GIR LEIEFRITAK: Hellsenteret, som ligger ved Trondheim lufthavn. (Foto: Wikipedia/Karl Ragnar Gjertsen/CC BY 2.5)
GIR LEIEFRITAK: Hellsenteret, som ligger ved Trondheim lufthavn. (Foto: Wikipedia/Karl Ragnar Gjertsen/CC BY 2.5)

Kjøpesentere fritar for leie

Retailaktører har store koronautfordringer og får krisehjelp fra kjøpesentereierne.

Publisert Sist oppdatert

Flere kjøpesenteraktører går nå inn for tiltak for å redde fremtidig inntekt. Tonje Høyem, senterleder på Hellsenteret som ligger vis-a-vis Trondheim lufthavn, opplyser til Bladet at de nå gir hjelp til bedriftene som er rammet av kundeflukt på grunn av koronaviruset.

– Vi gir en måneds fritak for husleie til alle på Hellsenteret for april måned. Dette gjelder ikke dagligvare og apotek som har bra med kunder, sier Høyem til Bladet.

På spørsmål om leiefritaket vil bli gitt for flere måneder svarer Høyem følgende:

– Ingen vet hva fremtiden bringer. Det er uvisst hvor lenge dette står på og kan ikke si noe mer om dette akkurat nå.

LES OGSÅ: Store gårdeiere skrur ned husleien

Høyem understreker at de selv har kostnader ved senterdriften og at dette må anses som deres bidrag i situasjonen. Hun understreker videre at det ikke er butikkene som har bedt om fritak fra husleia.

– Nei, dette er et tiltak vi på Hellsenteret har gjort for å hjelpe bedriftene over kneika, sier Høyem til Bladet.

– Vi prøver å gi leietakerne litt drahjelp og så ser vi hvordan situasjonen utvikler seg.

Også kjøpesenterkjeden Alti tar situasjonen på alvor. Alti er en av landets største kjøpesenterkjeder, med totalt 20 sentre fra Mandal i sør til Svolvær i nord, og hadde i 2019 en omsetning på rundt 8,6 milliarder kroner. Alti passerte nylig Scala i størrelse og er Norges tredje største kjøpesenterkjede, bare bak Thon og Citycon.

SER PÅ ALTERNATIVER: Lars Løseth, eier av kjøpesenterkjeden Alti.
SER PÅ ALTERNATIVER: Lars Løseth, eier av kjøpesenterkjeden Alti.

Butikker som leier i senterne til Alti har en minimumsleie og en omsetningsbasert leie. Butikksentrene har i tråd med retningslinjer redusert åpningstidene for å være med på den nasjonale dugnaden med å hindre smittespredning. Dette virker inn på handelen.

Styreleder Lars Løseth i Alti sier til Driva at de i god tid før 1. april skal presentere et forslag til (nye) leiepriser for sine butikker tilpasset koronahverdagen.

LES OGSÅ: Lars Ove (27) kontrollerer milliardverdier i eiendom (+)

– Vi ser nå på ulike alternativer. Det er rett og rimelig at alle skal bidra med det vi kan, sier Lars Løseth til Driva.

CC Eiendom er en annen aktør som nå gjør flere tiltak for å lette situasjonen for sine leietakere. CC Eiendom AS eier de største kjøpesentrene i Innlandet: CC Hamar og CC Martn i Hamar, samt CC Gjøvik.

FORSKYVER FORFALLSDATO: CC Hamar.
FORSKYVER FORFALLSDATO: CC Hamar.

– CC har stor forståelse for at alle bedrifter, små og store, har et akutt behov for å redusere kostnader/betalingsforpliktelser for å komme seg gjennom denne krisen, sier daglig leder Kjetil Norheim CC Eiendom i en pressemelding.

– Med bakgrunn i dette har CC Eiendom besluttet å forskyve forfallsdato på husleie for berørte leietakere til midten av mai. Det er også besluttet å kreditere felleskostnader og markedsbidrag med en betydelig sum i 2. kvartal, legger han til.

LES OGSÅ: Hage-familiens eiendomsimperium genererer millioner og er verdt milliarder (+)

Det skrives videre i pressemeldingen at det vil gjøres noen individuelle tilpasninger, avhengig av den totale situasjonen for den enkelte leietaker.

– Vi er opptatt av å behandle leietagerne prinsipielt likt, men ser at det er behov for noen individuelle tilpasninger etterhvert. Det viktigste for oss alle blir å sørge for at vi bevarer arbeidsplassene i butikkene og har senter å komme tilbake til når denne situasjonen er avklart

På CC Vest i Oslo holder senteret åpent, med noen unntak.

– Vi er veldig glad for at det er ansatte butikkene som nå står på slik at folk får de de trenger. Sammen med alle helsearbeiderne er de våre hverdagshelter, sier markedsdirektør Herman Dyrø i Mustad Eiendom, som eier CC Vest, til Akersposten.

Cutters, Wowbrow, Lakkbar og Helsehjørnet er stengt, mens Scirocco, Beth’s Beauty, Brilleland og Krogh Optikk ikke har anledning til å tilby behandlinger, men holder åpent for produktsalg.

LES OGSÅ: Pengemaskinen på Lysaker (+)

– Vi følger selvfølgelig nøye med på utviklingen og retter oss etter råd og retningslinjer fra helsemyndighetene, sier Dyrø.

– Når det gjelder leieforhold vi har til våre leietakere, vil vi ha dialog med hver enkelt butikk og håndtere dette individuelt. Vi er opptatt av at alle butikkene skal overleve denne perioden. Nå er det også slik her på CC Vest at leietakerne har omsetningsbasert husleie, og det ligger jo en god regulering for dem bare i det. Vi er et robust senter med god lønnsomhet for de aller fleste, sier Dyrø til Akersposten.

Powered by Labrador CMS