Utbytte og kontantstrøm

En høy utbytteandel og forutsigbar kontantstrøm er det som venter investorene når Maud Eiendom børsnoteres.

Publisert Sist oppdatert

Dette er en artikkel fra NE nyheter, som nå er blitt til Estate Nyheter. Redaksjonen.

Maud Eiendom ønsket i mai i år en børsnotering av selskapet, med et emisjonsbeløp på 1,75 milliarder kroner. Butikker og lagereiendommer for REMA og Coop utgjør fundamentet i selskapet. Emisjonen ble utsatt, fordi selskapet brukte mer tid enn ventet på å tilrettelegge, strukturere og optimalisere selskapet. Men nå lysner det endelig for en børsintroduksjon.

Maud Eiendom bekreftet torsdag i forrige uke intensjonen om en emisjon (IPO) og børsnotering av selskapet. Betinget av godkjenning fra Oslo Børs og generelle markedsbetingelser, er emisjonen forventet å starte i slutten av november.

Lange kontrakter DnB NOR-analytiker Simen Mortensen skriver i en større analyse av selskapet før børsintroduksjonen, at de lange leiekontraktene i porteføljen skaper sikre kontantstrømmer fremover. Men det betyr også lite utviklingspotensial, dette potensialet må komme gjennom oppkjøp og nybygg.

Ved oppkjøp vil selskapet konsentrere seg om enbrukeranlegg med gode parkeringsmuligheter, dagligvarebutikker over 1500 kvadratmeter rundt de største norske byene, samt store varehus rundt de fire største norske byene, i tilknytning til hovedveiene. Om lag 93 prosent av porteføljen ligger i dag sør for Trondheimsregionen.

Maud vil likevel vurdere mindre eiendommer som har et høyt utviklingspotensial. Selskapet skal ha et langsiktig eierskap til eiendommene, men kan selge unna hvis de ser høyere potensial i andre eiendommer.

3,5 milliarderMaud vil ved børsnoteringen eie 75 eiendommer, som i oktober av DTZ ble verdsatt til 3479 millioner kroner. Mortensen spår at disse eiendommene i 2011 vil generere 256,1 millioner kroner i leieinntekter, som vil stige svakt i årene etterpå. Nettodriftsinntekter på 217 millioner indikerer en yield på snaue 6,7 prosent ut fra estimert inntjening i 2011.

Når selskapet noteres på børsen, vil 77 prosent av netto leieinntekter komme fra handelseiendommer, 23 prosent fra logistikkeiendommer Hele 59 prosent av leieinntektene kommer fra REMA-butikker, ifølge Mortensens estimater.

Avhengig av børsnoteringen og antall aksjer (110-145 millioner), anslår DnB NOR-analytikeren låneandelen (LTV) til 50-60 prosent, altså en del lavere enn det selskaper som Norwegian Property og industrieiendomsselskapet Northern Logistic Property har i dag. Maud uttrykker selv at de vil ha en gjeldsgrad på 50-60 prosent og lang durasjon på låneavtalene. Gjennomsnittlig gjenværende leietid er 8,8 år.

IndustrieltMaud Eiendom skal ha en industriell tilnæring til utvikling og utleie av eiendommer, og en begrenset finansiell risiko sammenliknet med nordiske eiendomsselskaper, jfr. låneandelenSelskapet har mål om å betale ut 3-5 prosent i utbytte per år. Mortensen spår en utbytteandel på minimum 50 prosent basert på leieaktivitetene

Han venter videre at selskapet i år vil sitte igjen med et overskudd før skatt på 103 millioner kroner, som øker til 148 millioner i 2011. Resultatøkningen blir deretter beskjeden.

Collage: Maud Eiendom

Powered by Labrador CMS