Fra rallycross til eiendom

Utenfor dundrer biltrafikken på E 18. Men vi hører den knapt. Derimot kan vi se den gjennom panoramavinduene. Egil Stenshagen kan se den så ofte han vil, fra sin kontorstol. Her på Skøyen, like ved bomstasjonen på Maritim, er han sjef, bilselgeren og eiendomsmannen, som er god for 160 millioner kroner, skal vi tro skattelisten for 2003.

Publisert Sist oppdatert

Dette er en artikkel fra NE nyheter, som nå er blitt til Estate Nyheter. Redaksjonen.

Bak ham henger tre biler, i glass og ramme. Den tidligere europamesteren i rallycross lever av biler og brenner for bedre veier. I tillegg har han 35 000 kvadratmeter næringseiendom å holde orden på. Takket være tilfeldighetenes spill?– Det var helt tilfeldig at jeg ble rallykjører. Men takket være kontakter via bilsporten begynte jeg å selge dekk og felger. Siden ble det også biler. Etter hvert fikk jeg så mange salgssteder at jeg begynte å interessere meg for eiendom, for jeg liker ikke å leie, jeg vil helst eie.

Sten på stenEgil Stenshagen eier også to tomter på Alnabru som han planlegger å bygge ut. Men han forhaster seg ikke. Det er hans strategi. 57-åringen har bygget sten på sten og har etter hvert fått en pen hage. Den forvalter han forsiktig. Han liker å ha samme kontroll på eiendomsvirksomheten som han har på forretningsvirksomheten. Slik han hadde på rallykjøringen. I bilbransjen regnes han som en tungvekter, og så tillitvekkende at han i en periode satt i NHO`s øverste styringsorgan og representerte bilbransjen. Han har nå valgt å ikke lenger å være administrerende direktør. Han nøyer seg med å være arbeidende styreformann i morselskapet, så arbeidende at han normalt er å finne på eller i nærheten av kontoret på Skøyen eller på Alnabru. Her på Skøyen har han god plass, en praktfull blå, dyp og myk sofa, et nøkternt møtebord med designerstoler, og altså et motiverende og inspirerende panorama: Biler i flukt på et bakteppe av sjø og natur.– Køene ut og inn av Oslo hver morgen og ettermiddag minner meg daglig på hvor dårlig veinettet i Norge er bygget ut, sier han og setter frem sprudlevann og plastkopper. – Myndighetene må ta et krafttak, for næringslivet taper mye på forsinkelser og køer og plunder og heft.

Bilparken i Norge for gammelDet tar ikke lang tid å finne ut at Egil Stenshagen brenner ikke bare for bedre og flere veier, men også for en nyere og mer miljø- og sikkerhetsvennlig bilpark.– Fortsatt er det altfor mange gamle biler på veiene, og nesten 400 000 av dem mangler katalysator, som fjerner mer enn 90 prosent av de “slemme” utslippene. Men så lenge det er så høye avgifter på kjøp av bil, så vil ikke bilparken fornye seg i særlig grad. Norge har en eldre bilpark enn våre nordiske naboland og de fleste andre land i Vest-Europa.Men det var eiendom vi skulle snakke om.– Jeg drev litt med orientering som tenåring. Jeg ble ganske god til å lese kart. Så var det en dag at en som kjørte billøp trengte en kartleser, og jeg ble spurt. Dermed var det gjort. Etter å ha vært kartleser en stund ble det til at jeg også begynte å kjøre, også gikk det bare bedre og bedre.

Dobbelt europamester i rallyHan vokste opp på Tøyen i et typisk fotball- og ishockeymiljø. Han spiller fortsatt five-a-side fotball med kamerater og er aksjonær og et meget engasjert styremedlem i Vålerenga fotball. Han prøver å få med seg alle kampene.På 18-årsdagen fikk Egil sitt eget førerkort. Det var ikke vanlig kost i 1965. Men så var åpenbart heller ikke unge Egil noen vanlig kar. Han hadde ikke før begynt med rally før han oppdaget at det å selge også var moro.– Men det morsomste var vel å bli europamester? – Det er klart at det var et av mine gyldne øyeblikk som rallycross-kjører å vinne EM i 1982 og 1983. Og ekstra morsomt at det var på Lyngåsbanen med 30 000 tilskuere rundt banen. Det ble til og med overført direkte på TV. Det ble vel åpnet en champagneflaske eller to den gang for å gjøre seiersrusen fullkommen. Men dette var før seierherrene fikk for vane å sløse vekk all champagnen ved å sprute på hverandre.Men det var eiendom vi skulle snakke om.– Jeg hadde vel mine beste år i bilsporten midt på 80-tallet og fant ut at jeg like gjerne kunne gi meg mens jeg var på topp. Jeg hadde begynt å få nok, hadde vunnet det jeg mente jeg kunne vinne og ville heller utvikle forretningene mine. Husk på at jeg var aktiv i en tid der de fleste innen sporten var glade amatører. Det var vel bare Trond Schea og Martin Schanche som kjørte proft den gang.– Er det en fordel å ha konkurrert på elitenivå og vunnet mye når man skal prøve seg som forretningsmann?

– Vil du lykkes, hold fokusHan svarer ikke med en gang. Fyller plastkoppen min med sprudlevann, deretter sin egen og prøver å ikke la seg affisere av fotografens ulike angrepsposisjoner.– Jeg vet ikke om det betyr så mye å ha vunnet mange idrettskonkurranser. Men når du driver sport eller idrett på toppnivå, lærer du hvor viktig det er å holde fokus. Og det må du også som forretningsmann hvis du vil lykkes. Dessuten er det en fordel å jobbe mye.Folk som kjenner ham godt forteller at han jobber sent og tidlig, når som helst på døgnet. Han skiller ikke særlig mellom arbeid og fritid.– Det hender rett som det er at vi kommuniserer etter midnatt, sier Glenn Stenholm, en nær medarbeider som jobber spesielt med eiendommene. – Men det er greit, for jeg er litt sånn selv.Det var på 70-tallet han begynte å bygge sitt lille imperium av forretninger innen bil, dekk og felger. Nå er han etablert på flere steder i Norge, fra Kristiansand i sør til Tromsø i nord, fra Kongsvinger i øst til Haugesund i vest. Han er styreformann i de fleste selskapene han eier. Hovedbasen er i Oslo. I Egil Stenshagen-konsernet er det nesten 150 mennesker på lønningslisten, og eieren er ikke skremt av ansvaret.– Det er ikke så skummelt som det høres ut. At det i dag er 150 ansatte er bare et resultat av at det hele tiden har vært behov for flere og flere folk. Og jeg har vært heldig, for jeg har veldig flinke og lojale folk. De gir meg mange gleder, jeg er glad i dem og er generelt glad i mennesker. Det må man være skal man drive salgsvirksomhet.– Er det derfor du har lykkes som gründer? – Det viktigste er at man må ha noe å tilby som folk vil ha. Og så må du holde på med noe du liker og ha det moro. Du må også stelle pent med kunder, samarbeidspartere og særlig de ansatte. Og så må man ha respekt for konkurrentene. – Nå er du beskjeden?– Nei, er jeg det? – Spiller ikke også menneskelige egenskaper en rolle?– Jo, selvsagt. Men det var eiendom vi skulle snakke om.

Tjente 13 millioner i fjor, mer i år?– Du tjente litt over 13 millioner kroner i fjor, og du har en formue på over 160 millioner kroner. Og kunne egentlig bare trukket deg pent og rolig tilbake?– Ja, men da ville jeg ha kjedet meg. Nei, nå er det ekstra moro, for hittil i år har salget av nye biler i Norge økt med 25 prosent, og vi har økt enda mer. – 2004 blir et mye bedre år for deg enn 2003?Han svarer ikke med en gang, men smiler bredt. Han tenker kanskje på at nå fornyer bilparken seg i mer miljøvennlig retning? – Det høres kanskje mye ut med 25 prosent. Men husk at salget i fjor var unormalt lavt. Det selges fortsatt for få nye biler.Han får bare håpe at renten holder seg lav nok til å pushe salget enda mer. Uansett blir det mer penger på Egil Stenshagen, som kanskje vil investere enda mer i eiendommer?

Ingen strategi?– Jeg vet ikke. Jeg har egentlig ingen strategi for eiendomsinvesteringene mine. De er mer sånn at jeg foretrekker å eie lokalene mine for å få mer fleksibilitet, og når selskapet mitt vokser, så vokser eiendomsmassen også. Jeg liker å bygge eller kjøpe så store lokaler at det er plass til å leie ut til andre også. Men jeg investerer også i aksjer, og det har jo gått opp og ned i det siste. Litt risiko må man ta. – Hvis det blir innført utbytteskatt etter et eventuelt regjeringsskifte, vil du da pløye mer penger over i eiendom?– Nei, jeg lar ikke slike hensyn styre investeringene mine. Jeg setter ikke penger i eiendom hvis jeg ikke finner gode objekter og det har et fornuftig formål. Forøvrig har jeg ikke noe imot å betale skatt. Det synes jeg at jeg skylder samfunnet.Glenn Stenholm forteller at han vurderer hvert enkelt case ekstremt nøye og at han bruker mye tid på å analysere såvel makroøkonomiske forhold som konkrete detaljer rundt eiendomsobjektet.– Han har en langsiktig strategi i det han gjør og er superdyktig på detaljer. I tillegg er han ekstremt engasjert og kjapp i hodet. Det er derfor avkastningen blir optimal, sier han.

Gullegg på AlnabruStenshagen utviklet sin første eiendom for snart 25 år siden. Det var engros-lager for dekk og felger i regi av Autogrip. Senere har han også kjøpt kjøpt to andre tomter på Alnabru mellom Autogrip og Smartclub. Stenshagen mener denne beliggenheten bare blir bedre og bedre. En dag bygger han noe på tomtene.– Når vil det skje?– Nei, det kan jeg ikke vite. Men når tiden er moden, så vet jeg det.De to tomtene på Alnabru er gulleggene i porteføljen hans. Men han er veldig fornøyd med det han eier på Skøyen også, et stykke grunn som Stenshagen mener har et stort potensial.– Er du opptatt av hvordan det du eier og bygger påvirker landskap og byrom?– Selvfølgelig er jeg ikke likegyldig til hvordan det jeg har ansvaret for ser ut. Men jeg er først og fremst opptatt av at de bygningene jeg eier eller bygger skal være funksjonelle. Jeg har en medarbeider som hjelper meg med eiendomsvirksomheten. Vi har foreløpig valgt å holde oss med egne folk som kan ta vare på og drifte bygningene.Stenholm forteller at Stenshagen stiller store krav til sine medarbeidere.– Han viser oss stor tillit, og de som innfrir er han raus mot. Da gir han mye av seg selv og sin menneskelighet, selv om han er forretningsorientert i sin daglige adferd. Han er en rolig, behagelig mann, som sjelden hever stemmen.

Ivrig Marka-brukerNår han er hjemme, er adressen Nils Colletts Vogts vei mellom Bogstad og Holmenkollen. Der har han et romslig hus med utsikt over byen. – Kona er sjefen hjemme. Hun sørger dessuten for at jeg kommer meg ut på teater og kino, og det er flott. Hun trenger derimot ikke å dra ham ut i Nordmarka, for Egil Stenshagen er et ihuga friluftsmenneske med sansen for lange turer til fots og på ski. Han på treffes ofte på Kikut om vinteren eller Skjennungstua om sommeren. Det er lett å se at han er i god form, slik det forventes av en aktiv forretningsmann.Formen holder han kanskje vedlike ved stadig å være på farten, for å følge med på hvordan det går på salgsstedene rundt omkring i landet.Martin Schanche, som kjenner Stenshagen fra rallymiljøet, er ikke overrasket over at han har gjort det så bra som forretningsmann:– Han var og er flink til å konsentrere seg om det han er god på, enten det var rally eller det er business. Han vil være best. Jeg synes han passer perfekt til å være forretningsmann, og det er opplagt at han liker det. Han virker i alle fall fornøyd, sier rallyveteranen som selv la opp i 2001 og ikke har planer om å følge i Egil Stenshagens spor. Jeg spør Stenshagen om han vil gjøre som Martin Schanche og kaste deg inn i politikken. Svaret kommer raskt:– Jeg har ingen planer om å kaste meg inn i politikken, ikke fordi jeg ikke er samfunnsengasjert, men jeg velger heller å jobbe gjennom bransjeforeninger og NHO.

Powered by Labrador CMS