BATTERILAGRING: Jon Helsingeng i Eaton mener strømlagring i batterier er fremtiden i mange hjem.

Strømlagring i batterier kan bli stort i fremtidens nyboliger

– Helt klart en veldig interessant teknologi, mener innovasjonssjefen i Obos Block Watne.

Publisert

45 prosent av nordmenn ville vurdert å installere batterier til å lagre strøm dersom de skulle bygget et nytt hus ifølge en undersøkelse fra Yougov utført på oppdrag av energistyringsselskapet Eaton. De spurte 1.006 voksne personer om dette i januar.

Jon Helsingeng som leder Eaton i Norden, mener tallene er oppsiktsvekkende:

– Fageksperter fremhever energilagring som en av de mest spennende teknologiene nå. At så mange nordmenn har fått øynene opp for mulighetene for å lagre og styre strøm er særdeles interessant. Teknologien kan redusere strømregningen, bidra til å jevne ut effekttopper og dermed redusere behovet for kostbare nettinvesteringer, sier han.

Han støttes av Sverre Kirkevold som er sjef for teknologi, innovasjon og bærekraft i Obos Block Watne.

– Boligbatterier for energilagring er veldig spennende, og jeg er ikke i tvil om at vi vil se at flere og flere investerer i dette i årene fremover. Vi har ennå enda ikke bygget boliger med batterier, men dette fort kan endre seg. for vi forsker og utvikler stadig nye konsepter. I enkelte områder der nettkapasiteten er lav kan energilagring i parkeringshus eksempelvis være nyttig for å muliggjøre elbillading, sier Kirkevold.

Stigende betalingsvillighet

I samme undersøkelse kommer det frem at over 53 prosent mener Enova bør støtte energilagring i hjemmet. Kirkevold mener også utbyggere bør få en form for kompensasjon for å satse på teknologien.

– Energilagring kan være et av flere virkemidler for å bygge fremtidens energieffektive boliger, eksempelvis i kombinasjon med solenergi. Betalingsvilligheten for slike løsninger er stigende og samtidig synker kostnaden, men fortsatt bør det på plass insentivordninger, sier han.

Ifølge undersøkelsen oppgir nær seks av ti nordmenn at det ville vært interessant å investere i batterier dersom de får statlig støtte.

– Det forteller meg at mange ønsker å ha større forutsigbarhet om energikostnader. Det er ingen tvil om at det må på plass insentiver for å akselerere utviklingen, poengterer Kirkevold.

Reduserer nettutbyggingen

Helsingeng peker på at støtte til energilagring kan være samfunnsøkonomisk.

– Det skal investeres enorme summer for å bygge ut nettet de kommende årene. Omfanget kan reduseres drastisk dersom virksomheter og private kutter toppene i forbruket ved hjelp av energilagrings- og styringsteknologi, sier han.

Powered by Labrador CMS