Null interesse for eiendomsfond
De norske verdipapirfondsforvalterne får nesten ikke inn midler til eiendomsfondene.
Dette er en artikkel fra NE nyheter, som nå er blitt til Estate Nyheter. Redaksjonen.
Den ferske fondsstatistikken fra Verdipapirfondenes Forening (VFF) viser en nettotegning på 700 millioner kroner i august bare fra personkundene. Bransjefondene som investerer i eiendomsaksjer kan se langt etter disse midlene.
I fire registrerte eiendomsfond til fondsforvaltere som er medlemmer av VFF, kom det totalt inn 1,14 millioner kroner i augst. Nettotegningen ble lusne 856 000 kroner. I praksis kom alt inn i det mest profilerte eiendomsfondet, Odin Eiendom. Fondet SEB Bygg og eiendom mottok 1000 kroner – tusen kroner – i årets åttende måned (Hvem er han eller hun…?). Vi snakker her om totalmarkedet, personkunder og institusjonelle kunder.
Ved utgangen av august var det brutto tegnet for 6,98 millioner kroner i de fire fondene. Men uttakene er høyere, slik at nettotegningen er negativ med 4,8 millioner. Det skyldes hovedsakelig netto uttak fra Odin Eiendom på 4,4 millioner kroner.
Fondet investerer i selskaper som er børsnotert og har hovedkontor eller opprinnelse i ett av de nordiske landene. Fondets langsiktige mål er å gi høyere avkastning enn aksjemarkedet for børsnoterte eiendomsselskaper (referanseindeks: Carnegie Sweden Real Estate Index).
Det klarte Odin Eiendom i 2005, mens fondet var jevngodt med referanseindeksen i 2006, da avkastningen ble nærmere 50 prosent. 2007 og 2008 var to svarte år for Odin Eiendom, med årsavkastninger på henholdsvis -15 prosent og -30 prosent.
Årlig avkastning siden starten i 2000 er imidlertid pene 14,3 prosent, og den er 9,8 prosent de seneste fem årene. De dårlige årene 2007 og 2008 sender treårsavkastningen i minus, men per 5. oktober har andelseierne hatt en verdistigning på 19,6 prosent hittil i år.
Eiendomsindeksen ved Oslo Børs har imidlertid steget 38,7 prosent siden 2. januar, som understreker den gode norske eiendomsavkastningen. Norwegian Property og Olav Thon Eiendomsselskap har hovedæren for det, med henholdsvis 50,8 prosent og 38,5 prosent kursoppgang.
DnB NOR Global Eiendom har som formål for forvaltningen av fondet å oppnå høyest mulig relativ avkastning ,samt gi høyest mulig utbytte. Nettotegningen i august ble marginale 4000 kroner, mens den er 679 000 kroner etter åtte måneder.
Fortis Real Estate Securities World håndteres av Alfred Berg og ble etablert i Luxembourg (SICAV) mot slutten av 1989. Dette underfondet fikk brutto inn 26 000 kroner i august, men uttakene var større. Etter åtte måneder var bruttotegningen 495 000 kroner, men nettotegningen negativ med en drøy million.
SEB Bygg og eiendoms nettottegning ved utgangen av august er -53 000 kroner.
(iStockphoto)