Må kutte 15 000 m2

Miljøverndepartementet sier ja til Økern-utbyggingen, men utbyggerne må kutte arealene med 15 000 kvadratmeter.

Publisert Sist oppdatert

Dette er en artikkel fra NE nyheter, som nå er blitt til Estate Nyheter. Redaksjonen.

Departementet skriver i en pressemelding torsdag at de ser positivt på den helhetlige byutviklingen som Oslo kommune ønsker å få til på Økern. Miljøverndepartementet sier derfor ja til en storstilt bygging av kontorer, boliger, badeland og andre kulturtilbud, i tillegg til bygging av ett av Oslos største kjøpesenter.

 – Denne saken handler om en viktig byutvikling av Økern-området. Utvidelse av handelstilbudet, nye kontorarealer, boliger, badeland og andre kulturtilbud vil gi området et stort løft og legge grunnlag for videre utvikling av omkringliggende områder. Økern er et kollektivknutepunkt innenfor bysonen, og jeg mener bygging av et nytt kjøpesenter her er helt i tråd med nasjonal kjøpesenterpolitikk, sier miljøvernminister Bård Vegar Solhjell i pressemeldingen.

Maks 45 000 m2Men, Solhjell forlanger at utbyggerne Steen & Strøm og Storeband Eiendom reduserer forretningsarealet til 45 000 kvadratmeter. Utbyggerne håpet opprinnelig på 60 000 kvadratmeter,  Plan- og bygningsetaten ville bare tillate 25 000 kvadratmeter, mens et flertall av Oslo-politikerne gikk inn for 55 000 kvadratmeter. Bård Vegar Solhjell stiller også krav om redusert parkeringsareal.

– Skal man nå kommunens målsettinger om at byen skal ha en robust senterstruktur der flest mulig kan gå og sykle til levedyktige bydelssentre og lokalsentre, er det viktig at størrelsen i størst mulig grad tilpasses et lokalt kundegrunnlag. Det er også viktig å redusere parkeringsdekningen slik at flest mulig av de som bor utenfor senterets nærområde velger å reise kollektivt, sier Solhjell.

Med 45 000 kvadratmeter vil kjøpesenteret på Økern likevel bli det største kjøpesenteret i ytre by som ikke forhandler plasskrevende varegrupper.

Stor befolkningsvekst– Dette kan forsvares fordi området er et kollektivknutepunkt og fordi det forventes stor befolkningsvekst i denne del av byen. Jeg mener at vi i denne saken har funnet en løsning som gir grunnlag for en sterkt ønsket utvikling av Økern-området i tråd med nasjonal kjøpesenterpolitikk, sier Solhjell.

Byutviklingsbyråd Bård Folke Fredriksen (H) reagerer overfor nettstedet Oslo By sterkt på at statsråden har endret kommunens planer.– Det vil være utrolig synd dersom reduksjon i handelsareal fjerner det økonomisk grunnlaget for å bygge det etterlengtede badelandet i Oslo, sier byråden.

Steen&Strøms utviklingsdirektør Henrik Larsen sier til Oslo By at han er glad for at Økern anerkjennes som et viktig og sentralt handelsområde, men at prosjektet nedskaleres og antall parkeringsplasser reduseres ganske mye.

Droppes?– Vi må nå se på hva som er mulig å gjennomføre innenfor disse rammene, sier Larsen.På spørsmål om de nå kan komme til å droppe prosjektet, svarer han:

– Vi er interessert i å få til noe på Økern, og det kommer både vi og Oslo kommune til å jobbe for. Vi hadde håpet å få til det beste for Økern, og det er det som utfordres nå, sier Larsen.

Powered by Labrador CMS