EIENDOMSSKATT I ÅR: - Eiendomsskattekontoret opplyser at eiendomsskatten er planlagt utskrevet i 2017, sier f.v. advokatfullmektig Håkon Kristian Solberg og advokat Kristian Råum, begge begge i EY Tax & Law.

Eiendomsskatt på næringseiendom i Oslo i 2017 likevel?

Oslo kommune forventer å komme i mål med takseringen i tide til å skrive ut eiendomsskatt på næringseiendom i Oslo i 2017.

Publisert

Oslo byråd la i høst frem sitt budsjettforslag for 2017. Det fremgikk her at det ikke var budsjettert med inntekter fra eiendomsskatt på næringseiendom og verk og bruk. Begrunnelsen var en «betydelig usikkerhet om hvorvidt kommunen vil rekke å taksere alle næringseiendommer, verk og bruk før fristen for utskriving av eiendomsskatten i 2017».

Les også: Utsatt eiendomsskatt i Oslo?

«Optimisme» hos kommunenNå har pipen fått en litt annen lyd. Ved henvendelse til eiendomsskattekontoret fredag ble det opplyst at eiendomsskatten er planlagt utskrevet i 2017, samt at det arbeides intensivt med å fullføre taksering og vedtakelse av eiendomsskattegrunnlagene for næringseiendom og verk og bruk i Oslo.

Les også: Taksering av næringseiendom i Oslo

Les også: – Eiendomsskatten i Oslo kommer til å ramme skjevt

Fristen er 1. marsIfølge eiendomsskatteloven skal eiendomsskatten «så langt råd er» skrives ut før 1. mars i skatteåret. Det forutsetter at taksering av alle næringseiendommer er gjennomført, at takstene er vedtatt i sakkyndig nemnd og skatten skrevet ut før 1. mars.

Fristoversittelse medfører at skatten utsettes til 2018Hvis kommunen ikke blir ferdig i tide, er konsekvensen at eiendomsskatt på næringseiendom først kan ilegges fra 2018. Kun i helt spesielle tilfeller kan det være rom for å oversitte fristen. Det holder eksempelvis ikke at en kommune har undervurdert omfanget av takseringsjobben eller at takseringsprosessen er blitt igangsatt for sent, hvilket vel er de mest nærliggende forklaringer dersom Oslo kommune ikke kommer i mål i tide. Dette kan altså ikke begrunne oversittelse av fristen og medfører at skatteplikten utsettes til året etter.

Et eksempel på dette er Midtre Gauldal kommune som oversatt utskrivningsfristen for 2015 og ble pålagt av sivilombudsmannen å tilbakebetale all oppkrevet eiendomsskatt.

Forsinket eller mangelfull?I noen tilfeller kan iveren etter å få takseringen ferdig i tide gå på bekostning av kvaliteten på prosess og resultat. Det er i så fall uheldig. I sin ytterste konsekvens kan en takseringsprosess bli forsert så mye at resultatene blir både tilfeldige og uriktige.

Les også: Viktig å delta på befaring

Ikke mulig å omgå fristenSelv om takseringen og skatteutskrivingen formelt sett skulle bli ferdig før fristen 1. mars, vil konsekvensen av en tilstrekkelig grov forsering være at hele utskrivningen er ugyldig. En kommune kan ikke «omgå» utskrivningsfristen ved å sette vilkårlige takster på en større mengde eiendommer som man ikke rakk å taksere, og så håpe at det er OK å rette feilene i en klagerunde.

I et slikt tilfelle vil skatteplikten måtte utsettes til året etter, også for de eiendommer som ble gjenstand for en ordinær takseringsprosess, og som i og for seg ikke hadde noe å klage over.

Eiendomsskatt er en stadig økende og mer aktuell skattekostnad for norske selskaper. EY Advokatfirma skrev høsten 2015 en artikkelserie om ulike sider av eiendomsskatten i Norge, og har også i 2016 fulgt opp med enkelte spredte artikler om aktuelle temaer innen eiendomsskatt.

Eiendomsskatteteamet i EY Advokatfirma består av Bjørgun Jønsberg (partner), Kristian Råum (advokat), Morten Christophersen (advokat), Arild Gjelsvik (advokat), Henrik Kolstad Torp (advokatfullmektig), Karoline Sture Sørensen (advokatfullmektig), Håkon Kristian Solberg (advokatfullmektig) og Yngve Kaldestad (siviløkonom), og har bred erfaring med rådgiving knyttet til taksering og bistand i klage- og rettsaker innen eiendomsskatt.

Powered by Labrador CMS