Byantikvaren anbefaler at reguleringsplanarbeidet avvises slik det er framlagt.

Vil rive verneverdig bygård

Ye Eiendom ønsker å jevne Skippergata 28 med jorda og oppføre et hotellbygg med 114 rom, bar og restaurant. Problemet er at eiendommen står på Byantikvarens gule liste.

Publisert

I dialogen med Plan- og bygningsetaten skriver Enerhaugen Arkitektkontor, på vegne av Ye Eiendom, at plasseringen i Skippergata 28 anses å være svært velegnet for hotelldrift. Eiendommen ligger meget sentralt i Oslo med Oslo S og Karl Johans gate like ved.

– Eksisterende bygningsmasse er i dårlig stand og lar seg vanskelig utnytte til dette formålet. Ny bebyggelse kan tilpasses formålet og etablere et stort restaurantlokale over to etasjer, som henvender seg ut mot Skippergata, skriver arkitektkontoret.

Tiltakshaveren foreslår et nytt bygg på åtte etasjer med en takterrasse som kan gjøres tilgjengelig for publikum via restauranten på gateplan. Økonomi- og servicefunksjoner for drift av hotell og restaurant etableres i byggets underetasjer.

Det foreslåtte bygget er på totalt 4.600 kvadratmeter BRA, hvorav 3.500 av dem er over terreng.

Tiltakshaveren har bedt om oppstartsmøte med Plan- og bygningsetaten for blant annet å avklare forhold knyttet til bevaring og det faktum at eiendommen står på Gul liste.

Byantikvaren anbefaler imidlertid at reguleringsplanarbeidet avvises slik det er framlagt.

– Skippergata 28 er en handelsgård oppført midt på 1870-tallet. Eiendommen består av fire fløyer rundt et gårdsrom; en hovedbygning i tre etasjer pluss loft og kjeller ut mot gate, to sidefløyer i tre etasjer og et pakkhus i fire etasjer i bakkant. Murgården er en av de bedre representantene for den fullt utviklede handelsgårdstypologien beregnet for funksjonsblandingen bolig og handel med integrert lager, skriver Byantikvaren.

Det vises også til at fasaden mot Skippergata er lang, har en senklassisistisk dekor og en midtrisalitt som deler fasaden i harmoniske deler og gir den et noe monumentalt preg.

Bakgården har god størrelse. Denne murgårdstypologien dominerte de sentrale delene av Oslo i samtiden, men er kraftig desimert og endret i ettertid.

Det er altså med bakgrunn i bygningens arkitektoniske og kulturhistoriske verdier at den er oppført som bevaringsverdig på Gul liste. Den inngår også som del av det verneverdige bygningsmiljøet i Kvadraturen, som i den nye kommuneplanen for Oslo er avsatt som område med nasjonal verneverdi.

– Etter Byantikvarens vurdering er planforslaget i konflikt med både gjeldende kommuneplan og nasjonale og regionale kulturminneverdier på objekt- og miljønivå. Vi kan ikke se at det er dokumentert tekniske utfordringer som hindrer bevaring og oppgradering av eksisterende bygningsmasse, fremføres det.

Byantikvaren anbefaler i stedet en oppgradering med boliger i de øvre etasjene, slik gården også må ha hatt opprinnelig. Hvis det derimot fremmes en plan basert på framlagt materiale, vil Byantikvaren vurdere å utarbeide alternativ plan og eventuelt be Riksantikvaren fremme innsigelse.

Ye Eiendom eies av Johan Ye og William Joxin Ye.

Powered by Labrador CMS