Jobber for nyttårssalg

IT Fornebu håper å komme i mål med salg av Statoil-bygget før nyttår.

Publisert Sist oppdatert

Dette er en artikkel fra NE nyheter, som nå er blitt til Estate Nyheter. Redaksjonen.

Salget av Statoils nye hovedkontor på Fornebu er nå den største enkelttransaksjonen som det norske eiendomsmarkedet venter på. Prisen for gigantbygget på 65 000 kvadratmeter kan bli rundt 3 milliarder kroner.

Netto leieinntekter i 2013 for arealene utgjør 192 millioner kroner, men det er også med parkeringsarealene. Kontorleien neste år utgjør 175 millioner kroner, og det er kontorbygget som skal ut først.

Med en netto direkteavkastning (yield) på 5,75 prosent, indikerer det temmelig nøyaktig 3 milliarder kroner for kontorarealene, mens en netto yield på 6 prosent tilsvarer 2,9 milliarder i salgssum. De oppgitte eierkostnadene er ekstremt lave, under 2 prosent.

– Jeg kan ikke si mer enn at det er stor interesse, og at vi jobber for å komme i mål før nyttår, skriver adm. direktør Kjell Kalland i IT Fornebu i en e-post til NEnyheter.

NEnyheter har snakket med flere bransjeaktører om hvem som kan være potensielle kjøpere. Alle er enige om at bygget er for stort til at en norsk kjøper kan løfte dette alene.

Finansavisen har skrevet at IT Fornebu tidligere i høst stod klare med kontrakten, men investorer fra Qatar trakk seg fra i tolvte time. Utenlandske statlige fond/investeringsfond er høyaktuelle kjøpere og kunne ha tatt investeringen alene.

Spørsmålet er om beliggenheten ute på Fornebu er god nok for en del av de utenlandske aktørene. Enkelte fond kan ha som mandat at eiendomsinvesteringer må begrenses til prestisjeområdet (CBD) eller sentrum. Dette gjelder flere utenlandske investorer.

En mulig løsning er at en mindre gruppe av investorer går inn og kjøper bygget sammen, som kan omfatte både innenlandske og utenlandske investorer. Statens pensjonsfond utland (Oljefondet) er utelukket som kjøper, de skal ikke investere i Norge.

Det er Akershus Eiendom og samarbeidspartneren Jones Lang LaSalle som har salgsoppdraget. De kan se frem til flere titall millioner honorarkroner når salget går i boks. Trolig er det satt et tak (“cap”) på honoraret.

Powered by Labrador CMS