Aktuelt

Nasjonalromantikken blomstrer på taket

Selvbærende trekonstruksjoner, blomstereng og humler på taket. Matbutikken er ikke som alle andre.

SETERTAK: Kiw på Lerberg er ikke som andre butikker. Ill.: A-LAB
FacebooktwitterlinkedinmailFacebooktwitterlinkedinmail

Få, om noen, bygninger bruker mer energi per kvadratmeter enn dagligvarebutikker. Dette er blant de faktorene Kiwi ønsker å gjøre noe med i sine fem miljøbutikker. I august åpner den sjette på Lerberg i Hokksund vest for Drammen.

– Kiwi er kjeden med flest butikker i landet så vi har et ansvar for å ligge i front. Vi er opptatt av miljø, har butikkutviklingssjef Jan Eilif Johansen uttalt i forbindelse med miljøsatsingen.

LES OGSÅ: Barberte kjøpesenteret kraftig

Historien til Kiwi startet på Hokksund i 1979. I 2016 kjøpte selskapet et gammelt internatbygg der for over 20 millioner kroner, nettopp med tanke på å bygge nok en filial. Nå er de på oppløpssiden med det de kaller landets grønneste butikk, alt som gjenstår er å få orden på innmaten til åpningen 15. august.

Arkitektkontoret A-Lab som har utviklet konseptet Grønn i svingene for Kiwi, mener slike bygg tar kjedens miljøprofil til et nytt nivå.

– Helhetskonseptet strekker seg fra vareutvalg og presentasjon til bygningsfysikk og energibruk. Grønn i svingene viser hvordan man kan tilføre elementer i større eller mindre skala, som sammen vil løfte fram en ny identitet. For eksempel grønne tak og fasadeelementer, melder de.

LES OGSÅ: Kjøpesenterdelen må vike for boliger

I praksis betyr det at det 2.200 kvadratmeter store taket på Lerberg får 2.200 kvadratmeter med blomstereng og humlekasser for å bidra til pollineringen av planter i lokalmiljøet. Bygget reduserer Co2-utslippet med rundt 60 prosent, all overskuddsenergi fra kjøl og frys brukes til oppvarming, og det kommer ladestasjoner for elkjøretøyer.

– Erfaringene fra miljøbutikkene som er bygd har blant annet resultert i en helt ny miljøstandard for både nye butikker og de butikkene som oppgraderes. Tiltakene medfører blant annet at butikkene bruker opptil 50 prosent mindre strøm, melder Kiwi.

LES OGSÅ: Kvitter seg med kommunale eiendommer før sammenslåingen

Hva denne herligheten koster vites ikke, men i 2018 investerte Norgesgruppen 3,6 milliarder kroner i bedre butikker, mer effektiv drift, teknologi, fornybar energi og kompetanse. Imidlertid er det klart at miljøsatsingen på Lerberg koster ti millioner kroner mer å bygge enn en tradisjonell butikk. Målet er at den skal omsette for minst 100 millioner kroner i året.

Fire blokker rett ved fjorden (+)
Bolig
Kan bygge 6500 nye boliger
Bolig
Vil utvikle høykvalitets leiligheter i Kvadraturen (+)
Bolig
Skanska setter storprosjekt på vent (+)
Bolig
Ukens tips – Grunneiers innløsningsrett ved KPA og reguleringsplan
Juss
Skjer'a? Få med deg alt. Bli abonnent her!
UTLEIERS ABC – Del 30 – Bilag
Juss
Nok et selskap vakler etter eiendomskollaps (+)
Analyse
Npro ansetter prosjektdirektør
Karriere
Sitter igjen med millionregning etter eiendomskonkurs (+)
Analyse

Motta gratis nyhetsbrev fra estate

Få eiendomsnyheter alle hverdager, pluss en oppdatering over ukens viktigste og mest leste saker fra eiendomsbransjen hver lørdag.