FORVENTER ØKT ETTERSPØRSEL: – Hovedstaden trenger utleieboliger for å kunne møte etterspørselen vi vet kommer, sier Stian Carlsen, administrerende direktør i Utleiemegleren.

Utleieprisene i boligmarkedet fortsetter å øke

Utleiemegleren peker på høy rente og eiendomsskatt som årsaker til at det bare blir dyrere og dyrere å leie.

Publisert Sist oppdatert

I januar kunne Utleiemegleren melde om 9,3 prosent økning på utleieprisene over hele landet. Pilen fortsetter å peke oppover for utleieprisene – i februar økte de med syv prosent, sammenliknet med februar i fjor.

– Selv om 2024 starter med en balanse mellom tilbud og etterspørsel, ser vi en prisøkning over hele landet på hele porteføljen vår, som består av 17.000 utleieenheter. Vår jobb er å gjøre det tryggere og enklere, både å leie og leie ut, og vi passer alltid på at leieprisene er riktig for markedet. Nå ser vi imidlertid at prisene stiger tross god balanse mellom tilbud og etterspørsel. Dette skyldes blant annet dyrtid, inflasjon, høy rente og eiendomsskatt, sier Stian Carlsen, administrerende direktør i Utleiemegleren.

 – Vi har tidligere tatt til orde for at det haster å justere formueskatten nok ned til at det lønner seg å leie ut. I pressede områder, spesielt i Oslo, må det legges til rette for at nybyggingen kommer i gang. Hovedstaden har stort behov for små leiligheter.

Utleiemegleren ser nå tendenser til at markedet våkner og at høysesongen nærmer seg. De ser også at flere velger å holde på sekundærboligene sine, da renten trolig vil gå ned.

– Det er generelt mer optimisme i investeringsmarkedet, med et håp om at rentetoppen er nådd. Vi håper dette bidrar til økt investeringsvilje, spesielt hovedstaden trenger utleieboliger for å kunne møte etterspørselen vi vet kommer, avslutter Carlsen.

Stille før stormen i Oslo

I Oslo økte leieprisene for alle boligtyper i porteføljen til Utleiemegleren med seks prosent sammenlignet med februar i fjor.

– Leietakerne har mange boliger å velge mellom for tiden. Mot fjoråret er det flere annonserte boliger ute nå. Dette er bra for leietakerne, men vil dessverre kun vare en kort stund. Det er stille før stormen, sier Siri Anne Bernum Halck, regiondirektør i Utleiemegleren og legger til:

- Alt tilsier at vi får et hektisk marked fra påske, som bare vil bli tøffere utover sommeren. Allerede nå er det stor respons på små leiligheter. Ett-, to- og små treroms er veldig populære, og mange leter nå i håp om å kuppe boligene som er ledig i juni og juli. Disse boligene rives unna, og gir en klar pekepinn på utfordringene leiemarkedet i Oslo står ovenfor, sier Halck.

Powered by Labrador CMS