Ny Smart Club på Slependen Planlagt i 30 år

Atle Brynestad har full kontroll på sitt nye landemerke på Slependen: Den nye Smart Club ligger i hans eget bygg, tett inntil E18 med nyoppusset IKEA tvers ovenfor. Sammen skaper disse to handlemaskinene boblende og eskalerende aktivitet og omsetning, de minner nesten om små tettsteder der de ligger, med Nesbru og Nesøya som bakgårder.

Publisert Sist oppdatert

Dette er en artikkel fra NE nyheter, som nå er blitt til Estate Nyheter. Redaksjonen.

Brynestad begynte å investere i området for snart 30 år siden. Eiendomsselskapet hans, Briksdalen, sto som utbygger. Strengt formelt heter eiendommen Pustutveien 4-16 AS, eid av Briksdalen. Smart Club leier lokalene av Briksdalen til en fast pris, en pris som begge parter er fornøyd med.

Skreddersydd for handelDen avlange bygningen på 250 meter er lett å kjenne igjen, skreddersydd for handelsopplevelser av Link Signatur, som vant arkitektkonkurransen midt på 90-tallet, og Briksdalen. NCC og YIT Spenncon sto for byggingen av de 15 000 kvadratmetrene butikk- og restaurantarealene, inklusive kontorer, trapperom, møterom og spiserom for de ansatte. Bygget er utformet innenfor stramme fysiske rammer, forteller adm. direktør i Briksdalen Eiendom, Lars Thalberg.– Bygningen måtte skreddersys til den lange og smale tomta, og det var en utfordring å få god tilgjengelighet for publikum og vareleveranser. Reguleringsbestemmelsene krevde glass og tegl i bygningen og parkering i underetasjen. 21 000 kvadratmeter parkeringsplass er fordelt på 750 plasser. Det virker lett å parkere og kjøre ut på hovedveinettet.

Arkitektenes grepSivilarkitekt Stein Carlsen i Link Signatur forteller at arkitekturen er preget av stramme rammer og prosjektets lange forløsningstid. Selve grunngrepet ble gjort midt på 90-tallet av sivilarkitekt Geir Odd Målsnes, daglig leder i Link Signatur, et grep som falt i Brynestads smak og gjorde Link Signatur til vinneren av arkitektkonkurransen.Bygget ble byggemeldt i 1997 og godkjent i 1999. Carlsen kom inn som prosjektansvarlig omkring 2000. Den store utfordringen lå i å tilpasse prosjektet til reguleringsbestemmelsene og det gamle grepet, som Carlsen måtte underordne seg. – Jeg jobbet spesielt med interiørløsningene og trafikk- og parkeringssystemene og synes vi har funnet optimale løsninger, særlig logistikksystemet på baksiden av bygningen. Bruken av glass i fasaden gjør bygget åpent og viser frem aktivitetene og kundenes bevegelser.

Ekstremt kjøpesterktSmart Club er selv få minutter etter åpningstid i ferd med å fylles av handleglade mennesker denne fredagen. Thalberg smiler bredt. Han har med seg prosjektdirektør i Briksdalen, Paul Hotvedt, som var ansvarlig for byggeprosjektet. Her, i skjæringspunktet mellom Asker og Bærum, limt inntil E 18, er markedet ekstremt kjøpesterkt, befolket med meget betalingsdyktige mennesker. Pluss alle som kommer fra tilliggende områder. – Omsetningen her har så langt gått over all forventning, her er det kanskje mest folk i 21-tiden, og Smart Club har åpent til kl. 23. Sist lørdag var ca. 20 000 mennesker innom, sier Thalberg.Smart Club åpnet med festivitas 10.10 kl. 10.00 med Brynestad til stede. Sytten dager senere guides vi rundt i handlearealene av Thalberg og Hotvedt. Fristelsene er mange, en håndfull ganger kapitulerer vi, brød fra eget bakeri pirrer nysgjerrigheten. Noen billige, men stort sett stemte gitarer forteller at her kan du kjøpe det meste for en rimelig sum, selv møbler.

Torgplass for lokale produsenterVi sitter i 2. etasje, tett ved restauranten, som har plass til 350 mennesker. De kan hente seg enkle kalde og varme retter, en god lunsj eller en bedre middag fra dagens meny. Utsikten mot trafikkmaskinen er upåklagelig, det pulserende livet kan ses, men ikke høres. Mye glass og åpenhet gjør at vi kan følge med på en del av trafikken mellom hyllene i 1. etasje.– Smart Club har noe av det største ferskvaretilbudet du kan få i Norge. Det er mange nisjetilbud, og noen av varene produseres lokalt, for eksempel av bønder i Asker og Lier.De kan påtreffes av og til på en torgplass midt blant ferskvarene. Der samles lokale produsenter og leverandører og byr frem varene sine, for eksempel gårdspressa eplemost. Smart Club har også avtaler med lokale fiskere.– Her kan du handle ferskvarer fra Canada. Flere restauranteiere kommer hit for å handle i store kvanta, slik de gjør på Alnabru. Det finnes også eget kaffebrenneri og pizzabakeri.

Gigantisk landhandelTilbudet utover matvarer er som i en gigantisk landhandel: Kontorartikler, byggevarer, sportsutstyr, klær, planter, instrumenter, leker, kjøkkenvarer og jernvarer, leker, bad, vvs-utstyr, tepper og noe møbler.– Det satses mye på interiør. Nordmenn blir jo mer og mer opptatt av boligen sin, sier Hotvedt, før Thalberg tilføyer:– I Lekeland finner vi Gekko-klubben, som er så populær at sønnen min sier: Pappa, skal vi dra på Smart Club?Men selv i den travleste kveldsperioden er det lett å få bord i restauranten. Folk er nok litt uvant med en slik restaurant i et handlehus, mener Thalberg. Maten er litt dyrere og mer forseggjort enn på IKEA.

Kritisk presse, greie naboerSprengningsarbeidene startet i desember 2004. 170 000 kubikkmeter er kjørt bort og bidrar til havneutvidelser i Drammen. Utomhus vil alt stå ferdig i løpet av november. Hotvedt forteller at han måtte gå noen runder på prosjekteringsmøtene for at ingeniørene skulle skjønne at det å legge til rette for ”kundeopplevelser” var viktig for prosjektet. – Det var uvant for mange av dem å tenke i de banene. Men det gikk seg til. Vi er totalt sett fornøyd med resultatet, selv om mye vil ha mer. Smart Club er det største handlehuset som er åpnet i Norge i år.Underveis skapte byggearbeidene selvsagt en del uro i nabolaget, men ikke i et slikt omfang man kan få inntrykk av gjennom tabliodpressen, fremholder Hotvedt. De kranglet med naboer og fylkesordføreren i Akershus, leser vi. Både Thalberg og Hotvedt rister litt oppgitt på hodet.– Fylkesordføreren engasjerte seg i byggesaken og var kritisk. Men vi har hatt en god dialog både med Veivesenet, Asker kommune og fylkeskommunen, sier Thalberg. NCC har hatt en egen nabokontakt.– Noen naboer har også vært kritiske, men det er ikke unormalt i en så stor byggeprosess, supplerer Hotvedt. – Selvfølgelig kunne det være litt tøft når sprengningsarbeidene sto på. Men vi fikk også skylda for IKEAs sprengningsarbeider. Noen savner nok også skogen som sto her.– Diskusjoner er en del av prosessen, slik må det være, sier Thalberg, som mener de har hatt en god dialog med velforeningen og har behandlet naboene på en fair måte. Noen har fått kompensasjon i form av kontanter, noen har fått større hage, alle har fått bedre utsikt. På Smart Club-taket er det grøntanlegg. Briksdalen har kjøpt et par av eiendommene.– Vi leide også en leilighet på Nesøya som et tilbud til naboer i byggeperioden, men ingen har brukt den, opplyser Hotvedt.Nå er Briksdalen på markedet med Smart Club-bygningen. Den er kort og godt til salgs. Tiden er moden, Briksdalen trenger penger til nye investeringer. Men Thalberg har is i magen.– Vi selger når vi får en pris vi er fornøyd med, sier han.

Powered by Labrador CMS