Bolig:

REAGERER: Det er uhørt og useriøst å stanse behandling av søknader mens behandling av en ny småhusplan pågår, mener advokat Sverre Bragdø-Ellenes.

Sendte søknad til PBE i kontortiden 6. april. Etter kontortid kom varselet om midlertidig forbud mot tiltak

Advokat Sverre Bragdø-Ellenes mener at vedtaket for Småhusplanen «reelt sett gis tilbakevirkende kraft, hvilket er i strid med grunnleggende forvaltningsrett og god forvaltningsskikk».

Publisert

Den 6. april sendte Plan- og bygningsetaten (PBE) varsel om at den har satt i gang arbeid med midlertidig forbud mot tiltak for områdene som i dag er omfattet av Småhusplanen i Oslo. Dette medførte en strøm av protester fra både utbyggere og huseiere.

Nå har advokat Sverre Bragdø-Ellenes sendt en klage på vegne av seg selv og den andre eieren av en eiendom i et småhusområde i Oslo vest. I et brev til PBE påpeker han at vedtaket om midlertidig forbud mot tiltak er gitt iverksettelse allerede fra 06.04.22. Han anfører at dette gjør «at vedtaket reelt sett gis tilbakevirkende kraft, hvilket er i strid med grunnleggende forvaltningsrett og god forvaltningsskikk».

- Oslo kommunes varslingsbrev om mulig byggeforbud ble sendt ut etter ordinær kontortid den 06.04.22 og kan dermed tidligst gis effekt fra kommende arbeidsdag, den 07.04.22. Eksempelvis ble varselet mott att av klagerne den 06.04.22 kl. 17:33 og 17:36, skriver Bragdø-Ellenes.

Han mener at kommunens vedtak må endres, slik at iverksettelse først er fra 07.04.22 eller senere.

- Et videre moment som tilsier at iverksettelse skjer tidligst 07.04.22, er hensynet til likebehandling. En del aktører synes å ha blitt varslet om byggeforbudet flere dager eller uker i forveien, som gjør at disse kunne påskynde sine saker og levere dem for iverksettelsen.

- Det blir urimelig at saker som den nevnte sak – som er forberedt i over ett år, med blant annet forhåndskonferanse i 2021 – blir rammet av forbudet, mens andre søkere, som med kunnskap om det kommende forbudet videreformidlet fra ansatte i PBE, har påskyndet og fått sendt inn sine søknader, heter det i klagen.

Tiltakshaverne finner det også «uhørt og useriøst å stanse behandling av søknader mens behandling av en ny småhusplan pågår».

- Utarbeidelse av en ny småhusplan er et svært omfattende arbeid som kan og bør ta lang tid. Mange tiltakshavere har basert sine prosjekter på nåværende småhusplan og bør få behandlet søknadene iht denne. Tiden det tar å forberede disse sakene er lang pga. kompleksiteten og kravene fra Oslo Kommune. Kostnaden ved å prosjektere er likeledes høy, og beløper seg i vårt tilfelle til mange hundre tusen kroner. En slik stans I behandling som er innført, er lite forutsigbar og påfører søkere konsekvenser som man umulig kan forutse.

- Oslo Kommune, som en profesjonell og stor aktør, burde heller opptre fornuftig og forutsigbart, og varsle i god tid om når søknader iht gjeldende småhusplan ikke mer hensyntas, skriver Bragdø-Ellenes.

Pressekontakt Atle Jan Larsen i PBE skriver i en e-post til Estate Nyheter at de har mottatt advokatens henvendelse av 21.06.22.

- Klager på vedtak om midlertidig forbud mot tiltak er foreløpig under behandling, og anførslene vil bli vurdert i forbindelse med behandling av klagesaken, skriver Larsen.

Powered by Labrador CMS