Forsiktige klimakrav i ny lov
Den nye plandelen i Plan- og bygningsloven slår fast at kommuner og fylker skal ta klimahensyn når de planlegger.
Dette er en artikkel fra NE nyheter, som nå er blitt til Estate Nyheter. Redaksjonen.
Etter ikrafttredelsen den første juli 2009 (anslag) skal kommuner og fylker også utarbeide planer som reduserer energibruk og transportbehov. Når nye områder skal bygges ut, kan kommunen stille krav om at det i skal legge til rette for at bygninger og anlegg skal forsynes med vannbåren varme.Overgang fra for eksempel individuelle oljefyringsanlegg til fjernvarmeanlegg basert på fornybar energi, vil ifølge Miljøverndepartementet være et viktig bidrag til reduserte utslipp fra oppvarming. Etter den nye loven kan kommunen fastsette dette i kommuneplanen og følge opp kravet når det utarbeides reguleringsplaner og utbyggingsavtaler for konkrete utbyggingsprosjekter. Det vil fortsatt være nødvendig med konsesjon for utbygging av et fjernvarmeanlegg, og med tilknytningsplikt dersom det foreligger konsesjon. Kommunen kan fastsette en rekkefølgebestemmelse som gjør at et område ikke kan bygges ut før energiforsyningen er løst. Gjennom utbyggingsavtaler kan utbygger påta seg utbyggingen.
Plan- og bygningsloven gir ikke hjemmel til å bestemme hva slags energibærer som skal brukes. Kommunen kan gjennom lokale klima og energiplaner ha en policy for dette.Lokale klima- og energiplanerLoven gir kommunene hjemmel til å utarbeide lokale klima og energiplaner som en kommunedelplan. I slike planer kan det inngå kartlegging av lokale energiressurser som jordvarme, biodrivstoff, vindkraft mv. og avklaring av løsninger for utnyttelse av slike ressurser. Klimaplanene vil kunne romme tiltak på en rekke områder, også innenfor areal- og transportplanleggingen. Kommunale klima og energiplaner kan utarbeides som kommunedelplaner. Slike planer skal ha en handlingsdel som sier hvordan tiltakene i planen skal følges opp, enten av kommunen, andre offentlige myndigheter eller private. Kommunen kan inngå avtaler om oppfølging.
Mer miljøvennlig transportDen nye loven forenkler kommunenes mulighet til å sette restriksjoner på parkering i byer og tettsteder. Et viktig virkemiddel er at kommunene får anledning til å fastsette bestemmelser som begrenser parkeringstilbudet i sentrumsområder og andre områder med god kollektivdekning. Dette for å stimulere til mer miljøvennlig transport.
Det blir også enklere for kommunene å legge premissene for trasévalget for veier og kollektivnett. Konkret betyr dette at kommunene enklere kan bestemme at kollektivtrafikken skal få bedre tilgjenglighet enn biltrafikken.
Den nye loven gir hjemmel for å fastlegge stamruter for kollektivtransport og sammenhengende gang-, sykkel- og turvegsystem. For byområdene kan denne bestemmelsen bidra til å redusere utslippene fra transport betydelig ved å bygge tettere innenfor byggesonen og lokalisere boliger, handel og andre virksomheter nær traséer og knutepunkter på kollektivsystemet.
Regionale planbestemmelserI mange områder vil summen av utbyggingen i flere kommuner bestemme konsekvensene for transport og klimautslipp. Fylkene (regionene) får et nytt virkemiddel til å sikre et bærekraftig utbyggingsmønster. En regional plan kan nå få juridisk virkning for kommuner og private ved en regional planbestemmelse. Det gjør at planer for store virksomheter eller boligområder i strid med slike planer kan stoppes. En slik bestemmelse kan også brukes til sikring av store friluftsområder og jordvern. Bestemmelsen er midlertidige og skal avløses av kommunale planer som ivaretar de samme hensynene.
Hva er nytt i forslaget til ny plandel av plan- og bygningsloven?1. Innskrenker dispensasjonsadgangen til kommunen i strandsonen· Det er i dag unntak for visse næringsformål og tettbygd strøk. Disse unntakene fjernes.· Kommunene skal også vurdere hvilke vassdrag som skal ha byggeforbud. · Muligheten til å gi dispensasjon begrenses og regjeringen gis mulighet til å flytte dispensasjonsmyndigheten fra kommunen i spesielle tilfeller.
2. Klima· Kommunene kan stille krav om fleksible og miljøvennlige energiløsninger i forbindelse med ny utbygging, herunder bruk av vannbåren varme.· Kommunene får anledning til å fastsette bestemmelser som begrenser parkeringstilbudet i sentrumsområder og andre områder med god kollektivdekning. · Det blir enklere for kommunene å gi kollektivtrafikken bedre tilgjenglighet enn biltrafikken.
4. Sikrer miljø- og friluftsområder for framtiden· Nye bestemmelser gjør det mulig å sikre vern av friluftsområder og bymarker rundt byer og tettsteder. · For å sikre enkelte verdier eller interesser kan Miljøverndepartementet bestemme at arealbruken for et område ikke skal endres for en lengre periode. Dette sikrer at spesielt viktige landbruks- og friluftsområder ikke blir nedbygd.
5. Det vil lønne seg å følge kommunale planer· Kommunen kan kreve felles regulering for flere eiendommer der dette er nødvendig for å sikre gode helhetsløsninger. · Det blir en bedre kopling mellom byggesak og detaljregulering. Private planforslag og byggesøknader kan behandles i en felles prosess. I dag behandles de vanligvis etter hverandre. Dette vil sammen med elektronisk plan- og byggesaksbehandling totalt sett bidra til at raskere prosjektgodkjenning. · Private planer som bygger på kommunale planer kan behandles raskere. De kan også vedtas av delegert myndighet om kommunestyret ønsker det.
6. Regionale planer kan gjøres juridisk bindende· Regionale planer (fylkesplaner) er i dag bare retningsgivende for kommuner og private utbyggere. Dette endres. Etter den nye loven kan regionale planer gjøres juridisk bindende inntil de blir innarbeidet i kommuneplaner. Det vil si at en planlagt utbygging som strider mot den regionale planen kan stoppes.
Advokat Kristoffer Aasebø er fast advokat i Wikborg Reins avdelinger for Fast Eiendom og Restrukturering og Konkurs. Aasebø arbeider med kjøp, salg, oppføring og forvaltning av fast eiendom, samt ulike spørsmål vedrørende insolvens og konkurs.