SELGES: Åsegarden leir i Harstad skal selges neste år. Foto: Forsvarsbygg

Forsvaret selger militærleir

Fremtiden for den tradisjonsrike leiren har vært uviss i flere år, og nå kaster Forsvaret inn håndkledet.

Publisert Sist oppdatert

Forsvaret sa opp avtalen med Åsegarden leir i september, og nå er tiden inne for å gå gjennom alt av inventar. Det betyr at den 280 mål store tomta med 32.000 kvadratmeter bygningsmasse fordelt på 30 bygninger skal selges, ifølge Forsvarsbygg.

Salgsprosessen er i gang med tanke på avhending neste år. Ansvaret for salget ligger hos salg og eiendomsutvikling i Forsvarsbygg. Prosjektleder Therese Frivåg Lund er spent på potensialet.

LES OGSÅ: Har solgt eiendommer for milliarder av kroner  

– Vi vet Harstad kommune har vært inne på tanken om utvikling av leiren i et offentlig/privat samarbeid, men det gjenstår å se om det er realiserbart. Det blir også spennende å se hvordan det åpne markedet reagerer hvis ikke kommunen benytter seg av forkjøpsretten. Eiendommen har uansett et godt potensial med den plasseringen, sier Frivåg Lund.

Hva prisen blir og hva private aktører eventuelt kan bruke leiren til, er ikke oppgitt.

Kartleggingen av miljøforurensingen i leiren var ferdig i 2018, og nå er de forurensende områdene ryddet. Blant annet er over 3.000 tonn masse fra de to skytebanene fjernet.

LES OGSÅ: Bygger boligblokkene ut i elven

Åsegarden leir ble etablert av tyskerne under andre verdenskrig og i 1949 flyttet luftvernartilleriet inn. I 1992 vedtok Stortinget at Brigaden i Nord-Norge skulle legges ned, noe som førte til en avvikling av virksomheten på Åsegarden. Men i 1999 fikk den gamle leiren status som alliert treningssenter, noe som har vart frem til nå.

Dette er en av flere hele leire Forsvarsbygg har solgt for Forsvaret. Skarsteinsdalen på Andøy, Evjemoen i Setesdal, Løren leir i Oslo og Steinkjersannan på Steinkjer er noen av de andre som har lidd samme skjebne. Samlet har disse salgene gitt flere milliarder kroner i Forsvarets kasse.

 

Powered by Labrador CMS