God uten ball
Åråsen stadion er i ferd med å vise at Lillestrøm Sportsklubb er gode også uten ball. Klubben skulle egentlig bare bygge en tribune og 3000 kvadratmeter med næringslokaler. Det ble mye mer. Nå får klubben 20 millioner kroner årlig i leieinntekter.
Dette er en artikkel fra NE nyheter, som nå er blitt til Estate Nyheter. Redaksjonen.
Utgangspunktet var at tribunene på Åråsen var nedslitte. LSK eide et område på 60 mål, samt at klubben etter hvert fikk vederlagsfritt en treningsbane på ti mål av Skedsmo kommune. Alt dette ble omregulert til bolig, kontor og forretningsvirksomhet. I år vil LSKs eiendomsselskap Åråsen Eiendom A/S få et driftsoverskudd på et sted mellom to og tre millioner kroner. Leieprisen ligger i snitt på 1200 kroner kvadratmeteren.
Solgt for millioner? Det vi har gjort er å ha solgt tomter til byggevirksomhet for 45 millioner kroner. LSK har brukt pengene til å bygge idrettsanlegg ved siden av dette og stiftet et selskap som skulle utvikle næringseiendom, Åråsen Eiendom A/S, sier advokat Owe Halvorsen. Han er styreformann i eiendomsselskapet. Han opplyser videre at selskapet eier det såkalte tribune vest med 6000 kvadratmeter, samt tribune syd med tilhørende 8000 kvadratmeter næringslokaler. Her har Lillestrømklinikken, fysioterapisenter og mindre kontorseksjoner tilholdsted. 95 prosent er leid ut til staten, Helseregion Øst.? Nå bygger vi et siste bygg på 3000 kvadratmeter hvor staten delvis skal ha to etasjer. Første etasje skal brukes til utvidelse av en BMW-forretning. De fleste leiekontraktene har fem års varighet gjeldende fra år 2000, mens Helseregion Øst har 20-års kontrakter som begynte å løpe i 2002. Av leieinntektene på 20 millioner hentes 70 prosent fra denne siste kontrakten.? Hele prosjektet har vært bygd etappevis, hvor finansieringen har blitt gjort gjennom salg. Ingen bank ville støtte oss før vi hadde nok egenkapital, og Halvorsen berømmer den gode velviljen og samarbeidet med Sparebank1 Oslo A/S.
Planer i 20 årIdèen om utbygging har eksistert i 20 år. Rundt 1994 vedtok klubben en plan om å selge deler av eiendommen, for å gi tilskudd til stadionanlegget. De da planlagte 3000 kvadratmeter næringslokaler ville ha betydd inntekter på 2,4 millioner kroner. Resultatet er bare at det har ballet på seg og nå er det utviklet 50 000 kvadratmeter til næring og bolig, sier Halvorsen. LSK solgte tribune nord med regulering for boliger til utbyggingsselskapet Åråsen Tribune A/S for åtte millioner kroner. Her er det 90 leiligheter, LSK har dog ingen eierinteresser i dette selskapet. Et annet selskap med de samme investorene, Åråsen Nord A/S, har dessuten oppført studentblokk med 300 hybler. Denne ligger utenfor rett utenfor stadion. Salget av tomten ga LSK 23 millioner i kassa. I tillegg har klubben solgt en tomt like ved til Bilia Eiendom, eiendomsselskapet til Volvo, for 15 millioner kroner. Her er det planlagt at Volvo med tiden skal ha bilforretning. Samtidig som også BMW, Honda og bilrutefirmaet Hurtigruta er etablert i lokaler på Åråsen Stadion, vil det bety et slagkraftig bilmiljø for fremtiden. Rundt stadion er det 300 parkeringsplasser, samt at det skal legges parkeringsdekke på en ny plass. Noe som vil gi 50 nye plasser.
Kommunal velvillighet? Vi hadde ikke kommet langt uten kommunal velvillighet i forhold til reguleringsplanen, understreker Halvorsen og gir honnør til Skedsmo kommune. Han innrømmer at de har fått en tung utnyttelse av eiendommen. Tidsmessig har LSK vært ganske heldig med salgene som ble inngått i perioden 1995-2000. Halvorsen har meglet frem leieavtalene med de ulike bedriftene, i samarbeid med firmaet Totalenreprenør A/S. Høyderestriksjonene fra Kjeller Flyplass har medført at det ble tillatt kun tre etasjer, selv om det var ønskelig med fem. For LSK har det medført at de ikke får lov til å ha stående flomlysarmatur. Disse må ved hjelp av to mobile kraner heises opp ved hver kveldskamp og medfører utgifter på 100 000 kroner hver gang. I sesongen 2002 ble det spilt tre kveldskamper – og vips, 300 000 i utgifter.