Utvikling:

STORT: Slik kan gigantprosjektet bli.

Vil ha 68.000 nye kvadratmeter i Lillestrøm sentrum

Linstow og Viken Fylkeskommune sendte denne uka inn sitt planforslag for detaljregulering av Romerike Helsebygg og Lillestrøm bussterminal.

Publisert

Planen omfatter detaljregulering av snaut 40 mål rett ved Lillestrøm stasjon, der halvparten er byggbart. Dette gir rom for opp til 92.000 kvadratmeter bruksareal samlet for ny og eksisterende bebyggelse, og tilsvarer en tomteutnyttelse på 238 prosent. Planområdet er i dag utbygd med ca. 24.000 kvadratmeter fordelt på tre bygninger, Romerike Helsebygg, P-huset og bussterminalbygget.

- Dette er i tråd med nasjonale, regionale og kommunale føringer og strategier for utvikling av Lillestrøm, særlig med hensyn på områdets nærhet til sentrum og kollektivknutepunktene. Områdets beliggenhet kan bidra til å styrke sentrumsutviklingen i en av landets raskest voksende kommuner, skriver utviklerne blant annet.

Tre kvartaler

Det er Nordic - Office of Architecture og Norconsult som har utarbeidet planforslaget på vegne av Linstow og Viken Fylkeskommune - i tett dialog med Lillestrøm kommune og øvrige myndigheter.

- Hovedgrepet er en oppdeling av helse- og bussterminaltomten i tre kvartaler. Helsekvartalet er preget av eksisterende bygg som skal bygges på. Kvartal vest mot Rådhuset er planlagt med en stor bussgarasje og terminal på gatenivå. Kvartal øst mot stasjonen, vil være av mindre skala og fungere som bindeledd mellom stasjonsområdet, helsebygget, kulturkvartalet og det nye busstilbudet, påpeker plankonsulenten. Nye bilfrie gateløp vil gjøre området til et attraktivt sted å være, ikke bare å passere, sier utviklingsdirektør Terje Lorentzen i Linstow i en pressemelding.

Et knutepunkt for vekst

Planforslaget vil ifølge utviklerne innebære nye arbeidsplasser, nye studie- og forskningsplasser, offentlig og privat helserelatert virksomhet, samt en effektiv kollektivbetjening.

De bilfrie gatene mellom byggene skal ifølge utviklerne bli brede og inviterende, og prioritert med handel og servering på gateplan. Et nytt torg foran helsekvartalet vil i tillegg utgjøre et urbant rekreasjonsområde.

– Vi vil skape et moderne og behagelig område i Lillestrøm sentrum, uten overdrevne høyhus eller glass- og betongfasader. Vi ønsker utvikling på fotgjengernes premisser. Den korte avstanden mellom togstasjonen, tilbudene i helsebygget og de andre byggene, håper vi skal gjøre området mer tilgjengelig for alle, forklarer Lorentzen.

Regionalt kompetansemiljø

Med 800.000 besøkende i året og fire kommuner som sokner til legevakta, er Romerike Helsebygg blitt et viktig knutepunkt for en stor region. Utvidelsen er nødvendig for å legge til rette for behovene hos eksisterende aktører, samtidig som det er ønskelig med nye helseaktører. Utvidelsen gir økt kapasitet for helsebygget og mulighet til å utvikle samarbeidsplattformer som vil bidra til at Lillestrøm kan bli et nasjonalt knutepunkt for helsenæringen.

– Ambisjonen er at helsebygget skal være en arena for idéutveksling og samarbeid mellom næringsliv, offentlige aktører, forskning og undervisning. I tillegg er vi opptatt av at helse og sosial bærekraft skal vektlegges alle steder hvor vi utvikler noe, og at vi hele veien jobber kunnskapsbasert med dette, sier direktør Hege Hidle Aaser i Linstow Helse.

Det planlegges ikke boliger i prosjektet.

Powered by Labrador CMS