Prognosesenterets makroøkonom Nejra Macic mener nybyggingen er lavere enn det demografiske boligbehovet.

Nei, det bygges ikke for mange boliger

Prognosesenterets Nejra Macic avviser at det bygges altfor mange boliger i Oslo-regionen.

Publisert

Det var da Tiger Eiendomskompetanse avholdt sin årlige julelunch i går at Prognosesenterets makroøkonom Nejra Macic gikk i rette med en rekke såkalte alternative fakta om det norske boligmarkedet. Macic mener det har festet seg en forestilling hos mange om at det nå bygges altfor mange boliger i Oslo-regionen. Dét, og påstanden om at befolkningsveksten har stoppet opp, er noe hun trekker frem som en av flere alternative fakta i boligdebatten.

– Befolkningsveksten avtar. Den har ikke stoppet opp. SSBs prognoser for befolkningsveksten er for optimistiske, men det er fortsatt vekst, sa Macic.

Hun trakk også frem at Oslo-regionen står for 40 prosent av befolkningsøkningen i Norge de seneste seks årene, samtidig regionen står for 20 prosent av nyboligbyggingen.

– I Oslo er det nå en svak negativ differanse mellom det som burde bygges for å dekke det demografiske behovet og det som bygges. Totalt i Norge mener vi det er behov for 32 500 nye boliger i året inkludert en årlig avgang på 5000. Og da er avgangen satt altfor lavt, sier Macic.

Makroøkonomen viser til at en avgang på 5000 boliger i året, på grunn av fraflytting og omgjøring til fritidsboliger, vil tilsi at den gjennomsnittlige boligalderen blir på 400 år. Dersom man legger til grunn en avgang på 10 000 boliger, indikeres det en gjennomsnittlig levealder på norske boliger på 250 år.

– Vi får en nybygging som er lavere enn det demografiske boligbehovet.

Prognosesenteret har anslått at antall igangsettingstillatelser i år blir på 38 000, fallende til 34 000 i 2018 og 33 000 året etter.

Selvaag Boligs adm. direktør Baard Schumann ga støtte til Macic om at det ikke bygges for mange boliger på Tiger Eiendomskompetanses julelunch.

– Mange snakker om at det ble ferdigstilt så mange boliger i Oslo i fjor, men tallene viser at det ble ferdigstilt flere boliger på midten av 2000-tallet. I år blir det levert 3000 boliger, til neste år 3500 og året etter der 3700, sa Schumann.

Nerja Macic trakk frem en annen såkalt alternativ boligfakta: «Boligbyggingen står for en boblete og svimlende 7 prosent av BNP».

– Disse tallene er ikke bare nybygg, men inneholder også ROT (renovering, ombygging og tilbygg). Det blir feil å ta med boliginvesteringer som oppussing i tallene for boligbygging, sier Macic, som mener man må se på investeringene i nye boliger.

Da blir tallene 3 prosent av BNP.

 

Powered by Labrador CMS