80 prosent av markedsverdien

OPPDATERT 2: Det såkalte Scheel-utvalget vil at ligningsverdiene av næringseiendom, primærboliger og sekundærboliger økes til 80 prosent av anslått markedsverdi.

Publisert Sist oppdatert

Dette er en artikkel fra NE nyheter, som nå er blitt til Estate Nyheter. Redaksjonen.

Det regjeringsoppnevnte utvalget er dermed på linje med det Solberg-regjeringen foreslo for næringseiendommer og sekundærboliger i årets statsbudsjett.

Utvalget mener ifølge en pressemelding tirsdag at hensynet til både effektivitet og fordeling kan forsvare en særskilt skatt på formue. Det forutsetter imidlertid en mer ensartet verdsetting av ulike typer formuer.

Et hovedproblem med dagens formuesskatt er ifølge utvalget den skjeve verdsettingen. Scheel-utvalget foreslår derfor at de ulike formuesobjektene, samt gjelden, verdsettes mest mulig likt. Dermed bør alle objekter som inngår i dagens formuesskattegrunnlag, verdsettes til om lag 80 prosent av faktisk verdi, inklusive næringseiendom, sekundærboliger og primærboliger.

Alle andre eiendeler, som bankinnskudd, aksjer og gjeld skal dermed reduseres til 80 prosent av verdiene. Ligningsverdien av fritidseiendommer skal dobles.

«Særlig sett i lys av at bolig er kraftig favorisert i inntekts- og formuesbeskatningen, mener utvalget at eiendomsskatten bør videreføres som en del av det norske skattesystemet», heter det i rapporten.

Dersom en i større grad skal skattlegge fast eiendom, er det ifølge utvalget behov for en reform av eiendomsbeskatningen for å sikre en mer helhetlig utforming. Den samlede skattebelastningen gjennom formues- og eiendomsskatten må ikke bli for høy.

Men Scheel-utvalget mener at alle leie- og salgsinntekter fra fast eiendom utenfor virksomhet bør anses som skattepliktig inntekt.

Utvalget mener det er gode grunner til å redusere favoriseringen av bolig i inntektsbeskatningen. Et første ledd er å oppheve skattefritaket ved utleie av inntil 50 prosent av markedsverdien av egen bolig innenfor en provenyramme på om lag 1 milliard kroner.

Utvalget anbefaler videre at dagens modell for skattlegging av selskaper beholdes, men at selskapsskatten må ned for å tilpasses internasjonale nivåer. Selskapsskattesatsen anbefales dermed senket fra 27 til 20 prosent.

Når det gjelder avskrivningssatser, anbefaler Scheel-utvalget at satsene for hoteller, bevertningssteder og losjihus ned fra 4 prosent til 2 prosent.

Selskapene skal fortsatt få fradrag for rentekostnader, men ikke for egenkapitalkostnader, slik at det er fortsatt er en forskjellsbehandling av gjeld og egenkapital på selskapets hånd. Av de mer kuriøse forslagene er en «særskilt skatt på rentemarginer». Generelt bør finansiell sektor ifølge utvalget skattlegges som andre sektorer.

Utvalget anbefaler at også skattesatsen på alminnelig inntekt for personer settes ned til 20 prosent, og at det innføres en progressiv skatt på personinntekt som også erstatter dagens toppskatt.

Powered by Labrador CMS