PERSPEKTIV: Hersleth Entreprenør vil bygge 1000 boliger på Varna Skog i Våler kommune. Ill.: Nuno Arkitektur

1.000 leiligheter og et datasenter

Hersleth Entreprenør har 645 mål de ønsker å boltre seg på, under 45 minutter fra Oslo S. En mil borti veien vil kommunen ha et svært datasenter for å tiltrekke seg internasjonale giganter.

Publisert Sist oppdatert

– Varna Skog er et fremtidig prosjekt hvor vi ønsker å utvikle et 645 mål stort skogsområde i Våler, der det potensielle utbyggingsområdet de neste 50 årene skal kunne tåle 1000 nye boliger. Nesten halvparten skal være uberørt natur og i prosjekt legges det stor vekt på store grønne lunger, turstier og det nære livet tett på naturen, melder Hersleth Entreprenør.

LES OGSÅ: Byen vokser på alle kanter

Våler kommune ligger rett øst for Moss kommune, og har snaut 6.000 innbyggere. Her har Hersleth, som selv er fra stedet, ønsket boligutvikling for såkalte unge eldre siden 2016.

– Dersom prosjektet skal realiseres, må det først komme inn som framtidig boligområde i kommuneplanens arealdel. Det forslaget fremmes ved neste rullering av arealdelen som skal vedtas til sommeren 2019, heter det.

Nylig vedtok et enstemmig formannskap å legge forslag til kommuneplanens arealdel 2019 – 2030 ut på offentlig ettersyn, og det er i dette forslaget Varna Skog er lagt inn som boligområde. Rådmann Petter Haugen fikk det dermed som han ville, for den eneste som fremmet et motforslag var Høyres Benedicte Dyvik.

– Våler står overfor store utfordringer fremover; høy befolkningsvekst og krav til infrastruktur. Derfor fremmet Høyre forslag om å få utredet ytterligere analyser og konsekvenser for kunne ha et bedre beslutningsgrunnlag til annen gangs behandling i september. Vi ønsker å se grundigere på befolkningsvekst, behov for nye arealer og utvikling av sentrum på Kirkebygden hvis Varna Skog utvikles, sier hun blant annet på sin facebookside.

Datasenter

I fjor høst bevilget Våler kommune 1,5 millioner kroner til å få omregulert 2.650 mål skog på Gylderåsen for å få plass til et mulig stort datasenter. Like før søkte kommunen Østfold fylkeskommune om et tilskudd på to millioner kroner for å finansiere planarbeidet. Fylkeskommunen svarte med å gi halvparten.

– Tilsagnet dekkes av midler avsatt til Partnerskap for næringsutvikling i Østfold som skal til trekke seg store dataselskaper innen datalagring som Google, Microsoft og Amazon samt andre nye aktører som europeisk bilindustri, kinesiske internettselskaper og amerikanske IT-selskaper. Dette skal igjen føre til høy verdiskaping og mange kompetansearbeidsplasser på sikt, heter det i saken.

LES OGSÅ: Den tyske bilgiganten inntar Norge

20. juni 19 hadde formannskapet en eneste sak på agendaen: Intensjonsavtale store datasenter. Møtet ble annonsert to dager før og politikerne fikk sakspapirene dagen før. Hva det ble snakket om og vedtatt er det bare de og rådmannen som vet siden saken er unntatt offentlighet og dørene var lukket for pressen og tilhørere.

– Jeg påpekte at det er uheldig at sakspapirene kommer så sent. Det er dårlig planlegging, sa Benedicte Dyvik til Moss Avis etter det lukkede møtet.

Grunnen til hastverket har en årsak, ifølge ordfører Reidar Kaabbel (Sp).

– Det ble lagt ut på hjemmesiden så sent fordi saken var ikke klar før. Vi er veldig fokusert på åpenhet og der veldig sjelden dette skjer. Noen ganger er det slik at vi folkevalgte gjerne skulle ha informert mer, men det er situasjoner hvor vi ikke kan det, påpeker han og henviser til taushetsplikten.

Om Bill Gates i Microsoft eller administrerende direktør Sundar Pichai i Google blir den som avlegger ulvekommunen et besøk først, vites derfor ikke.

Powered by Labrador CMS