MEDHOLD I FRADRAGSRETT: - En fersk avgjørelse viser at momsfradrag i visse tilfeller kan aksepteres ved salg av eiendom, sier advokat Bjørnar Elverhøy Michaelsen.

Aksepterer momsfradrag ved salg av næringseiendom

Skatteklagenemnda har i en fersk avgjørelse akseptert momsfradrag ved salg av næringseiendom. Den nye avgjørelsen viser at momsfradrag i visse tilfeller kan aksepteres ved salg av eiendom.

Publisert Sist oppdatert

Skatteklagenemnda aksepterte i en avgjørelse i slutten mai at det gis momsfradrag ved salg av en næringseiendom. Saken gjaldt et industrikonsern som drev fullt ut merverdiavgiftspliktig virksomhet. Konsernet solgte hovedkontoret sitt fordi de hadde behov for nye og moderne lokaler. Kontorbygget var i flere tiår benyttet som hovedkontor i den avgiftspliktige virksomheten.

Det var selve eiendommen som ble solgt, det vil si ikke noe aksjesalg.

Skatteetaten nektet å godta momsfradrag for de kostnadene konsernet hadde pådratt seg ved salg av hovedkontoret. Dette var hovedsakelig kostnader til advokater og andre rådgivere. Skatteetaten begrunnet sitt standpunkt i en praksisendring fra 2014, og nyere rettspraksis som er negativ til momsfradrag i lignende tilfeller.

Skatteklagenemnda ga imidlertid konsernet medhold i fradragsrett. Dette ble begrunnet med at bygget var en innsatsfaktor i konsernets merverdiavgiftspliktige virksomhet. Kostnadene ved salg av bygget hadde derfor slik nær og naturlig tilknytning til avgiftspliktig virksomhet at betingelsene for momsfradrag var oppfylt. Nemndas avgjørelse hadde en dissens på 3-2, slik at to medlemmer var enige i skattekontorets fradragsnekt.

Momsfradrag i samsvar med langvarig praksis

Det har vært langvarig praksis hos skatteetaten for å gi momsfradrag ved salg av eiendom brukt i avgiftspliktig virksomhet.

Praksisen har vært gjeldende de siste tiårene, blant annet ved at uttalelser om dette fra rundt 2002, har vært gjengitt i «Merverdiavgiftshåndboken» til Skattedirektoratet i år etter år. I 2014 kom det også en tydelig uttalelse om aksept for momsfradrag ved salg av aksjene i eiendomsselskaper. Forutsetningen var at datterselskapene hadde vært fellesregistrert med mor, og at eiendommene hadde vært benyttet i avgiftspliktig virksomhet.

Merverdiavgiftshåndboken og noen av de nevnte uttalelsene er publisert på skatteetatens nettsider. Praksisen har derfor vært godt kjent for de næringsdrivende og deres rådgivere.

LES OGSÅ: 850 mill. ikke nok – tar mva-kompensasjonen også (+)

Endring i praksis fra 2016

I en prinsipputtalelse av 20.12.2016 gikk Skattedirektoratet ut og informerte om endring av tidligere praksis. Det ble her fremholdt som «det klare utgangspunkt» at det ikke lenger skulle gis momsfradrag ved salg av fast eiendom og salg av aksjer.

Skattedirektoratet begrunnet denne helomvendingen med Høyesteretts dom i «Telenor-saken» (08.06.2015). Denne saken gjaldt imidlertid salg av aksjene i et fellesregistrert datterselskap som drev telecomvirksomhet.

Domstolene negative til momsfradrag

Etter dette har det kommet flere avgjørelser fra domstolene som har vært negative til momsfradrag, både ved kjøp og salg av eiendom.

I «Skårer Syd-dommen» (29.09.2017) nektet Høyesterett momsfradrag ved kjøp av to eiendomsselskaper. Begge selskapene drev momspliktig utleie av lokaler, og de ble ved kjøpet tatt inn i fellesregistrering med mor.

Oslo tingrett (03.10.2017) nektet fradrag for salg av tre eiendomsselskaper i en sak der Finansdepartementet hadde saksøkt Skatteklagenemnda for ugyldig vedtak. Også her var det tale om eiendomsselskaper som var benyttet i avgiftspliktig utleievirksomhet, og som hadde vært fellesregistrert med mor. Videre har Borgarting lagmannsrett nektet fradrag for salg av eiendom i «Fias Invest-saken» (29.01.2018).

LES OGSÅ: Nytt forslag til momsavtaler: – Vil gi forskjellsbehandling av utbyggere

Hvilke regler gjelder nå?

Det er ikke lett å gi entydige svar på i hvilke tilfeller momsfradrag ved kjøp og salg av eiendom nå blir akseptert.

De sakene som har vært oppe for domstolene er forskjellige. Rettspraksis ser imidlertid ut til å ha som utgangspunkt at kjøp og salg av eiendomsselskaper (aksjesalg) ikke gir rett til momsfradrag. Det kan stilles spørsmål ved om kjøp og salg av eiendommen som sådan, gir større muligheter for momsfradrag enn aksjetransaksjoner.

Skatteklagenemndas nye avgjørelse fra mai i år tilsier imidlertid rett til momsfradrag for salg av eiendom brukt i avgiftspliktig virksomhet. En lignende avgjørelse fra nemnda i 2016 (KMVA 8884) godtok også momsfradrag for salg av et bygg brukt til avgiftspliktig utleie. Denne avgjørelsen ligger offentlig publisert på Lovdata, og gir fortsatt veiledning til de næringsdrivende. Det er således en åpning for momsfradrag i disse tilfellene.

Praksis fra både skattemyndighetene og domstolene er sprikende. Det er derfor utfordrende å trekke entydige konklusjoner. På denne bakgrunn kan det være nyttig å søke avklaringer med skattemyndighetene i saker knyttet til eiendomstransaksjoner.

Artikkelforfatteren er advokat/direktør i PwC.

Powered by Labrador CMS