8 prosent for britene
Totalavkastningen i det britiske eiendomsmarkedet i fjor ble 8,1 prosent.
Dette er en artikkel fra NE nyheter, som nå er blitt til Estate Nyheter. Redaksjonen.
Det viser desembertallene fra Investment Property Databank (IPD). Verdiveksten dabbet av i 2011 til 1,2 prosent, mens direkteavkastningen for fjoråret utgjorde 6,8 prosent. Fjorårsavkastningen må sies å være i nærheten av en forventet langsiktig årsavkastning i eiendomsmarkedet.
Det var imidlertid et lite trendskifte i det britiske eiendomsmarkedet mot slutten av 2011. I desember falt eiendomsverdiene for andre måned på rad med 0,1 prosent, som ga en negativ verdivekst totalt i fjerde kvartal på 0,1 prosent.
Den totale direkteavkastningen i desember var 0,5 prosent, men ned i alle delsegmentene sammenliknet med foregående måned. Utfordringene er på handelssiden, der leieprisene fortsatte å falle i desember, med en nedgang på 0,1 prosent.
For året som helhet falt leieprisene med 0,9 prosent i denne sektoren. Handelssektoren ble også hardest rammet i fjerde kvartal, med et verdifall på 0,3 prosent, mens verdinedgangen i industrisektoren var 0,2 prosent.
Kontormarkedet holdt seg riktig nok positivt med en verdioppgang på 0,2 prosent, men her har verdiveksten avtatt betydelig. Utsiktene for 2012 gir grunn til visse bekymringer.
– Mens verdiveksten for i fjor holdt seg positiv, er utsiktene for 2012 langt fra ideelle. I de tre siste månedene av fjoråret falt avkastningen betraktelig, i takt med den forverrede situasjonen i eurosonen og den økte trusselen om en resesjon, kommenterer Phil Tily, ansvarlig for IPDs aktiviteter i Irland og Storbritannia.
Tily sier det var store forhåpninger i begynnelsen av 2011 til et godt eiendomsår. Segmenter som kontorer i London City samt kjøpesentrene var ventet å gjøre det bra. Halvveis ute i året øynet man også en bedring for de nest beste eiendommene.
Men den forverrede situasjonen gjennom høsten gjør at forventningene for 2012 er tatt ned. I år kan det ifølge Phil Tily bli en revurdering når det gjelder prisnivået, med sterk oppmerksomhet om de løpende inntektene.
London City gir grunn til bekymringer. Kontorverdiene her falt i desember med 0,1 prosent, det første verdifallet på 27 måneder. Etter en halvering av verdiene fra 2007 til 2009, steg kontoreiendommene i City med om lag 35 prosent frem til november 2011.
Phil Tily sier at investorenes etterspørsel etter City-eiendommer holdt seg sterk gjennom året, men avkastningskravet – yielden – begynte å få en negativ innvirkning i november/desember. Det skyldes at stemningen ble rammet av den generelle usikkerheten i markedet og dårligere utsikter for finanssektoren, en sektor som er tung i “City”. Leieprisveksten på 0,3 prosent var lavere enn det forventningene tilsa for dette sentrale kontorområdet.
I London West End holder markedet seg strammere, tilførselen av lokaler er mer begrenset. Eiendomsverdiene i dette toppsegmentet steg i desember med 0,7 prosent.