Aktuelt

Juryen har sagt sitt, nå er det opp til politikerne

Arkitektkonkurransen om Ibsenbiblioteket har fått to vinnere.

TREKRONE: Slik er vinnerutkastet. Ill.: Kengo Kuma & Associates, MIR
FacebooktwitterlinkedinmailFacebooktwitterlinkedinmail

Skien kommune gjennomført høsten 2019 arkitektkonkurranse for Ibsenbiblioteket på to lokaliseringsalternativer; Meierikvartalet og Kulturkvartalet. Juryen har nå kåre en vinner på hvert lokaliseringsalternativ. Bystyret velger endelig lokalisering 5. mars 2020.

Kengo Kuma & Associates og Mad arkitekter vant arkitektkonkurransen om Meierikvartalet Ibsenbiblioteket i samarbeid med BuroHappold engineering. Vinnerutkastet deres er døpt Trekrone, ifølge en pressemelding.

LES OGSÅ: Må anlegge fotballbane for å få bygge boliger

– Kulturkvartalet har et stort potensial for å etablere et kulturelt kraftsenter i Skien-regionen.  Tomten er i dag et knutepunkt for gående og syklende. Vår ambisjon er å dra full nytte av dette utgangspunktet ved å trekke strømmen av mennesker inn i biblioteket, og aktivisere uterommene, heter det blant annet i konseptbeskrivelsen.

Vinnerens mål er å knytte parken til byen ved å la parklandskapet senkes under biblioteksbygget og åpne seg mot byen på en ny og inviterende måte.

LES OGSÅ: Doktorgaarden får over 100 leiligheter

– Dette grepet gjør at parken, som i dag ligger litt bortgjemt, synliggjøres i bybildet. Mot parken holdes taket lavt og forholder seg til den menneskelige skalaen. Utformingen gir biblioteket en distinkt tilstedeværelse, som sammen med Ibsenhuset vil gi Skien et enestående kulturelt knutepunkt, sier ansvarlig partner Yuki Ikeguchi blant annet.

Juryen mener Trekrone har besvart oppgaven i Kulturkvartalet på den beste måten og at prosjektet er det beste utgangspunktet for å bli realisert på dette lokaliseringsalternativet. Juryens avgjørelse var enstemmig.

LES OGSÅ: Fire blokker ved fjorden

Prosjektet på 7.760 kvadratmeter skal ha tre hovedfunksjoner: Bibliotek, Ibsenutstilling og kafé.

Schmidt Hammer Lassen Architects, SLA og Rambøll vant konkurransen om Meierikvartalet.  med sitt forslag Foranderlige perspektiver.

Juryen mener utkastet  har besvart konkurranseoppgaven på den beste måten og at prosjektet er det beste utgangspunktet for en eventuell realisering.

LES OGSÅ: Vakler etter kollaps

– Foranderlige perspektiver er det mest overbevisende konseptet og er et begeistrende forslag.
Prosjektet har potensial til å virkeliggjøre programmets ambisjon om Skien som det gode og inkluderende møtested, heter det.

Juryen mener at vinneren har tatt et tydelig arkitektonisk grep.

LES OGSÅ: Prøver igjen på Hasle

– Foranderlige perspektiver fremviser konkurransens mest overbevisende design hva gjelder bygningenes ansikt/fasader og formgiving av volumer. Prosjektet fyller ut kvartalet på en måte som gjør det interessant og spennende. Bygningsvolumene og fasader er underdelt og nedskalert for å møte den omliggende byens dimensjoner og identitet, og slik at anleggets forskjellige deler kan avleses som selvstendige bygninger i en velutformet og vakker komposisjon, uttaler de blant annet.


Se Estate Medias nye podcast her i samarbeid med DNB. Vi har med gjester som Sonja Horn i Entra, Per Øivind Dahl i Tellus Eiendom, Tollef Svenkerud i Fredensborg Bolig, Mathis Grimstad i Stor-Oslo Eiendom og Rolf Thorsen i Selvaag Bolig.

800 boliger. Minst 3 milliarder kroner (+)
Bolig
Oslo Finans med ansettelser
Karriere
Höegh utvider styret
Karriere
Nå går starten for prosjektet til 300 mill (+)
Bolig
Malling med digital storsatsing
Tech
Ikke gå glipp av noe! Meld deg på nyhetsbrev her!
Kan revolusjonere morgendagens hyttebygging (+)
Utvikling
Har registrert feil i eiendomsskatten i Oslo
Bolig
UtviklingsABC – Del 3 – Innledende om kjøp av utviklingseiendom
Juss
Advarer mot byggebrems i nord
Utvikling

Motta gratis nyhetsbrev fra estate

Få eiendomsnyheter alle hverdager, pluss en oppdatering over ukens viktigste og mest leste saker fra eiendomsbransjen hver lørdag.