Matnyttig design

Tom A. Howard har ?skylden? for å forføre staute nordmenn til å kjøpe designgjenstander til kjøkkenet. For 15 år siden åpnet han Howard Kjøkkenskriveri som brakte stilsikker design rett inn på kjøkkenbenken.

Publisert Sist oppdatert

Dette er en artikkel fra NE nyheter, som nå er blitt til Estate Nyheter. Redaksjonen.

Howard Kjøkkenskriveri representerte gjennomført butikkdesign og et håndplukket utvalg med kun kvalitetsvarer. Den første ?Cookshop? så dagens lys. I fjor forvandlet forretningen seg til en rendyrket Alessi forretning, Howard Alessi Flagship, også den første av sitt slag i Skandinavia. En av Alessi?s designere, Stefano Giovanonni, tok turen fra Italia for å delta på 1-årsjubileet. Og Stefano har ?skylden? for å la farger og plastikk få herje i Alessi?s stilsikre område.– Hvorfor plast, Stefano?– Plastikk er et materiale som kan formes til alt mulig. Det kan være i alle farger og er gjennomskinnelig, smiler Stefano Giovanonni på sjarmerende engelsk-italiensk. – Men mitt samarbeid med Alessi startet allerede i 1988 hvor jeg tegnet en serie produkter med «små menn». Brettet ?King Kong?, med en kant av små men-neskelignende figurer, er i dag en av bestselgerne hos Alessi. Jeg fortsatte med små menn og har i dag tegnet mange produkter i denne serien. Dette var i stål, men ønsket om å skape spesielle og ukompliserte gjenstander i plast meldte seg. Jeg hadde sett at vanlige folk ikke alltid forstod design. Men figurer og farger kunne alle forholde seg til. De fleste hjem har bilder av mennesker og dyr fordi det vekker følelser. Derfor ble mitt neste prosjekt ?Lilliput?; salt- og pepperbøsse i runde, myke former, med magnetben slik at du kunne stå i 90 grader, ler han.

– Alternativ

– Tom Howard, hvordan fikk du ideen til en designerbutikk med kjøkkenartikler?– Jeg ønsket å jobbe med praktiske ting og design, og var opptatt av mat. Men jeg orket ikke tanken på delikatesse-forretning, stå opp klokken 05.00 og dra til Økern for å hente varer. Men den første Cookshop ble et godt alternativ hvor jeg kunne flørte med det profesjonelle. Jeg lagde innredningen selv med ordinære reoler, gitter i taket og kjettinger som hang ned. Slik var starten for 15 år siden!– Hvordan turde du å satse på et så høyt nivå med rene kjøkkenvarer i Norge?– Jeg ville ha et nytt vareutvalg for kjøkkenet, og var opptatt av at alt skulle være på et visst kvalitetsnivå. Det måtte ikke være kostbart, men i skikkelige materialer og designet. Det holdt ikke at en ingeniør hadde lagd en praktisk ting. Formen i seg selv skulle være en fornøyelse å omgi seg med. Her er kun originaler og merkevarer, ikke kopier. Men det må ikke nødvendigvis være italiensk, for en norsk tresleiv er også god design.

Fra Leonardo da Vinci

– Jeg fikk Alessi- agenturet i 1988, sier Howard. – Det var ikke så vanskelig, for den gangen var ingen interessert. Jeg reiste ned til fabrikken i nord-Italia, og foreslo at jeg skulle selge Alessi i Norge. For å få innpass tror jeg på den lure norske væremåten som inviterer til personlig kontakt, er riktig for sydeuropeere. Det å invitere dem hjem eller på hytta, imponerer slike folk.– Hvorfor er Alessi produktene så populære?– Grunnet veldig god design, nå også som plastvarer! Stefano var jo en av dem som fikk Alessi til å bruke nettopp plast som gir muligheter for spesiell formgivning. Alessi bruker plast på en ærlig måte, og gjør det stuerent. Dessuten er de flinke med farger. Så Alessi?s humoristiske ting i plast i kombinasjon med sølv eller stål dekket på samme bord, fungerer. Og det gir folk noe å snakke om. Men husk at Alessi bruker mye penger på å utvikle design og satser alltid på gode designere. Slik blir formgivningen vellykket, og er nøkkelen til suksess. Det er en særitaliensk tradisjon å bruke arkitekter til å både tegne hus og alt innvendig som innredning, møbler og ting. Det startet helt fra Leonardo da Vinci?s tid.I dag er Alberto Alessi den på fabrikken som forestår og koordinerer designere. Han tegner ikke selv som mange tror, men trykker på riktige knapper og følger med på farger og materialer. Han er en pedagog og en utrolig behagelig person, men det er en ro over begge brødrene. Både Alberto og Alessio gir seg tid til andre personer, og er fine å jobbe med, slutter Tom Howard i Howard Kjøk-kenskriveri.

Stefano Giovanonni:

Født: 1954 i La Spazia, Italia.Utdannelse: Arkitektur i Firenze, 1978. Professor på Domus Akademiet i Milano og på Università del Progetto i Reggio Emilia.Bor og arbeider: I Milano. Hans arbeider er blant permanentutstillingen på Centre Georges Pompidou i Paris.Fra 1979: Forsker og underviser for fakultet i arkitektur, Firenze. Workshops: Holdt uttallige som på The Royal College of Art i London, Academy O. Kochoska i Wien og Design Quest i Osaka.Oppdragsgivere: Alessi, Seiko, Pulsar og Saab m. m.Utmerkelser: Mottatt Design Plus på Frankfurt messen Ambiente, samt Gullkompasset.

Alberto Alessi om Stefano Giovanonni:En fleksibel designer par excellence som minner litt om en mørk teddybjørn. Stefano gjemmer seg bak en stor kropp som ser ut til å være helt motsatt av en toppdesigner, men han er en av de mest talentfulle personer jeg noensinne har møtt. Han er et naturtalent, og har ekte genius for å tegne små ting. Han arbeider i direkte kontakt med våre følelser og instinkter, spesielt med morsinstinktet og barnesinnet. Jeg er overbevist om at hans gjenstander smiler til oss, slik som Mona Lisa smiler mot oss med et mystisk, varmt smil.

Alessi – 3 generasjoner med design.

Designfirmaet Alessi representerer Italia som kulturnasjon. Alessi har bare gått litt lenger enn forventet. Målsetningen er å skape produkter som skal oppfylle folks drømmer. Ikke mange firmaer har dette som bedriftsfilosofi og enda færre har suksess med det. Alessi-produkter finnes bl.a. på Museum of Modern Art i New York og er elsket av estetikere verden over. Historien starter med Giovanni og Alfonso Alessi som begynte i det små med produkter i tre, deretter i metall. Etter en stund utviklet Giovanni designprodukter, mens Alfonso fortsatte med masseproduksjon av den typiske espressokannen vi alle har sett – den åttekantete i matt metall. Men det få vet, er at den faktisk ble tegnet av Giovanni Alessi! Den selger fortsatt i mengder. Over 4 millioner espressokanner har det blitt! I dag ledes Alessi-bedriften av barnebarna Alessio og Alberto Alessi.

Powered by Labrador CMS