VIL GJENINNFØRE FORDELSBESKATNING PÅ HUS OG HYTTE: SV-leder Audun Lysbakken.(Foto: Janne Lindgren)

Vil ha mer skatt på eiendom

SV har startet skattejakten i eiendom.

Publisert

Denne uken har SV lagt frem sitt alternative budsjett, som blant annet inneholder en egen skattemodell. Denne skattemodellen er helt klar på at det bør legges opp til økt skatt på både boligeiendom og fritidseiendom.

– SV tør å peke på elefanten i rommet, og tar til orde for tiltakene alle økonomer og politikere egentlig vet må til, men ikke tør å innføre. Vi vrir skatt fra inntekt til eiendom og lanserer en pakke på nesten en halv milliard til nye boliger, står det å lese i introduksjonen til SVs alternative budsjett.

SV foreslår å senke skatten på arbeid, samtidig som partiet foreslår skatteøkning på formue, arv og eiendom.

Les også: Utsatt eiendomsskatt i Oslo?

Les også: Hva kan man klage på?

– Norge er et land med relativt små forskjeller, men ulikheten øker. De 10 prosent rikeste husholdningene i Norge eier halvparten av all nettoformue, og 74 av de 100 rikeste i Norge er arvinger. Samtidig er det flere som sliter med å få endene til å møtes, og antallet barn i fattige familier vokser. Prisveksten i boligmarkedet er så høy at mange ikke får oppfylt boligdrømmen sin. Det skapes et a- og b-lag mellom dem som er inne i boligmarkedet og dem som er utenfor. Unge som ikke kan få økonomisk hjelp av sine foreldre får det stadig vanskeligere med å komme seg inn i boligmarkedet, slår SV fast og foreslår derfor store reduksjoner i skatt på vanlige og lave inntekter, samtidig som vi skatten økes på de høyeste inntektene og formuene.

Les også: Må tilbakebetale eiendomsskatt

– Skattesystemet både kan og bør bli mer omfordelende. Skattesystemet må gjøre det mer lønnsomt å jobbe, ikke mer lønnsomt å arve, poengterer SV.Dermed foreslår partiet å øke formuesskatten, ved at satsen reverseres tilbake til det den var i 2013, på 1,1 prosent, med et bunnfradrag på 1 million kroner.

– På formuer over 20 mill. kroner foreslår vi en sats på 1,3 prosent. Vi går også i mot de store skattekuttene til aksjeeiere ved å fjerne den såkalte aksjerabatten. Arveavgiften bør gjeninnføres. Vi foreslår derfor at det lages en modell for en mer omfordelende arveavgift. I tillegg foreslår vi en langt mer omfordelende inntektsskatt, hvor de fleste får lavere skatt samtidig som de med høyest inntekt må betale mer.

Les også: Huseiernes Landsforbund til skattesøksmål mot Oslo kommune

Når det gjelder beskatning på eiendom, så sier SV følgende:

– Dagens skattesystem for bolig er laget sånn at de med dyrest bolig og mange boliger får langt større skattefordeler enn folk flest. Det offentlige bruker til sammen 24 milliarder kroner i 2016 på disse fordelene, selv når vi regner inn kommunal eiendomsskatt og dokumentavgiften. Dette bidrar til å fyre opp boligprisveksten enda mer. Systemet belønner de rikeste og straffer dem som er utenfor boligmarkedet.

– SV foreslår en alternativ modell som de fleste vil tjene på. Vi foreslår å gjeninnføre fordelsbeskatning av bolig og dermed øke skatten på bolig og fritidseiendom. På den andre siden bruker vi inntektene til å senke skatten på arbeid sånn at dette mer enn kompenseres.

Powered by Labrador CMS