BEKYMRET: Ruben Jensen i NESO ber regjeringen komme på banen med stimulerende tiltak. Foto: Jan Eivind Fredly, Aidem Media

Advarer mot byggebrems i nord

Selv om byggeaktiviteten på nordnorske byggeplasser fortsatt er høy, peker pilene stadig nedover.

Publisert Sist oppdatert

Redusert boligbygging i Nord-Norge bør få varsellampene til å blinke påpeker Nordnorske Entreprenørers Service Organisasjon SA (NESO). De ber nå regjeringen stimulere til vekst og utvikling i nord, ifølge en pressemelding.

– Selv om byggeaktiviteten på nordnorske byggeplasser fortsatt er høy, peker pilene stadig nedover. Aktiviteten har falt hvert år siden rekordåret 2016 og tall fra fjoråret forsterker den negative trenden. Mens boligbyggingen i 2019 var over gjennomsnittet de ti siste årene var den totale byggeaktiviteten under, sier adm. direktør Ruben Jensen.

LES OGSÅ: Verdens største dobler i Nordens Paris

Størst er nedgangen i Finnmark, hvor tallene viser tilbakegang både for boligbygging og total byggeaktivitet. Her ble det igangsatt bygging av ca. 96.000 kvadratmeter, ned 32 prosent fra rekordåret 2018. Da opplevde fylket en økning på 43 prosent fra 2017. I Finnmark ble det igangsatt 291 enheter i fjor. Dette er tilbake 43 prosent fra 2018, hvor det var en økning på 78 prosent fra 2017.

LES OGSÅ: Nord-Norges største prosjekt

– Statistikken viser tilbakegang også i Troms, med 14 prosent lavere byggeaktivtet i 2019 og 6 prosent nedgang i boligbygging. I Nordland er tallene på nivå med 2018.Totalt sett ble det igangsatt 2.316 enheter i landsdelen, som utgjør en tilbakegang på 7 prosent i forhold til 2018. Dette er likevel 40 enheter over gjennomsnittet de siste ti årene. Til sammenligning hadde Sør-Norge en økning på én prosent i 2019, påpeker jensen.

NESO mene den nedadgående utviklingen bør vekke bekymring og  ber myndighetene stimulere til økt aktivitet i Nord-Norge.

LES OGSÅ: Satser millioner på et godt boområde

– Vi ber regjeringen om en fortsatt satsing på infrastruktur og tilrettelegging for vekst i viktige næringer som vind- og vannkraft, sjømatnæringen, reiselivsnæringen, mineralnæringen og intensivert leting etter petroleum/gass utenfor landsdelen, sier Jensen.

Powered by Labrador CMS