FRIST ER FRIST: Midtre Gauldal kommune skrev ut eiendomsskatt et halvt år etter at fristen for å skrive ut eiendomsskatt gikk ut. Frist er frist, sier Sivilombudsmannen, og ber om at kommunen betaler tilbake pengene.

Må tilbakebetale eiendomsskatt

Kommunen skrev ut skatten for sent. Sivilombudsmannen krever at innbyggerne får pengene tilbake.

Publisert

Midtre Gauldal kommune har selvforskyldt kommet i en litt ugrei situasjon, fremgår det av en sak hos Sivilombudsmannen. Bakgrunnen er følgende:

Midtre Gauldal kommunen skrev ut eiendomsskatten 15. september 2015 for samme år. Kommunestyret vedtok å innføre eiendomsskatt i desember 2014. Takseringen av eiendommene ble foretatt i perioden mai til august.I eigedomsskattelova står det at «[s]katten skal så langt råd er, vera utskriven før 1. mars i skatteåret».

Les også: Saksbehandlingsregler for eiendomsskatt i Oslo

Skylder på snø

Tidspunktet for utskrivingen ble klaget til Sivilombudsmannen av en privatperson i kommunen. Kommunen, som mener de har sitt på det tørre, skriver til Sivilombudsmannen at kommunen mener den har handlet «i et slikt tempo som rimeligvis kan kreves i forbindelse med eiendomsskatteutskrivningen for skatteåret 2015.» Videre poengteres det «snøforholdene i kommunen (ville) ha gjort befaring og taksering på et tidligere tidspunkt svært vanskelig».

Til sist avviser kommunen fristen på 1. mars som absolutt, og viser til at det er ordlyden i lovteksten sier at skatten «så langt råd er» skal utskrives innen 1. mars.

Sivilombudsmannen er imidlertid klar på at kommunen ikke hadde anledning til å skrive ut eiendomsskatten så sent i skatteåret. Etter fristbestemmelsen må kommunen igangsette takseringen tilstrekkelig tidlig til at det er realistisk å anta at skatten blir skrevet ut innen 1. mars i skatteåret, understreker ombudsmannen.

Les også: Utsatt eiendomsskatt i Oslo?

– Forpliktet til å tilbakebetale

I alle tilfeller gir ikke eigedomskattelova mulighet til å skrive ut eiendomsskatt etter utgangen av juni i skatteåret, understreker ombudsmannen – og gir derfor følgende klare melding til kommunen:

– Midtre Gauldal kommune er derfor forpliktet til å tilbakebetale eiendomsskatten for 2015 til alle skattyterne – og legger til at «Ombudsmannen ber om å bli orientert om når dette vil bli iverksatt».

Les også: Hva kan man klage på?

 

Powered by Labrador CMS