SMARTE NABOLAG: I Svolvær vil Clemens Eiendom bygge boliger med sitt Smarte Nabolag-konsept. Ill.: Lund Hagem og Link Arkitektur
SMARTE NABOLAG: I Svolvær vil Clemens Eiendom bygge boliger med sitt Smarte Nabolag-konsept. Ill.: Lund Hagem og Link Arkitektur

Vil tilby sol på tanken for boligkjøperne

Clemens Eiendoms nye Smarte Nabolag-konsept skal gi alle boligkjøpere strøm fra solceller og lader til elbil. I tillegg skal det utvikles fellesløsninger som for eksempel treningsrom eller parsellhager.

Publisert Sist oppdatert

– Hvis vi skal bidra til å befolke hele landet, så må vi utvikle attraktive tettsteder og boliger i hele landet.

Det sier adm. direktør Bernt Nordby Skøien i Clemens Eiendom til Estate Nyheter. Han er særlig opptatt av å bruke teknologi til å skape såkalte smarte nabolag, også i mindre byer og tettsteder.

– Vi har sett at det er en mangel mellom smarte byer på makronivå og smarte bygg på mikronivå. Vi bygger nabolag og småhusområder på normalt mellom 200 til 300 boliger, og det er her Smarte Nabolag vil komme til sin rett, sier Nordby Skøien.

Clemens Eiendom har gjort en representativ undersøkelse og funnet ut at rundt halvparten som svarte ønsker en egen elbil-lader dersom de kjøper bolig de neste årene. Videre vil et klart flertall vurdere solceller til sin nye bolig de neste årene. Dette vil Clemens Eiendom tilby i sitt konsept, uavhengig av hvor boligene skal bygges.

Bernt Nordby Skøien, Clemens Eiendom.
Bernt Nordby Skøien, Clemens Eiendom.

– I fremtiden skal alle som kjøper boliger av oss få lader til elbil på veggen. Og alle skal kunne få solenergi. Vi ønsker å gi et incitament til at de som skal inn i et nytt nabolag utviklet av oss skal velge så mye solceller som mulig. Da må de få en dytt i ryggen av oss. Vi sponser alle boliger med en startpakke, så håper vi at de fleste vil utvide pakken til å tapetsere taket med solceller, sier Clemens Eiendom-sjefen.

Han legger til at det kommer til å koste litt for Clemens Eiendom, men forventer også at de skal kunne få bedre betalt når boligene selges.

– I prinsippet vil du lade elbilen med energi fra solcellepanelet, sier Nordby Skøien.

Les også: Clemens Eiendom kjøpte i Kvadraturen

Et annet satsingsområde for Clemens Eiendom er å utvikle fellesskapstilbud. Selskapets Smarte Nabolag-satsing innebærer at de forplikter seg til å bygge minst ett felles møtepunkt.

– Vi skal gjøre lokale undersøkelser for hvert prosjekt. Det kan for eksempel være parsellhage, drivhus, treningsrom, gjestehus eller badstuer, sier Nordby Skøien.

Les også: Går for slagkraftig Kirkens Hus

Clemens Eiendom vil også bruke teknologien til å gi boligene smart energistyring.

– Prisen på energi vil variere gjennom døgnet. Alle nye boliger skal ha smart energistyring, hvor vi for eksempel har smart lading av elbil når prisene er på det laveste og smart oppvarming av boligen. Folk er opptatt av å få ned kostnadene på energi, fortsetter Nordby Skøien.

Han er også opptatt av at man tilrettelegger for bærekraft i planleggingsfasen.

– Hvis ikke blir det vanskelig å lykkes. Vi har blant annet samarbeidet veldig godt med Spacemaker om dette.

Clemens Eiendom er eid av Opplysningsvesenets Fond, som eier tomter over hele Norge med et samlet areal på ca. 1 million dekar. Clemens Eiendom kjøper tomtene til markedspris og står for utvikling og salg av eiendommene.