Kriseovertakelse i Danmark
Investeringsselskapet Dania Capital må overta det kriserammede eiendomsselskapet Kuben A/S med øyeblikkelig virkning.
Dette er en artikkel fra NE nyheter, som nå er blitt til Estate Nyheter. Redaksjonen.
Investeringsselskapet Dania Capital må overta det kriserammede eiendomsselskapet Kuben A/S med øyeblikkelig virkning.
Kuben har ifølge danske nettsteder en entreprenørdel, en eiendomsadministrasjon og en management-avdeling med til sammen 330 ansatte. Dania Capital vil nå restrukturere selskapet og særlig satse på eiendomsforvaltning og management-avdelingen.
Begrunnelsen for overtakelsen er ikke uventet finanskrisen og den seneste tidens kraftige oppbremsing i boligmarkedet. Kuben sliter med store mengder usolgte boliger, spesielt på Sjælland. I 2007 hadde Kuben en netto-omsetning på 706 millioner danske kroner og et underskudd etter skatt på 36 millioner.
Dania Capital er et private equity-selskap og har et fond med et kapitalgrunnlag på 600 millioner danske kroner. Virksomheten er fokusert på industri, handel, distribusjon og service, der investeringsselskapet skal ha et aktivt eierskap.
Realdania-fondene har hittil eid 65 prosent av Kuben, mens boligfondet Kuben har eid de resterende 35 prosent. Realdania eier også Dania Capital. Ifølge adm. direktør Flemming Borreskov i Realdania har de erhvervet ubebygde tomter og boliger i Kuben A/S til markedspris.
– Jeg forventer at Realdnia får en tilfredsstillende avkastning fra denne investeringen gjennom videresalg, sier Borreskov til Erhvervsejendom. Dania Capital har ellers som mål å avhende eiendommene de investerer i innenfor en periode på tre til syv år.
Det danske eiendomsmarkedet har så langt vært mer kriseutsatt enn det norske. De seneste ukene har finansmannen Steen Brydes selskap Bristen Gruppen blitt erklært konkurs.
Det store eiendomsselskapet Centerplan, som blant annet eier shopping- og underholdningssenteret Scala i sentrum av København, har også måttet ta den tunge veien til skifteretten.
Mistanke om mislighold av klientmidler var et sentralt moment da det hardt belastede eiendomsselskapet Griffin måtte begjære seg selv konkurs, etter å ha gitt opp forsøkene på en restrukturering av selskapet.
Økonomisk Ugebrev spådde 10. november at ”en flodbølge av eiendomskonkurser lurer i horisonten”.
(iStockphoto)