Content

1 milliard fra folket til eiendomsprosjekter

Siden oppstarten i 2016 har Kameo formidlet over 1 milliard til eiendomsutviklere i hele Skandinavia. I Norge når volumene for folkefinansiering nye rekorder i 2020, og lån til fast eiendom er stadig den mest populære måten å investere via crowdfunding på.

– Crowdfunding er et godt alternativ eller tillegg til bankfinansiering, forteller Linn Hoel Ringvoll som er daglig leder for Kameos norske avdeling.

Kameo er en plattform for lånebasert crowdfunding med virksomhet i Norge, Sverige og Danmark. Selskapet var første aktør i dette markedet da de etablerte seg her i Norge i 2017, og har vokst til å bli Skandinavias største låneformidlingsplattform.

Fleksibelt finansieringsalternativ – Mange spør hvorfor eiendomsutviklere ikke bare låner i banken. Men plattformene er ofte konkurransedyktige med bankene, sier Ringvoll. Ikke minst vil utbyggere ofte oppleve at vi er raskere og mer fleksible enn bankene.

– Kameo konkurrerer dessuten vel så mye mot kostnaden av egenkapital som mot bankrentene, legger hun til.

Selv for gode prosjekter kan det være vanskelig å skaffe den totalfinansieringen som utbygger ønsker fra banken. Her har plattformene større fleksibilitet, og kan for eksempel tilby finansiering tidligere enn bankene vanligvis ønsker å gå inn i prosjektet, belåningen kan økes med toppfinansiering, og man kan finansiere en tidlig exit som lar utvikleren komme i gang med neste prosjekt. Samlet sett får prosjekteieren bedre avkastning på egenkapitalen.

God avkastning til investorene og fortsatt boligbygging i Skandinavia

Kameo har over 25.000 skandinaviske investorer. Ringvoll forteller at interessen for låneplattformen har eksplodert under koronakrisen.

– 2020 har så langt vært et rekordår både for Kameo og for bransjen. I november satte Kameo trolig ny nordisk rekord innenfor folkefinansierte lån med et lån på 43 millioner SEK som ble fylt av over 2600 investorer, sier Ringvoll.

– Det er ekstremt stor etterspørsel etter investeringsmuligheter i crowden og lånene fylles raskt av investorene. Til sammen utgjør volumene fra folkefinansiering et stort bidrag til fortsatt boligbygging i hele Skandinavia, avslutter Ringvoll.

Powered by Labrador CMS