I et portrett i Estate Magasin sier administrerende direktør Mads Syversen i Arctic Securities at han tror på god omsetning av næringseiendom i 2012.
– Om yield-nivået skal litt opp eller ned, er vanskelig å si noe om. Men vi tror på et ganske bra volum i 2012.
Fokus på eiendomArctic Securities har hatt et høyt fokus på eiendom helt siden starten. Fordi eiendomsmarkedet i Norge er preget av forholdsvis få aktører, meldte etter hvert behovet seg om et større internasjonalt nedslagsfelt. For en tid siden inngikk Arctic samarbeid med det svenske selskapet Tenzing.
De to selskapene har løpende prosjekter sammen. Blant annet var de arkitektene bak salget av Home Properties Strand Hotell på Nybrokajen i Stockholm. Det Petter Stordalen-eide selskapet solgte hotellet til Stiftelsen Frimurare Barnhuset for nærmere 600 millioner svenske kroner i juli 2011.
Nordisk samarbeid– Vi er begge corporate-drevne miljøer, men Tenzing har størst fokus på enkelteiendommer og porteføljer. Det gjør at vi utfyller hverandre godt. Vi er veldig glade for samarbeidet med Tenizing og er positivt overrasket over hvor godt det allerede fungerer, sier han.
Foreløpig har partene ikke gått sammen om et felles selskap, men Syversen utelukker ikke at dette en gang kan skje.
Les også: Prisene fortsatt opp Solgte hagemøblerDet er ikke noe å si på utdanningsnivået til dem som jobber i Vika, men en og annen trekker det ned. Mads Syversen for eksempel.
– Jeg har alltid vært mer opptatt av det praktiske enn å gå på skole, sier han.På begynnelsen av 80-tallet solgte han hagemøbler på CC på Majorstuen, og på kvelden monterte han møblene. Tilbudet om montering var så fristende at de fleste kundene slo til.
Da sommeren var over, fikk Syversen jobb som internt postbud i daværende Den norske Creditbank (DnC). Samtidig skulle han gå på kveldskole på Bedriftsøkonomisk Institutt, som det het den gangen. Studiet varte i to år, men etter ett år hoppet han av. Han gjorde seg nemlig bemerket som et svært høflig og positivt postbud, derfor ble han forfremmet til en jobb i fondsavdelingen i DnC hvor arbeidet bestod i å punche inn alle ordrene.
Det gikk ikke lang tid før var ansatt som megler i samme avdeling. Senere ble han megler i Orkla Finans, hvor han etter hvert ble kjent som hoffmegleren til investoren Kjell Inge Røkke.
Les også: Her vil proffene kjøpe
PengemaskinMegleren Mads Syversen gjorde deretter karriere i bedriften og ble først leder for corporate-avdelingen og senere administrerende direktør i SEB Enskilda (som overtok Orkla Finans). I april 2007 – etter mange spekulasjoner – ble det klart at han valgte å etablere sitt eget finanshus.
Tiden har vist at det gikk bra. I 2010 hadde Arctic Securities en omsetning på nesten en halv milliard kroner og et overskudd før skatt på 127,8 millioner.
– Tallene for 2011 er ikke styrebehandlet ennå, men generelt er jeg veldig godt fornøyd med at omsetningen ikke har falt mer enn 5-7 prosent i den situasjonen verdensøkonomien befinner seg.
ObligasjonslånArctic Securities leverer i dag corporate finance-rådgivning knyttet til emisjoner, børsnoteringer, fusjoner og oppkjøp samt kjøp og salg av selskaper, eiendomsporteføljer og større enkeltbygg.
– Vi skal være en strategisk og finansiell rådgiver inn mot hele kapitalstrukturen; både egenkapital og gjeld, sier Syversen.Gjennom oppkjøpet av Solist og etableringen av Artic Asset Management skal konsernet også tilføre spisskompetanse knyttet til eiendomsfond samt syndikering av enkeltbygg og mindre eiendomsporteføljer.
Arctic Securities har også etablert seg som en ledende aktør i markedet for eiendomsfinansiering via obligasjonslån. I løpet av de to siste årene har Arctic lagt ut slik finansiering for over 3,5 milliarder kroner. Finanshuset trapper opp satsingen på eiendomsfinansiering via obligasjonslån, og volumet så langt i 2012 er på 1,8 milliarder kroner.
– Dette er en fleksibel og konkurransedyktig finansieringsform sammenlignet med bank, mener Syversen.
Les også: Oslo på topp i Norden
Transaksjoner for 16 mrdI perioden 2010-2011 har Arctic Securities vært rådgiver i eiendomstransaksjoner til en verdi av 16 milliarder kroner. Den desidert største transaksjonen er salget av Norgani Hotels for 8,3 milliarder kroner fra Norwegian Property til Eiendomsspar AS. Arctic Securities var også rådgiver da Bulk Eiendom AS solgte logistikkbygg for 1,5 milliarder kroner til Storebrand Livsforsikring.
Arctic Securities stod i tillegg bak transaksjonen da Gjensidige/Oslo Areal i januar år solgte fire kjøpesentre til Niam Fond V.
Private eiendomsinvesteringerPrivat er Syversen aksjonær (30 prosent) i selskapet Løkkeveien 7 AS som har en bokført eiendomsmasse på 85,9 millioner kroner.
– Selskapet har kjøpt og utviklet en del eiendommer. Det er mest leiligheter med noe kontor og butikk. Jeg er en passiv finansiell investor i dette selskapet og det er ikke på noen måte i konkurranse med det vi gjør her i Arctic Securities, sier han.
Norges dyreste firmahytteOgså Arctic Securities ASA har gjennomført eiendomskjøp som har vakt medienes interesse. I 2011 kjøpte meglerhuset Lisætra i Øyer. Med en investering på 25 millioner kroner, inklusive oppussing, er dette trolig Norges dyreste firmahytte.
– Vi er opptatt av samhold og tilhørighet i organisasjonen og hadde lenge ønsket oss et eget sted. Da vi tilfeldigvis så at Lisætra var annonsert til salgs i Finansavisen, tok vi en rask avgjørelse. Det har vært en stor suksess. Lisætra har mer eller mindre vært fullbooket siden vi kjøpte den, forteller Syversen.
Heller ikke tegningen av leiekontrakten for lokalene i Vika gikk upåaktet hen. Med en kvadratmeterpris på 4.850 kroner i Haakon VIIs gate 5 satte Artic Securities husleierekord i Norge.
– Det er verd hver eneste krone. Pecunia har lagt alt godt til rette for oss, og de ansatte er veldig fornøyde med lokalene, sier han.
Aksjerobotenes inntogMegleryrket har endret seg drastisk siden Mads Syversen fikk jobb i fondsavdelingen i Den norske Creditbank i 1982. Nå har også aksjerobotene gjort sitt inntog.
– Det er ingen tvil om at aksjeroboter er et besparende element, men jeg tror at kundene både ønsker og vil tjene på å ha kontakt med meglere som har et høyt kunnskapsnivå. De fleste investorene vil ha tilgang på et kompetansemiljø. Det er ikke mange spørsmål man kan stille til en aksjerobot, sier Syversen.
Han synes likevel vi er inne i en spennende tid og at ingen kan være 100 prosent sikre på hvordan meglerbordet skal være organisert fremover.
– Vi er store på corporate og har fokus på det. Jeg tror det er avgjørende for å lykkes som meglerhus.