatfirmaet Wikborg, Rein & co.
Dette er en artikkel fra NE nyheter, som nå er blitt til Estate Nyheter. Redaksjonen.
Outsourcing betyr at ansatte i en bedrift, blir overført sammen med tilhørende aktiva til annen bedrift, hvor de ansatte i hovedsak fortsetter å utføre de samme oppgavene som tidligere. Men nå som tjenester til sin gamle arbeidsgiver, sier Ravlo.
Boom – I dag ser vi oftere at det er eksterne bedrifter som reklamerer for outsourcing, for eksempel innenfor it. Eksterne it-bedrifter henvender seg ofte til bedrifter og foreslår at man outsourcer sin dataavdeling til dem. Når det gjelder den økonomiske siden – så vises vinningen ofte på lang sikt. Det er imidlertid enkelte som ikke sparer noe på outsourcing i det hele tatt. Men outsourcing kan være av interesse det kan være med på å frigjøre sårt trengt plass eller bundet kapital.
Vekst– Outsourcing kan være aktuell for en bedrift i vekst. Slike bedrifter får ofte større behov for kontorplasser. For hver ny ansatt, blir behovene større på også andre avdelinger. Da kan det helt klart være en fordel å outsource en avdeling, og heller satse på kjerneområdet for virksomheten. Ravlo mener at det er mange fordeler som da inntrer; man slipper å ha kontorplasser, og samtidig gir outsourcing ingen arbeidsgiveransvar. Den kan også være med på å gi større forutberegnelighet med henhold til kostnader.
SpesifikkRavlo sier at man ser at ser en del små firmaer velger pakkeløsninger, gjerne fordi det er mer praktisk. Større firma derimot, hvor de kanskje hadde en regnskapsavdeling eller it-avdeling intern, overforer gjerne en og en tjeneste. Og oftest til ulike firmaer. Ravlo mener at regnskap er en veldig typisk outsourcingsgeskjeft. Total-pakker har vært mer aktuelt for forvaltningsfirmaer
Hummer og kanari– Mange firmaer driver med hummer og kanari, og det kunne da vært hensiktsmessig å spisse kompetansen innenfor det de primært driver med. Ravlo har sett en del eksempler som har vært uheldig, hvor små firma ansetter en person som skal utføre en rekke oppgaver, herunder for eksempel regnskap. Denne person utfører således ofte oppgaver som vedkommende ikke har spesialisert kompetanse innenfor. Da kan det for eksempel oppstå feil i utføringen av regnskapet. Feil kan også oppstå som en følge at den eneste personen som utfører oppgaven blir syk, og så blir det forsinkelser på grunn av dette. – Hvis man hadde leid inn et firma og outsourcet regnskapet, så ville man ikke ha vært så sårbar, mener Ravlo. Men hun føyer imidlertid til at outsourcing ikke er svaret på alle problemene. Det må alltid foretaes en konkret vurdering av behovet til den enkelte bedrift. Om det foretas en outsourcing, eller om man leier inn konsulenter eller tjenester, vil ofte gå på det samme, avslutter hun med.