Dette er en artikkel fra NE nyheter, som nå er blitt til Estate Nyheter. Redaksjonen.
Meter på meter spaltemillimetre avisartikler og leserbrev. Åpenlys krangel. Fra nei til ja til nei til ja. Splittet befolkning. En endeløs papirmølle. Dette er noe av ingrediensene i den årelange Ikea-debatten som har foregått i Trondheim. Da daværende Ikea-direktør i 1979 var på befaring i Trondheim, trodde han nok neppe at det skulle lakke og li inn i neste årtusen før det ble etablert et Ikea-varehus i Trondheim.Men det gjorde det altså. Først i juni i 1999 satte Miljøverndepartementet punktum for den lange Ikea-striden i Trondheim. Da ga departementet klarsignal til en trondheimsetablering, men sa samtidig nei til at Ikea fikk etablere seg med et kjøpesenter hvor de også inviterte andre inn. Dermed blir det et rent Ikea-senter som åpner på Amalienlyst på Leangen. Det er Selbergs Arkitektkontor i Trondheim som står for prosjekteringen av anlegget.
Som Ikea-bygg flest
– Anlegget får et bruksareal på 22.250 kvadratmeter, med 750 parkeringsplasser inklusive personalplasser. For øvrig legges det opp til å følge Ikeas designmanual, og bygget blir derfor ikke så ulikt andre Ikea-bygg andre steder, sier sivilarkitekt Pål Wallberg hos Selbergs Arkitektkontor. Wallberg bekrefter at Ikea har påtatt seg å bygge diverse avkjøringsramper til og fra eiendommen. Skisser av bygget er ikke klare for offentliggjøring ennå, men ifølge Wallberg er bygging planlagt igangsatt 1. september i år, med ferdigstillelse 1. oktober neste år.Den foreslåtte konjunkturavgiften satte en støkker i Ikeas ledelse, og fastighetssjef hos Ikea, Carl-Johan Olsson, priste seg ifølge Adresseavisen lykkelig da avgiften ble lagt på is.Allerede i januar i år søkte selskapet etter avdelingsledere og salgsledere som skal ha ansvaret for blant annet kundeservice, cafè og restaurant, salg av møbler og kjøkkeninnredning og salg av kontormøbler. Disse skal inngå i varehusets ledergruppe og vil allerede i august/september i år starte opp med en opplæringsperiode i Ikeas eksisterende varehus i Norge. Deretter vil de få Trondheim som arbeidssted når de skal delta i planleggingen og oppbyggingen av det nye møbelsenteret. Ikea Trondheim vil totalt gi arbeid til 250-300 mennesker når det åpner.
Avfolkning?
Motstanderne av Ikea-senteret støttet seg lenge til etableringsstoppen for kjøpesentere, men Miljøverndepartementet punkterte altså motstandernes siste halmstrå. Argumentene mot Ikea har til tider fått enkelte til å trekke på smilebåndet. Fylkesordførerkandidat Gunn Inger Løvseth (Ap) begrunnet sin motstand med at Ikea-etablering ville risikere 1.000 arbeidsplasser ved næringsmiddelindustrien og til sammen 2.000 arbeidsplasser ved tilknyttede virksomheter. Påstanden innebar faktisk ikke bare en avfolkning av hele Tunga-området i Trondheim, men også adskillig lenger. Trusselbildet har ført til at selv ikke normalt varme talsmenn for fri etableringsrett, som handelsstanden i Trondheim, har maktet å kontrollere frykten for møbelgiganten. For noen har Ikea vært bildet på selve trollet som eter mann og mus og etterlater seg en en slagmark uten liv.
– Burde holdes i beredskap
Lokaliseringsspørsmålet har vært viet stor oppmerksomhet. Tomtens beskaffenhet har vært gjenstand for grundig vurdering. Det er foretatt handelsanalyser og det er foretatt utredninger for klarlegge de trafikale konsekvensene. Flertallet i fylkeslandbruksstyret har tonet flagg ved å gå imot Ikeas planer av hensyn til næringsmiddelindustrien på Tunga. Resonnementet var at den aktuelle tomten burde holdes i beredskap for senere utvidelser. Samtidig var det en realitet at et ansvarlig selskap, med landbrukssamvirket som medeier, i 1999 solgte en 20 mål stort tomt like ved til et eiendomsselskap. Den eneste forutsetningen ved denne handelen var at videresalg ikke skulle skje til konkurrerende virksomhet. På lederplass i Adresse-avisen ble det i for-bindelse med dette salget tørt be-merket at det i dette tilfellet var det åpenbart ikke behov for beredskapsarealer.Bakgrunnen for For-brukersamvirkets motstand var lett å avsløre; Ikea vil selvfølgelig representere en betydelig skjerpelse av konkurransen på møbelmarkedet. Flere trøndere har på sin side sett fram til detronisering av møbelmonomopolet i Trondheim. Eller som man skulle lese i en replikk i Adresseavisen ifjor: “Inntil nylig var Ikea i min verden kun postordre, en lubben katalog full av stilige ting til en pris tåkelavt under de lokale møbelbutikkene. Som for øvrig sjelden har noe som passer for meg. Ganske lett å forklare hvorfor det er sånn, at jeg omtrent alltid går like tomhendt ut av møbelhusene i nærområdet som da jeg kom inn: Furu overalt. Furustoler, furubord, furuseksjoner, furusofaer, furukrakker, furustumtjenere, furusenger, furukommoder, furudatabord, furupulter, furukafeteria, furukjøttkaker, furukaffe, furu-wienerbrød. Furufolk. Furuliv.”Når får forfatteren av innlegget det som han vil. Trolig vil brukt-handlene i Trondheim fylles opp av furumøbler i tiden som kommer, møbler som er kassert til fordel for trendy Ikea-møbler i stilsikker utførelse.Det er ukjent hvilke replikker som har falt i styrerommene på Ikea under tumultene for å få godkjent bygging i Trondheim. Men trolig er man forundret over myndighetenes inngripen i saksprosessen. Faktisk var det jo Staten ved Forsvarsdepertamentet og Nord- Trøndelag fylkeskommuner som i sin tid solgte grunn til Ikea. Det var da klargjort hvilket formål Ikea hadde Det samme var Landbruksdepatementet som konsesjonsmyndighet klar over, og Nærings- og handelsdepartementets har godkjent konsekvensutredningen.
Ville etter Ikea
Handelsnæringen har vært en av de største motstanderne mot det nye møbelhuset. Frykten har vært begrunnet i mulig handelstap. Før handelstanden snudde fra rungende nei til nølende ja, har man tydeligvis vært blinde for at selv trauste trøndere har evne og mulighet til å kjøre utenfor fylkesgrensen for å handle. Svært mange trøndere legger turen til et av Ikeas to senter i Oslo eller til Ikea i Sundsvall for å handle. I henhold til postordretallenes klare tale overbevises mange av det de ser: Ifølge Ikea handlet i fjor 3335 postordrekunder i Trondheim Ikea-varer for mer enn ni millioner kroner. Totalt omsetter Ikea for rundt 50 millioner kroner på postordre, og det betyr at kundene i Trondheim står for 18,6 prosent av det totale postordresalget. I kroner og øre betyr det at hver kunde handlet for nærmere 2800 kroner. Ikea har selvfølgelig ikke noen oversikt over hvor mye hver enkelt trønder handler for når de er på besøk i Oslo eller Sundsvall, men trolig er det også her snakk om betydelige beløp. I henhold til Ikea, har trøndere som har besøkt et at Ikeas varehus i Oslo, bestilt Ikea-varer for hele 16,2 millioner kroner.Konklusjonen blir derfor at handelsstanden i Trondheim trolig har tapt mer enn de har tjent på å motarbeide Ikea i Trondheim, i form av at Ikea-kundene gjerne legger igjen ytterligere penger i form av klesinnkjøp, matvarehandel og andre varer når der på reise.Menn (for det er stort sett kvinner som tar inititiv til handling på Ikea) på østlandet har i flere tiår ergret seg over Ikea-besøk med kilometerlange køer, håpløse byggesett i flatpakker og tvilsom kvalitet. Trønderne fortjener også å oppleve Ikea-eventyret. Når det kommer til stykket, synes det også å være en grense for tungvint det skal være å etablere næringsliv i Trondheim kommune.
Dette er Ikea:
IKEA, svensk konsern, grunnlagt 1943 som postordreselskap av Ingvar Kamprad fra Elmtaryd Agunnaryd (firmanavn etter forbokstavene), fremstiller og selger siden 1950 møbler og hjeminnredningsartikler. Egne varehus i nær 30 land. I Norge fra 1963. Over 35.000 ansatte.
Ikea-saken:
1978: Adresseavisen melder at Ikea ville bygge møbelvarehus i Trondheim. Stedet skulle være Heimdal. Kritikerne kom raskt på banen, i første rekke Trondos og en bortimot samlet handelsnæring i Trondheim.1979: Etter en opphetet Ikea-debatt renner saken ut i sanden. Midt på 1980-tallet kom den tilbake.1986: Ikea-direktør Herleik Moe er på befaring på Løvåsmyrå på Heimdal. – Optimistisk vurdert, kan vi åpne i 1989, sa direktør Moe til Adresseavisen. Så feil kunne man ta. Trafikkvurderinger var blant årsakene til at det aldri ble åpnet noe Ikeahus på Heimdal i 1989.1989: Ikea vil gjerne etablere seg i Trondheimsregionen i løpet av 1992-94. Stjørdal hadde vært inne i bildet, men Trondheim og Malvik var mest aktuelle steder.1990: Ikea-kampen barker løs for alvor. Ikke bare som en kamp for eller imot Ikea, men også som en kamp om Ikea skulle til Trondheim eller Malvik.Høsten 1990: Ikea-direktør Jan Gustavsen er på befaring i Malvik og antyder muli senteråpning i 1992. Umiddelbart kommer fylkespolitiker for Arbeiderpartiet, Tore Paulsen Værnes, på banen og vil stoppe Ikea, med miljøhensyn og veimyndigheter som støtte. Ap-folk i Malvik blir arge på Paulsen Værnes og Mary Kvidal tar til orde for å få ham fjernet fra Ap-listen til Fylkestingsvalget 1991.Desember 1990: Ikea-direktør Gustavsen på ny befaring, nå rett ved City Syd. – Et senter kan stå ferdig i 1993, sier han. Trondos er blitt positive, mens Odd Midtskog i Samarbeidsgruppen Midtbyen sier at: “Ikea-etablering nær City Syd er det verste vi kunne tenke oss”.1991: Ikea legger etablering i Trondheim på is.1995: Tredje runde i Ikea-kampen begynner . Selskapet kjøper tomt på Leangen. Etter såkalt optimistiske vurderinger skal de åpne sitt nye senter i 1997. Bystyret, formannskapet og bygningsrådet er tur og orden positive. Motstanderne er imidlertid mange. Noen er positive til Ikea, men ikke på Leangen. Noen er positive til Ikea på Leangen, men bare som et rent møbelhus, mens andre er imot Ikea-etablering i Trondheim, uansett.I en meningsmåling gjort av Norfakta i 1995, sier 57 prosent av trodhjemmerne ja til Ikea, mens 16 pro-sent er negative til etablering. Den mest markante politiske motstanden mot dagens Ikea-konsept på Leangen har vært fra Arbeiderpartiet, Senterpartiet og SV.Næringsmiddelindustrien på Tunga er dessuten motstandere av å få Ikea som nabo. Det samme er beboerne på Amalienlyst. Fylkeslandsbruksstyret er kritiske, mens handelsstanden i Trondheim har vekslet fra klare nei til et nølende og noe uklart ja. (Kilde: Adresseavisen)