Nyhter

Ingen nordmenn på lønningslisten

FacebooktwitterlinkedinmailFacebooktwitterlinkedinmail

 – Rekruttering til bygg- og anleggsbransjen i Norge er et stort problem. Vi utdanner bare sivilingeniører, advokater og leger. Dagens norske ungdommer vil ikke jobbe i denne bransjen, sier administrerende direktør i Clockwork, Stig Bredvei. 

Les også: Europeisk storentreprenør rykker inn i Norden

Avhengig av arbeidsinnvandring

Derfor henter bemanningsbyrået sine ansatte nesten utelukkende fra Polen. 

– Av våre 270 ansatte så er det ingen nordmenn. De få nordmennene som blir ansatt blir ansatt direkte hos entreprenørene og ikke gjennom bemanningsbyråer som oss, sier Bredvei. 

Situasjonen er imidlertid dramatisk og bransjeforeningene er bekymret for rekrutteringen til bygg- og anleggsbransjen. Stadig færre norske ungdommer vil bli tømrere, forskalingssnekkere og malere. Samtidig er det et stort frafall på mellom 30 og 50 prosent av de som påbegynner yrkesfaglig utdanning. 

Les også: Overtar for konkurs-entreprenør

Les også: Kineserne kommer

– Yrkesfag har en dårlig ”image” blant unge, og mange forbinder bransjen med utenlandsk arbeidskraft, svart arbeid og økonomisk kriminalitet. Her har vi som nasjon er stor oppgave å ta fatt på, sier Bredvei. 

Les også: – Må spisse seg for å overleve

Utfordringen er at Norge også trenger denne typen arbeidskraft. Derfor er vi helt avhengige av arbeidsinnvandring. 

– Hadde det ikke vært for polakkene kunne vi aldri hatt den voldsomme veksten i bygg- og anleggsbransjen i Norge som vi har hatt de siste årene, sier Bredvei. 

Han tror en styrking av utdanningen, og bedre informasjon og opplysning om hva bransjen står for og hvilke muligheter den kan gi, også for videre høyere utdannelse, vil bidra svært positivt. Eksempelvis er ingeniører med fagutdannelse i bunn svært ettertraktet, sier Bredvei. 

Les også: – Organisert kriminalitet overtar

 Les også: – Norske lønninger holder kostnadene oppe

Seksdobling

Clockwork Bemanning ble etablert av Bredvei og noen samarbeidspartnere i 2010. Selskapet hadde det første året en omsetning på fire millioner kroner. Året etter seksdoblet de og hadde en omsetning på 25 millioner kroner. I 2012 åpnet de kontorer i Stavanger og samlet hadde de to kontorene en omsetning på 55 millioner kroner. I år passerer de trolig en omsetning på 100 millioner kroner. 

Les også: – Norske entreprenører er for dårlige

– Selskapet har hatt en veldig fin utvikling. Neste år åpner vi kontor i Oslo, og ambisjonen er at vi innen fire år skal ha en omsetning på 300 millioner kroner, sier Bredvei. 

Han er ikke sikker på at spådommene om nedgangstider i boligbransjen vil slå til. 

– Skjer det vil vi nok merke det, men vi baserer oss på langsiktige prognoser om god aktivitet både i bolig- og næringsmarkedet i mange år fremover. Dessuten er det jo slik at innleie av personell er en god måte for bedriftene å sikre seg mot nedgangstider. Faste ansatte er permanent personell, men innleide medarbeidere leier man for en periode. I litt mer usikre tider er derfor innleid personell langt mer fleksibelt og bidrar til å sikre driften til entreprenørene, sier Bredvei. 

Les også: – De store entreprenørene skviser de små 

Stort potensial

Selskapet ble etablert på det som må ha vært et perfekt tidspunkt. Bygg- og anleggsbransjen var på bunnen etter nedskjæringer og oppbremsinger i forbindelse med finanskrisen. I 2009 begynte imidlertid aktiviteten å ta seg opp igjen, men samtidig var bransjen redd for å bygge opp en for stor egen stab. 

– Mange valgte derfor å leie inn personell. For oss var det selvfølgelig veldig bra, sier Bredvei, som påpeker at det er en trend i forhold til å ha færre faste ansatte og i stedet leie inn personell når behovet oppstår. 

Les også: Bestikker og betaler saksbehandlere

Les også: – For mye byggefeil

– Vi har kunder som ikke har noen egne ansatte. De leier inn alt av personell. Sammenlignet med resten av Europa er imidlertid andelen innleid personell fortsatt veldig lav i Norge. Her ligger prosentsatsen på rundt 1,5 prosent av den totale personellmengden, mens den i Europa ligger på rundt tre prosent. Vi tror at utviklingen i Norge også vil gå i denne retningen, og vi mener derfor at det er et stort potensial for mer utleie av personell, sier Bredvei.

 

Nesten hele hyttefeltet til 200 mill forsvant på et blunk
Aktuelt
800 boliger. Minst 3 milliarder kroner (+)
Bolig
Bygger næringsbygg til over 200 mill
Aktuelt
Oslo Finans med ansettelser
Karriere
Höegh utvider styret
Karriere
Ikke gå glipp av noe! Meld deg på nyhetsbrev her!
Nå går starten for prosjektet til 300 mill (+)
Bolig
Malling med digital storsatsing
Tech
– Gjeninnfør momsfritaket på offentlig infrastruktur
Aktuelt
Kan revolusjonere morgendagens hyttebygging (+)
Utvikling

Motta gratis nyhetsbrev fra estate

Få eiendomsnyheter alle hverdager, pluss en oppdatering over ukens viktigste og mest leste saker fra eiendomsbransjen hver lørdag.