GROVT: Fra boligen sin på Tjuvholmen forsøkte mannen å få signaturrett i flere store eiendomsselskaper. - Bedrageriet er grovt, mener påtalemyndighetene.
GROVT: Fra boligen sin på Tjuvholmen forsøkte mannen å få signaturrett i flere store eiendomsselskaper. - Bedrageriet er grovt, mener påtalemyndighetene.

Forsøkte å svindle eiendomsselskaper

Oversendte falsk styreprotokoll til Brønnøysundregistrene som viste at han var gitt signaturrett i firmaene.

Publisert Sist oppdatert

Oslo statsadvokatembeter har tatt ut tiltale mot en mann i 30-årene, etter at han skal ha forsøkt å sikre seg signaturrett over flere selskaper. Signaturrett gir rett til å inngå avtaler på vegne av et selskap. Den som har signaturrett, kan derfor få kontroll over store verdier.

Svindelen skal ha skjedd ved at han oversendte falske styreprotokoller til Enhetsregisteret i Brønnøysund, som viste at han var gitt signaturrett i de aktuelle firmaene. Totalt er det snakk om fem forskjellige selskaper, hvorav to av disse er eiendomsselskaper.

Kjente eiendomsaktører

Det ene eiendomsselskapet har flere kjente eiendomsaktører på eiersiden. I fjor hadde selskapet driftsinntekter på 26 millioner kroner. I 2020 hadde selskapet driftsinntekter på 142 millioner kroner. Virksomheten har tilhold i Vika.

Det andre eiendomsselskapet som ble forsøkt svindlet, har base i Vestfold. I fjor satt selskapet igjen med over 110 millioner før skatt, og regnskapet viser en balanse på 879 millioner kroner.

Ved ett tilfelle lykkes han med å bli registrert som daglig leder i et annet selskap. Bizweb viser at han var registrert som daglig leder i et børsnotert selskap i tre dager. Det aktuelle året hadde selskapet driftsinntekter på 365 millioner kroner. Bokførte eiendeler det samme året var 6,3 milliarder kroner.

Forholdene rammes av straffeloven § 361, som har en strafferamme på inntil to års fengsel.

- Bedrageriet er grovt

Ved to anledninger forsøkte han å forlede AS Financiering til å utbetale til seg til sammen 1.560.000 kroner, ved å utgi seg for å ha signaturrett til et investeringsselskap, som har adresse på Sørlandet.

- Bedrageriet er grovt fordi det særlig legges vekt på at det har hatt til følge en betydelig økonomisk skade, skriver statsadvokat Jeanette Westlund Hegna i tiltalen.

Dette forholdet har en strafferamme på inntil seks års fengsel.

Tiltalen inneholder også flere tilfeller av besittelse av kokain. Påtalemyndighetene karakteriserer narkotikabefatningen som grov. Grov narkotikaovertredelse straffes med fengsel inntil ti år. I tillegg er mannen tiltalt for brudd på våpenloven, ved at han oppbevarte en Zoraki 7,65 mm pistol på stuebordet, samt ammunisjon tilhørende denne i sin jakkelomme.

De siste årene har mannen dels hatt bostedsadresse Tjuvholmen, dels på Frogner i Oslo.

Lovbruddene skal ha skjedd i 2019 og 2020, og det er berammet rettssak mot mannen i Oslo tingrett i januar 2023.

Det er satt av to dager til hovedforhandlingen.

Powered by Labrador CMS