GRØNT: Tigergården Oslo er Skanskas andre boligprosjekt som BREEAM-sertifiseres.
GRØNT: Tigergården Oslo er Skanskas andre boligprosjekt som BREEAM-sertifiseres.

Økt interesse for miljøsertifiserte boliger

Flere og flere boligutviklere ser verdien av at kjøpere finner både verdi og interesse i miljøvennlige boliger.

Publisert Sist oppdatert

Med økende etterspørsel etter bærekraftige boliger markedsføres stadig flere som nettopp det. Mer bevissthet om bærekraft øker også kravene til å være tydelige på hva man leverer. I en masteroppgave fra Eiendomsutvikling og -forvaltning ved NTNU konkluderer Anne Hæhre med at boligkjøpere finner verdi og interesse i miljøvennlige boliger. Flere boligutviklere ser dette og bruker bærekraft og miljø i annonser, ifølge en pressemelding.

LES OGSÅ: – Vil ikke ha boliger i sentrumsprosjekt

Forbrukertilsynet fører tilsyn med aktørene i boligmarkedet og med påstander i markedsføring. Det understreker blant annet at de som bruker miljøpåstander må kunne dokumentere dem. For å hjelpe medlemmene sine har Grønn Byggallianse sammen med Skanska laget en veileder for boligutviklere om hvordan markedsføre BREEAM-sertifiserte boliger.

– Det er mange fallgruver i kommunikasjon og markedsføring om bærekraft. Vår veileder og tilsynets ressurser gir en god rettesnor, sier Anders Nohre-Walldén som er leder for utvikling i Grønn Byggallianse.

LES OGSÅ: Sikter mot dobbelt så mange boliger i et kjempeprosjekt

Også Norsk boligbyggerlag (NBBL) setter grønne boliger på dagsorden, og skal sammen med alliansen bistå boligbyggerlag og sameier til å ta mer bevisste valg ved rehabiliteringer.

– Ikke minst ser stadig flere banker at de har en stor påvirkningskraft på kjøper og utvikler. Flere av dem peker på at en måte å drive næringen fremover er å be om sertifisering av byggeprosjekter. Det sikrer transparens og er med i totalbildet med tanke på risikovurderinger. En av dem som går i bresjen er DnB, poengterer han.

Fra 1. januar åpner Husbanken for Svanemerke-sertifikat eller BREEAM-NOR-sertifikat «Very Good», «Excellent» eller «Outstanding», som dokumentasjon for å kvalifisere til deres grønne lån.

LES OGSÅ: Begynner å ligne på suksess

– Det er gledelig og viktig at banker premierer dokumentert grønne bygg. Mange private banker premierer BREEAM-sertifiserte bygg. Bruk av BREEAM og Svanen vil lette dokumentasjonsarbeidet for søker og sikre større bredde i miljøkvalitetene, sier daglig leder Katharina Th. Bramslev i Grønn Byggallianse.

De har nå 30 registrerte boligprosjekter med ambisjon om BREEAM-sertifisering.

– Vi ser nok en økning i bevisste kjøpere også etter hvert. Det skal ikke forundre meg om vi etter hvert også får se en tydeligere sortering på finn.no av boliger som har miljøsertifisering og ikke, påpeker hun.

Se også Estate Play om Norges første ombruksbygg midt i Oslo sentrum her: