Nyhter

Her er det dyrest

FacebooktwitterlinkedinmailFacebooktwitterlinkedinmail

Selv om det er de asiatiske byene som dominerer toppen av listen er det Londons West End som holder stand som verdens dyreste kontormarked. Det kommer frem i en ny undersøkelse fra eiendomsrådgiveren CBRE.  

I Londons West End er totalkostnaden for å leie lokaler på hele 277 amerikanske dollar per kvadratfot i året, eller 17.756 kroner per kvadratmeter. På plassen bak kommer Hong Kong hvor det koster opp mot 15.511 kroner per kvadratmeter per år. 

På tredje- til femteplass på listen følger Beijings finansgate, Beijings CBD og Moskva.  

Les også: Vil ha finere og finere lokaler

Les også: Logistikk gruser kontor

Økende leiekostnader

I undersøkelsen kartlegger CBRE leiekostnaden i 126 markeder over hele verden. Av de 50 dyreste kontormarkedene ligger 21 i det som beskrives som EMEA (Europa, Midtøsten og Afrika), 20 i Asia og ni i Amerika. 

Undersøkelsen viser også at den totale leiekostnaden for de beste lokalene har økt med 2.3 prosent på verdensbasis det siste året, med Amerika som vekstvinner. Her har markedet i snitt økt med 3.3 prosent, ledet av byer som Seattle, San Fransisco og Houston. I Seattle har kostnaden for å leie kontor økt med hele 19,4 prosent i løpet av det siste året, mye grunnet gode tider i teknologi- og energisektoren. 

Les også: Venter fortsatt leieprisvekst

Les også: Snittleien har aldri vært høyere

Undersøkelsens ubestridte vekstvinner var Indonesias hovedstad Jakarta, hvor leiekostnadene økte med utrolige 60 prosent i løpet av det siste året. I EMEA-markedet har utviklingen stått på stedet hvil, noe rapporten tilskriver den økonomiske usikkerheten i flere Europeiske land. Men dette vil i følge CBRE endre seg allerede i år.

Les også: Slik er markedet akkurat nå

Les også: De dyreste handlegatene

Skal videre opp

– Vi tror at leiekostnadene vil øke utover året. Selv om leietakerne er kostnadsbevisste er etterspørselen etter de gode kontorlokalene fortsatt økende, sier Dr. Raymond Torto, Global Chairman i CBRE Research. 

– Med noen få unntak, hovedsakelig i Asia, bygges det for lite til å dekke etterspørselen etter nye kontorlokaler. Vi tror derfor at leienivåene for gode eiendommer vil fortsette å stige, og sammen med økte driftskostnader vil dette drive leiekostnadene oppover i de aller fleste markedene i tiden som kommer, sier Torto.

Les også: Oslo er dyrest i Norden

Les også: 25.000 kroner kvadratmeteren

Oslo på topp 50

Fra Norden er både Oslo og Stockholm å finne blant verdens 50 dyreste kontormarkeder. Med en leiekostnad på 5.052 kroner per kvadratmeter i året havner Stockholm på en 33. plass på listen. Noen plasser lengre bak kommer Oslo på en 44. plass med leiekostnader på 4420 kroner per kvadratmeter per år, eller nesten 69 dollar per kvadratfot. Byer som Glasgow, Taipei, Dublin og Leeds havner bak Oslo på listen.  

Les også: Halv pris av Oslo 

Les også: Øst knuser vest

 

Hotell-MVA blir redusert (+)
Juss
Skal bygge 44 leiligheter for 105 mill
Bolig
UtviklingsABC – Del 8 – Særlig om konsesjon og eiendomsutvikling (+)
Juss
Blodrøde tall i mars
Aktuelt
Får 125 mill for å holde aktiviteten opp
Aktuelt
Skjer'a? Få med deg alt. Bli abonnent her!
En skrell som tar livet av mange aktører
Aktuelt
Gladmelding om betalingsutsettelse og mva (+)
Juss
Kjøper 2000 boliger i Nederland
Transaksjoner
Vika Project Finance kjøper i Drammen (+)
Transaksjoner

Motta gratis nyhetsbrev fra estate

Få eiendomsnyheter alle hverdager, pluss en oppdatering over ukens viktigste og mest leste saker fra eiendomsbransjen hver lørdag.