Et spennende år

1998 er snart historie. Vi har tatt et tilbakeblikk på året som gikk; et år som har vært preget av både opp- og nedturer for eiendomsbransjen. 1998 har vært begivenhetsrikt, noe som fremgår av de neste sidene.

Publisert Sist oppdatert

Dette er en artikkel fra NE nyheter, som nå er blitt til Estate Nyheter. Redaksjonen.

Januar

Ti års ventetid for leie av lokaler. Dette var hva vi kunne melde ved inngangen av det nye året. Etterspørselen etter ledige lokaler var større enn tilbudet, noe som forårsaket prispress og kontraktsinngåelse med svært lange kontrakter. Vika hadde befestet seg som det mest populære området, og i dette området var det derfor normalt med leiekontrakter på ti år. Leietakerne aksepterer betingelsene uten å mukke, rett og slett fordi det ikke er andre muligheter å velge mellom.For større kontorsøkere ble situasjonen beskrevet som prekær. Gode objekter på over 1.000 kvadratmeter lar seg vanskelig oppdrive, med den følge at brukere som ønsker seg store lokaler ser seg om etter alternativer andre steder. Illustrerende var at 2000 kvadratmeter kontorlokaler i prosjektet Byporten, som på langt nær er innflyt-tingsklart, allerede er fulltegnet.Det planlagte salget av Koksa-området på Fornebu er stanset, fordi man ønsker en helhetsplan for IT-satsingen. Telenor og Norske Skog får utarbeidet egne reguleringsplaner for sine respektive tomter og planlegger byggestart umiddelbart etter at flyplassen stenger. På Skøyen er utbyggingen av Nebb-tomten inne i siste fase. Etterspørselen fra leietakere er stor og det oppnås svært gode leiepriser.Gardermo-effekten har så smått begynt å gi seg utslag i eiendomsprisene på Romerike. Boligmeglere opplyser til mediene at pågangen fra Fornebuansatte er stor. Næringsmeglerne merker også økt interesse for næringseiendom.I eiendomsbransjen blir det stadig mer utbredt at aktørene slår seg sammen. Sist ute er meglerselskapene Atrium, Bjørdal Partners, Breien Eiendom og Realia som slår seg sammen under navnet Næringsmeglerne. Tidligere har Gunnar Krogsveen slått seg sammen med Svenn Engelund og det er blitt kjent at Linstow skal fusjonere med Nydalens Compagnie. Den nye røykeloven som trådte i kraft fra nyttår, ble karakterisert som en kata-strofe av mange utesteder. Theatercaféen var blant de mange stedene som regnet med færre gjester.SVs partileder Kristin Halvorsen er intervjuobjektet i månedens portrett, og i intervjuet kommer det frem at hun ønsker å stanse salg av kommunale eiendommer til private investorer. Hun gikk også hardt ut mot boligspekulanter og karakteriserte dem som useriøse.

Februar

Noen satser der andre bakker ut; en av dem er konsernsjef Paul A. Lødøen i NCC Eeg-Henriksen. Lødøen beskrives som en risikovillig fighter, og er bevisst i sitt valg av tomter med “prine location”, som i dette tilfellet vil si sentrum, Lysaker, Bryn/Helsfyr, Skøyen og Nydalen.Kværners industritomt er lagt ut for salg. “Ikke for smågutter”, skriver vi om den potensielle kjøpergruppen, og eiendommen viser seg da også ganske så tung å selge. Prisantydningen er en halv milliard kroner.Halvor Stormoen er nyansatt sjef for Statsbygg, etter mye turbulens rundt den forrige ledelsen. Stormoen ble headhuntet utenfor søkerlisten, og har lang erfaring fra entreprenørsiden innen bygg og anlegg.Snorre Bentsen, mannen bak Euro Park, har etter hvert blitt en gigant på P-husmarkedet i Norge. Nå ønsker han å regjere også i Danmark. “Snorre-sagaen” er historien om mange år med slit og lange dager, inntil gründeren til slutt får lønn for strevet.Industrifinans Næringseiendom har etter hvert markert seg som en av de mest agressive oppkjøperne av eiendom i Oslo. Denne måneden ble det kjent at selskapet har kjøpt seg betydelig opp på Lysaker, til en samlet sum av 650 millioner kroner.NæringsEiendom har vært på besøk til Ørestad utenfor København, som til forveksling ligner den forestående Fornebu-utbyggingen. Begge områdene skal bygges opp fra grunnen av, med boliger og næringsbygg i forening.Eiendomsboomen de siste årene fører til tøffe tider for de som ønsker å etablere seg med bolig. Hans Jacob Hansen i OPAK viser til analyser som sier at boligtomter økte i pris med hele 70 prosent i 1997.Tiden er moden for fastrentekontrakter, sier DnB. Banken sier at pengemarkedsrenten neppe synker vesentlig mer nå. DnB finansierer vårt konstruerte eiendomsprosjekt med en rente på 5,1 prosent.

Mars

Operasaken er høyt oppe i mediene. Regjeringen legger frem melding om at ny opera skal legges til Vestbanen, og dette åpnet til debatt om hva som skulle gjøres med den Vestbanestasjonen fra 1872. Flere fremmet at de ønsker riving av hele bygget, noe som resulterer i heftige reaksjoner fra grupperinger som ønsker å beholde bygget. Årets City-konferanse var preget av idèutkast til byutvikling, outsourcing og effektivisering. Prisen for årets eiendomsprosjekt, den såkalte City-prisen, gikk til Eiendomsspar og Christian Ringnes for arbeidet med Christiania Torv. Bjørvika ble diskutert, det samme visjonene om Oslo som en fjord-by.I marsutgaven ble også resultatet av Eiendomsspars Oslostudie offentliggjort. Christian Ringnes konkluderte med at det er betydelig risiko for økt ledighet rundt årtusenskiftet. Bakgrunnen var stor tilførsel av nye lokaler, som angivelig skal føre til stadig større arealledighet. Til nå hadde arealabsorbsjonen vært betydelig større enn sysselsettingsveksten skulle tilsi, noe som indikerer at mange leier lokaler med tanke på ekspansjon.Et halvår før nedleggelsen av Fornebu som flyplass intensiverer “Fornebuaksjonen” arbeidet med å beholde Fornebu som nærflyplass. Med støtte fra blant annet Kari Svendsen, Eli Rygg, Arve Opsahl og Aud Schønemann skal nye støttespillere erobres. Kanskje temaet kan behandles i en fremtidig utgave av “Mot i brøstet”, spurte Nærings- Eiendom på lederplass.Den store etterspørslen etter lokaler resulterer i strammere vilkår fra utleierne. Rabattering, som var vanlig for noen år siden, finnes ikke lenger. Kåre Willoch uttaler i NæringsEiendom at han synes Fornebu bør bli et boligstrøk med et begrenset antall arbeidsplasser. Han tar til orde for å myke opp Marka-grensen, og er samtidig sterkt kritisk til manglende helhetlig tenkning i tidligere bygging av Oslo by.

April

Prisfesten fortsetter for utleierne i Oslo. Leietakere som søker lokaler med høy standard og riktig beliggenhet finner få gode alternativer. I enkelte områder er det knapt ledighet i det hele tatt. Men det er mørke skyer i horisonten. Sentralbanken setter opp signalrentene med 0,25 prosentpoeng. Dagen før rentehoppet hadde sentral-banksjef Kjell Storvik holdt en tordentale om norsk økonomi, der sentralbanksjefen uttalte at det allerede er for sent å snu norsk økonomi fra veien mot et kraftig konjunkturomslag.Og det er stadig flere som snakker om et konjunkturomslag i norsk økonomi. Men de fleste avfeier påstandene med et smil; det er ingenting som kan true norsk økonomi. Næringslivet går så det suser, børsen er “all time high” nesten hver uke og folk har økonomien i orden.I løpet av våren er det mange selskaper som flytter inn i nybygde lokaler. Et av dem er Storebrand, som flytter fra Vika til sitt nye hovedkontor på Filipstad. Bygget har vært gjenstand for krass kritikk, men kritikken forstummet da bygget endelig var ferdig. For Storebrand-hovedkvarteret ble egentlig ikke så ille – i hvert fall ikke utseendemessig. 30 000 kasser gikk med under flyttingen. Kjøpesenterinvestor Petter A. Stordalen var vår gjest i månedens portrett. I portrettet sier han at det lenge har vært hans oppfatning at mange av landets kjøpesentre aldri skulle vært bygd. Og han innrømmer villig at Liertoppen, som han selv var med på å utvikle, er blant disse sentrene. I Sektor Eiendom, som er et slags svar på Steen & Strøm, vil han rendyrke kjøpesentervirksomhet.NæringsEiendom setter ytterligere fokus på finansiering av næringseiendom, og de fleste intervjuobjektene anbefaler flytende rente. I vårt konstruerte eiendomsprosjekt gir finansinstitusjonene en lånerente på 5,95 prosent.

Mai

Landets tredje største eiendomsbesitter, Kjell Hande i Gjensidige Eiendom, er blant de mest agressive oppkjøperne på eiendomssiden i Oslo. Livselskapet skal investere èn milliard kroner i eiendom innen utgangen av 1998. Utenfor kjerneområdet Oslo satser Hande langsiktig på kjøpesentra. Men han vil ikke være med på at Gjensidige driver spekulasjon i eiendom, selv om oppføring av flere bygg starter før man har leid ut.Men ellers i markedet er det tendenser til mindre vilje til å bygge på “spek” enn tidligere. Det bygges som aldri før, men flere og flere har tydeligvis fått øynene opp for at dette før eller senere kan bety overetablering. Men ellers er lite endret fra tidligere i år, og ledigheten er lik null. Markedet preges av skrikende mangel på lokaler i Oslo vest, hvor ledigheten er under to prosent. Den generelle ledigheten i Oslo, Asker og Bærum er nede i fire prosent.Forslaget til kjøpesenterforbud er blitt lunkent mottatt hos både utbyggere og ordførere i flere kommuner. Fylkesmann Kåre Willoch mener antagelsen om økt biltrafikk på grunn av kjøpesentre bare er tull, og sier butikker fordelt i bysentra fører til like mye trafikk. Oslobyråd Olaf Stene er også kritisk til den statlige overstyringen.Og mens myndighetene krangler, avsløres Olav Thons taktikk: han gjennomfører et råkjør for å kjøpe opp eksisterende sentra. På kort tid har Thon investert i kjøpesentra for mer enn 350 millioner kroner. På den måten får han sakte men sikkert kontroll på kjøpesentermarkedet.Fortuna Eiendom er siste skudd på hovedstadens eiendoms-stamme, mens boligkongen Gunnar Krogsveen forkynner at han ikke skal satse på næringseiendom likevel.Mye tyder på at sommeren 1998 skulle bli tidenes heteste, i hvert med hensyn til temperaturen på hyttemarkedet. Allerede nå er det feberhete tilstander og meglerne blir løpt ned av handlelystne hyttekjøpere. I Molde er Molde Stadion innviet. Herligheten kostet 215 millioner kroner. Molde kommune bidrar med en håndfull millioner i egenkapital, mens herrene Gjelsten og Røkke bidrar med 70 millioner kroner – og låner kommunen resten.

Juni/juli

Bind renten! Det sier de profesjonelle eiendomsutviklerne. Faktisk har veteraner som Christian Joys (Avantor), Christian Ringnes (Eiendomsspar) og Olav Thon (Olav Thon Gruppen) bundet renten for lenge siden. Flere markedsanalytikere tror på en ytterligere renteheving. Boligmarkedet er i ferd med å gå fullstendig av hengslene, og finansminister Gudmund Restad sier han ser en klar sammenheng mellom den galopperende prisutviklingen og utlånsveksten. Hotellinvestor Arthur Buchardt er blant de som har investerer stort i eiendom. Han har planlagt hotellinvesteringer for nærmere 1,4 milliarder kroner. Prosjektene er samlet på over 100.000 kvadratmeter. Et kjempehotell i Malmø er Buchardt hittil største prosjekt. Hotellet skal bli på 75.000 kvadratmeter, med en høyde på 301 meter. Antall etasjer: 86.Ytterligere sammenslåinger gjør seg gjeldende i eiendomsbransjen, denne gang er det Eiendoms-Consult som blir delvis kjøpt opp av svenske Catella. Selskapet eies via Catella Holding av InterIKEA-gruppen. Catella har kontorer i syv EU-land.Byråd Olaf Stene uttaler i månedens portrett at Oslos tyngdepunkt bør forskyves østover. Han poengterte at kommunen selv har ansvar for attraksjoner som kan binde sentrum sammen. Han uttaler også at man må lempe på retningslinjene i indre by, for på den måten å få revet gamle bygg. Stene er heller ikke fremmed for flere høyshus i sentrum, deriblant i området rundt Oslo S.Krisen i Asia har nådd Europa, og i London har den gitt seg utslag i fallende priser i eiendomsmarkedet. De senere årene har eiendomsprisene i verdensmetropolen steget jevnt, men eiendomsaktører avviser at noe tilsvarende kan skje i Norge.I slutten av juni fylte Olav Thon 75 år. Eiendomskongen er fortsatt svært aktiv i driften av Olav Thon Gruppen. Selskapet har 2600 ansatte og drifter nærmere 300 eiendommer.

August

Eiendom på Internett (EPI) er endelig en realitet. EPI er en elektronisk markedsplass for kjøp og salg av næringslokaler på Internett. Prosjektet er ledet av de største aktørene innenfor næringseiendom.Monarkiet i Norge rystes bokstavelig talt i grunnvollene etter at det er blitt kjent at oppussingen av Slottet har resultert i milliardoverskrid-elser. Kritikken slynges i alle retninger, og både Stortinget, kongeparet og Statsbygg får sitt. Bråket resulterer i at oppussingen legges på is inntil videre.Oslo kommune forkynte i begynnelsen av året at de hadde et salgsmål på 1,6 milliarder kroner, noe som langt på vei er oppfylt. Per august har kommunen solgt eiendommer for 1,2 milliarder kroner og eiendomsetaten fortsetter med klargjøring av ytterligere tomter.Skoleåret er også igang, og med det de første oppslagene om griske hybelspekulanter. Størst oppmerksomhet får en utleier som forlanger fire tusen kroner for en hybel på ti kvadratmeter.På næringssiden viser de siste markedsrapportene at prisene fortsetter å stige. I 1998 har leiemarkedet for kontorlokaler opplevd et kraftig hopp i prisene. Noen tror på fortsatt prisoppgang, andre konstaterer at det er umulig å vokse inn i himmelen.Svein E. Bakke, også kjent som eieren av skitrekk, hytter og hoteller og andre eiendommer, er blant eiendomsaktørene som har bygd seg opp med to tomme hender. I denne utgaven forteller han om sin resept for lønnsom drift.

September

“Hva nå?” var tittelen over hele førstesiden på denne månedens utgave av NæringsEiendom. Bakgrunnen for spørsmålet var den siste tids rentehopp. Sentralbanksjef Kjell Storvik klinte til slutt til med rentehopp på flere prosent for å stabilisere den norske kronen, og verden var nå helt annerledes enn på vårparten.På lederplass skrev vi at det bare var å innse at vi er inne i et økonomisk konjunkturskifte, og deler av eiendomsbransjen var enig i denne bransjen. “Festen er over for denne gang”, sa adm. dir. Øystein A. Landvik, som mente vi nå ville se reprising på faste eiendommer. De fleste forventer prisfall, mens utleiesiden blir spådd å fortsette som før.Forventningene er store til statsbudsjettet vedtas og mange er kritiske til det som er kommet frem i budsjettlekkasjene til nå. Blant dem er hotellinvestor Arthur Buchardt, som skrinlegger flere store prosjekter. Bakgrunnen er den foreslåtte konjunkturavgiften. Buchardt sier han legger prosjektene på is inntil den foreslåtte avgiften er tatt av kartet. Flere markedsanalytikere nedjusterer prognosene for igangsetting av yrkesbygg.Boligmarkedet spås en spesielt stor knekk. De største pessimistene spår en nedgang i boligprisene på 20 prosent. Problemet for mange er at de har kjøpt nytt hus før de har solgt det gamle. Meglerne anbefaler folk å forholde seg rolig; ikke kjøp, ikke selg, sier de. I dette nummeret setter vi også søkelyset på sex- og pornoforretningene i Oslo. Konklusjonen er at mange utleiere ikke vet hvem eller hva de leier ut til. I leiekontraktene er beskrivelsen av virksomhetens art ofte et stykke fra virkeligheten.Torstein Tvenge er likevel på kjøper’n, men sier til NæringsEiendom at han hadde avventet kjøp av en konkret eiendom om han visste hvordan rammebeting-elsene hadde endret seg.Finansinstitusjonene varsler at de nå stiller strengere krav til sikkerhet og de sier nei til lånefinansiering av spekulative eiendomstransaksjoner. Rentesatsene for vårt konstruerte prosjekt lånefinansieres nå med rentesatser fra 9,5 til 10 prosent.

Oktober

Norge er ikke i noen krise, forkynner Siv Jensen. Fremskrittspartiets finanspolitiske talskvinne sier hun forventer fallende rente. Samtidig tror hun på økt frigjøring av tomter til nærings- og boligformål. Hun får følge av Gullik Hansen i Centrum Eiendom, som tilbakeviser at det skal være noen som helst grunn til at eiendomsprisene skal falle. Han er mektig irritert over pessimismen som hersker i eiendomsbransjen etter finansuroen denne høsten, og understreker at den norske økonomien er kjernesunn.Geir Saastad i Akershus Eiendom sier at markedet vil bli turbulent i en tid fremover. Samtidig mener han markedet står foran store endringer, med bakgrunn i store flytteprosesser, store fusjoner og ny hovedflyplass.Konjunkturavgiften er vedtatt, sier samferdselsminister Odd Einar Dørum, noe som får Frps Carl I. Hagen til å rase. Den er ikke vedtatt, og det vil den heller ikke bli, sier Hagen. Eiendomsinvestor Åge S. Øren i Norsk Eiendomsadministrasjon er blant de som mener en slik avgift vil drepe all investeringslyst. For ett år siden hadde et slikt avgiftsforslag vært forståelig. I dag er den helt på jordet, sier Øren.Thons “Gardermoen-imperium” avsløres i denne utgaven. I en årrekke har han investert i eiendommer fra Oslo S og opp til Jessheim, inklusive Kløfta og Strømmen. Om det er noen som har posisjonert seg for Gardermoeffekten er det med all tydelighet Thon. På kort tid har han kjøpt halve Jessheim sentrum, men han møter også motstand fra både private og kommunale interesser. Rådmannen i Lørenskog skal ha unnlatt å besvare henvendelser fra Olav Thon, og eiendomskongen føler seg frosset ut.

November

“Buy land, they don`t make it anymore”, sier Ola Mæle på førstesiden av NærigsEiendom i november. Prestesønnen og Bik Bok-gründeren fra Oppdal har slått seg stort opp innen eiendom, og eier i dag 130.000 kvadratmeter eiendom. Siden 1995 har han hentet inn 170 millioner kroner i leieinntekter.Per-Håvard Linquist i Linstow ASA kjøper, bygger og investerer. Totalt håndterer han nå prosjekter samlet til to milliarder kroner. Siste nytt er at han ønsker å bygge hotell på Aker Brygge.Øystein A. Landvik&
Powered by Labrador CMS