Amerikansk boligmarked i krise
Aldri tidligere har så mange amerikanere risikert å bli kastet ut av hjemmene sine på grunn av misligholdte låneforpliktelser.
Dette er en artikkel fra NE nyheter, som nå er blitt til Estate Nyheter. Redaksjonen.
CNNMoney.com skriver at hele 900 000 husholdninger står i fare for å måtte forlate boligen, en oppgang på 71 prosent fra ett år siden, ifølge den amerikanske pantelånforeningen. 900 000 representerer litt over 2 prosent av alle boliglånstakere i USA og er det høyeste antallet som noensinne er registrert.
For ytterligere 381 000 husholdninger startet en slik utkastelsesprosess i fjorårets siste kvartal, også det en trist rekord. Som om ikke det er nok, har antallet låntakere som ligger mer enn 30 dager på etterskudd med avdragene ikke vært høyere siden 1985.
− Dette er stygt. Det er en ytterligere påminnelse til alle som trodde bunnen var nådd, at de tar feil. Dette var en stor boble, og når en boble av denne størrelsen sprekker, lager det et stort kaos, uttaler en ekspert på boliglånsmarkedet til CNNMoney.com.
Mange av de som måtte se seg om etter et nytt sted å bo i fjerde kvartal i fjor, har subprime-lån med justerbare rentesatser. Låntakere med lav kredittverdighet lokkes inn i markedet ved hjelp av en billig startrente, men klarer ikke rentetrappen når den setter inn etter et par år.
Kaoset kan derfor ta lengre tid enn ventet å rydde opp i, fordi det foreløpig ikke er noen tegn til at fallet i boligprisene skal stoppe opp. Eksperter venter at prisene vil fortsette å falle i hvert fall ut 2008. De amerikanske husholdningenes nettoformue falt med 533 milliarder dollar i fjerde kvartal i fjor, på grunn av de fallende boligprisene.
Ulike stater sliter med ulike utfordringer. Industristater som Ohio og Michigan opplever en raskt stigende arbeidsledighet og utflytting, som etterlater mange tomme boliger.
I andre store amerikanske stater er det primære problemet et stort tilbudsoverskudd av nye boliger, en ubalanse det vil ta tid å rette opp i. California og Florida har 30 prosent av alle tvangsutkastelsene, men står for bare 21 prosent av det totale boligmarkedet. I solskinnsstaten Florida er antall tvangssalg mer enn tredoblet det seneste året.
Boligkrisen har forplantet seg inn i entreprenørbransjen og er også en sterkt medvirkende årsak til at USA etter alt å dømme befinner seg i en resesjon.