Utvikling

Mustad vil ha drivhus på Lilleaker

Mustad Eiendom ønsker å oppføre et drivhus i Fåbro Hage, som skal være en attraksjon for publikum og nærområdet på Lilleaker.

KOKKELANDSLAGET: Det er etablert et tett samarbeid med kokkelandslaget for å dyrke frem unike smaker i Fåbro Hage. Ill: Lund Hagem Arkitekter
FacebooktwitterlinkedinmailFacebooktwitterlinkedinmail

Fåbro er den eldste bygningen på Lilleaker i Oslo Vest. Det ble oppført i ca. 1750 av Christian Braunmann Tullin, den første industriherren på stedet. Tullin brukte stedet som sitt private sommersted, og hadde en stor eplehage rundt huset.

Fabrikkeier Hans Mustad overtok eiendommen i 1875, og han brukte Fåbro sin privatbolig den første tiden. Senere ble den brukt til arbeiderboliger helt frem til 2004. Mustad Eiendom totalrehabiliterte Fåbro i 2007, og i dag sitter det leietakere både i villaen og i gårdsbygningen.

Tilbakeførte hagen

Mustad Eiendom har tilbakeført hagen rundt Fåbro Gård med epletrær, blomster og grønnsakhage. Ifølge selskapets hjemmeside er hagen blitt en «flott grønn oase rett ved Lysakerelven, med mange benker til fri benyttelse».

Les også: Vil tilby co-living i Norge

Hagen driftes i dag av Magnus Humle fra Gro Grønt, og de første avlingene er allerede høstet inn. Flere barnehager i området har fått komme innom hagen for å plante ut grønnsaker, og det er etablert et tett samarbeid med kokkelandslaget for å dyrke frem unike smaker.

– Dette er med andre ord en hage for alle som vi håper både naboer, leietakere og besøkende vil få stor glede av, skriver selskapet.

Søkte om to drivhus

I forbindelse med tidligere søknad om opparbeidelse av historisk hage ble det søkt om oppføring av to drivhus. Det er gitt tillatelse til den delen av tiltaket som omfatter opparbeidelse av historisk hage, men ikke oppføring av drivhus.

I forhåndskonferanse med Plan- og bygningsetaten (PBE) i november fremkom det imidlertid at «saken er løftet internt og at det åpnes for å se på søknad om oppføring av drivhus på nytt».

I en ny søknad om rammetillatelse skriver Lund Hagem Arkitekter at det foreslåtte drivhuset opprinnelig var delt i to hus for å tydeliggjøre stien og en gjennomgang fra eplehagen til frukthagen. I tråd med PBE sin anbefaling er tiltaket nå justert, slik at det nå kun er ett volum.

Allment tilgjengelig

– Arealene skal være felles privat, men allment tilgjengelig for bruk og opphold. Fåbro Hage har så langt vært et veldig positivt tiltak for nærområdet og tilbakemeldinger fra naboer, turgåere, barnehager og skole er mange og positive. I løpet av sommer og høst 2019 hadde hagen 3 høstinger og leverte grønnsaker, frukt og urter til lokale restauranter, bedriftskantiner og butikker, skriver arkitektselskapet.

Les også: – Det er mange sinte kreditorer

Drivhuset inngår som en del av dyrkingsbedene i hagen, men etableres for planter som trenger stabile vekstvilkår.

– Fordelen med tiltaket er at det muliggjør drift og dyrking av historiske hage.
 Anlegget vil være en attraksjon for publikum og nærområdet.
 Anlegget er vurdert å styrke både den grønne profilen og formålet. 
Nærheten til gangveg og eplehage vil kunne styrke attraksjonen av selve turveien og opplevelsen av området, heter det i redegjørelsen.

 

Senter-utleiere behøver ikke rystes av Malvik-dommen (+)
Juss
Koronaeffekten på eiendomsmarkedet
Aktuelt
Suksess i den leilighetsløse bygda
Bolig
Etablerer reiselivsgigant mens korona herjer (+)
Transaksjoner
Dyreste i Stavanger
Bolig
Skjer'a? Få med deg alt. Bli abonnent her!
Fører digital handelskrig mot korona – og det funker (+)
Aktuelt
Ansett en Mama for lunch
Play
Eiendomsaktører og regjeringens støttepakke (+)
Juss
Boligprisene faller
Bolig

Motta gratis nyhetsbrev fra estate

Få eiendomsnyheter alle hverdager, pluss en oppdatering over ukens viktigste og mest leste saker fra eiendomsbransjen hver lørdag.