Aktuelt:

FORLATT: Oslo kommune har latt dette huset forfalle i årevis. Venstre vil la andre ta over.

Vil selge plakathuset for å redde stumpene

Oslo kommunen har latt huset fra 1812 forfalle i mange år uten å løfte en finger. Nå vil Venstre ha inn nye aktører.

Publisert Sist oppdatert

Plakathuset står i Grønlandsleiret 28, rett nedenfor Politihuset i Oslo sentrum. Det ble bygd i 1812 og var i gamle dager kombinert bolig og næringslokale. Oslo kommune som eier huset har latt det stått tomt i mange år og dermed har forfallet fått fritt spillerom.

I 2018 satte bydelen og Omsorgsbygg i gang et samarbeid for å redde huset, eller etablere et driftskonsept for utvikling som det kalte det.

- Formålet er å etablere enighet om hvilken aktivitet eiendommen skal disponeres til gjennom brukerinvolvering, står det i innspillet som deretter følges opp med en harang av byråkratisk ordbruk.

Siden har det ikke skjedd noe praktisk. Men nå har partiet Venstre kommet opp med noe som kan redde huset fra total ruin. De vil nemlig selge det til Fortidsminneforeningen.

Arkitektonisk verdi

- I sak 68 2022 vedtok Bydelsutvalget å be om at det utvikles langsiktige planer for byggene i Gamle Oslo, og at det bevilges nok midler til vedlikehold og istandsetting av viktige bygg. Grønlandsleiret 28, bedre kjent som Plakathuset, er et av disse eksemplene. Huset har lenge stått tomt. Da det endelig kom penger på bordet til å ruste opp huset, ble det klart at tilstanden var betydelig verre enn antatt, og summen for å sette det i stand ville bli enda høyere, står det i initiativet deres.

Så følger de opp med å vise verdien av huset:

- I tillegg til at det historiske trehuset har arkitektonisk verdi, har det også spilt ytterligere en historisk rolle, som hjemmet til Josephine Thrane, Norges første kvinnelige redaktør. I den forbindelse har Fortidsminneforeningen tatt initiativ til å kjøpe huset og ruste det opp. Et slikt salg til en aktør som vet å sette pris på historiske verdier, vil øke sannsynligheten for at det blir tatt godt vare på, og at vi kan unngå at det forfaller ytterligere før midler til opprustning eventuelt bevilges, påpeker de.

Gamle Oslo byutviklingskomite behandlet initiativet 12. oktober. Og de anbefaler salg.

- Bydelsutvalget ber Oslo Bygg være åpen for salg av Plakathuset til Fortidsminneforeningen, eller andre frivillige aktører som kan sikre istandsettelse og bruk, skriver bydelsdirektør Tore Olsen Pran i den forbindelse.

Saken skal opp til behandling i Gamle Oslo bydelsutvalg om åtte dager.

Powered by Labrador CMS