Illums ankrer opp i Vika

Aberdeen Property Investors tar nok et steg for å få fart på handelen i Vika. 16. november åpner House of Oslo på Vikatorvet. Her samles et tyvetalls interiørbutikker i Norges første rene interiørsenter. Danske Illums Bolighus blir det store trekkplasteret.

Publisert Sist oppdatert

Dette er en artikkel fra NE nyheter, som nå er blitt til Estate Nyheter. Redaksjonen.

– Konkurransen mellom kjøpesentrene i Oslo sentrum er hard. Skal man få flere mennesker til Vika, må man ha et fasttømret konsept. Da kan man få til destinasjonshandel. Ingen kommer hit bare for å handle i butikker man like gjerne finner i de andre sentrene, sier senterdirektør Gunnar Molander. Hele Vika handelsområde eies av Storebrand. Aberdeen kom inn i begynnelsen av 2003 da selskapet overtok driften av området fra Steen & Strøm som ikke hadde fått schwung på det.

I hver fall én ”folkelig” butikkIllums blir den største magneten i House of Oslo. Den danske interiørforretningen er velkjent for nordmenn som har handlet på Strøget i København.– Illums har lett etter andre steder å etablere seg i Skandinavia, mens vi var på jakt etter en forretning med særlig stor tiltrekningskraft.Illums Bolighus skal okkupere ca. 2500 av den samlede salgsflaten på 14.000 kvadratmeter i House of Oslo. Forretningen har preg av eksklusivitet og er kjent for både klassisk og moderne skandinavisk design. Eieren, en investorgruppe der bolighusets direktør Henrik Ypkendanz inngår, kjøpte for ett år siden virksomheten av interiørgrupperingen Royal Scandinavia.– House of Oslo får ikke bare eksklusive butikker. Åhlens er allerede på plass med sine designprodukter og moderate priser, er senterdirektøren rask til å legge til.I skrivende stund er ombyggingen på Vikatorvet i full sving. Konturene av de nye glassfasadene på hver side av bygget antydes gjennom stillaser og presenninger. – Problemet på Vikatorvet er at butikkene ligger inne i et kontorbygg. Vi måtte gjøre noe med inngangspartiene for at man skal se utenfra at det dreier seg om et senter.

– Aker Brygge ingen plageHouse of Oslo retter seg først og fremst inn mot urbane mennesker i aldersgruppen 20-50 år. Hovedmålgruppen har relativt høy inntekt, interesse for hjem og interiør og vektlegger kvalitet og service, slik Aberdeen ser dem for seg. Da burde beliggenheten i Vika ha noe for seg. Både her og på Aker Brygge ligger drøssevis av advokatfirmaer og finansforetak der mange ansatte utvilsomt glir inn i Aberdeens favorittgruppe. Gunnar Molander er proppfull av tro på området.– Rundt 15.000 arbeider i Vika og 4000 bor i den absolutte nærhet. Nathionaltheateret stasjon er landets tredje største togstasjon med 40.000 reisende daglig. Når de planlagte utbyggingene på Aker Brygge, Vestbanealléen, Vestbanetomten, Tjuvholmen, Vika-kvartalet og Fillipstad er ferdige, vil vi ha opptil 5000 nye arbeidsplasser og 20.000 nye beboere. Ellers ligger House of rett ved Oslos hovedinnfartsåre fra vest. – Konkurransen fra Aker Brygge kan bli plagsom?– Aker Brygge er faktisk positive for oss og vi for dem, selv om vi er konkurrenter. Sammen har vi begge interesse av å trekke flere til vestsiden av sentrum. – Det blir vel nesten umulig å finne et sted å parkere hvis folk strømmer på?– Slett ikke. Vi er i ferd med å bygge om og forenkle parkeringshuset i Munkedamsveien. Her blir det nærmere 500 plasser. Til sammen er det 2500 plasser i området.

Supersultne på interiørI europeisk sammenheng er skandinaver kjent for å være mer opptatt av interiør enn andre. Nordmenn er aller mest og bruker dobbelt så mye på innredning pr. hode enn både Sverige og Danmark. De mest interiørkåte befinner seg i Oslo og Akershus der hver i snitt spanderer 40 prosent mer på innredning enn i resten av landet. – Nordmenn skal ikke lenger bare ha møbler. Stadig flere går for designmøbler når de er ute for å handle møbler.Om noen måneder serverer Aberdeen de interiørhungrige en solid knippe butikker ”på ett fat”. Hittil har Oslo interiørbutikker ligget spredt rundt omkring, i Oslo vest på Frogner, Skøyen og Majorstuen. Med den nye klyngen på Vikatorvet regner Aberdeen med en skokk nye besøkende i Vika og mer fart i omsetningen.I 2005 endte omsetningen i Vika Handel, som Aberdeen kaller handelsområdet, på 412 millioner, en nedgang på to prosent fra foregående år.– Stagnasjonen skyldtes at 16 butikker ble nedlagt og bare fem nye kom til. Dermed fristilte vi 4000-5000 kvadratmeter. Vi hadde faktisk forventet større nedgang.Nå er optimismen så stor at Aberdeen regner med en omsetning på 475 millioner om noen år bare på Vikatorvet. – House of Oslo-konseptet gjør oss optimistiske. Dette er veien å gå i Oslo sentrum. Paleet på Karl Johan har valgt en konseptløsning, det samme har fornyede Steen & Strøm Magasin. Gunerius er for billigbutikkene. Oslo City og Byporten er mer tradisjonelle kjøpesentre og klarer det på grunn av sin suverene beliggenhet.

Powered by Labrador CMS