Aktuelt:

FÅR SKRAPE: Finanstilsynet gir 300.000 kroner i overtredelsgebyr til Eiendomsmegler 1 BV AS. På bildet finanstilsynsdirektør Morten Baltzersen.

Nok en megler får smekk for brudd på hvitvaskingsreglene

Eiendomsmegler 1 BV AS er ilagt et overtredelsgebyr på 300.000 kroner.

Publisert

Rekken av eiendomsmeglere som er blitt ilagt overtredelsgebyr for manglende etterlevelse av hvitvaskingsregelverket vokser stadig. I 2019 ble det kjent at syv næringsmeglere, herunder DNB Næringsmegling, Norion Næringsmegling og Q4 Næringsmegling ble ilagt store gebyrer.

I november i fjor fikk både Eiendomsmegler 1 Ringerike Hadeland og Eiendomsmegler 1 Fjellmegleren fikk overtredelsesgebyr på 250.000 kroner for brudd på hvitvaskingsloven. I januar samme år fikk Megleroppgjøret Innlandet AS en bot på 100.000 kroner for brudd på foretakets plikter når det gjelder risikovurdering, arbeidsrutiner og gjennomføring av kundetiltak etter hvitvaskingsloven.

Finanstilsynet gjennomførte i fjor tilsyn hos Vestfold-lokaliserte Eiendomsmegler 1 BV AS, og nå er det klart at også denne virksomheten ilegges overtredelsgebyret. I henhold til et ferskt vedtak fra Finanstilsynet er gebyret på 300.000 kroner.

- Tilsynet avdekket flere brudd på foretakets plikter etter hvitvaskingsregelverket, herunder knyttet til risikovurdering og rutiner. Tilsynet avdekket også brudd på regelverket i oppdragsgjennomføringen, heter det i vedtaket fra Finanstilsynet.

- Eiendomsmeglingsforetak må forventes å ha rutiner og gjennomføre systematiske tiltak for å kunne oppfylle de regulatoriske kravene de er underlagt. Det er ledelsens ansvar å fastsette adekvate og oppdaterte rutiner for hvordan virksomheten og dets medarbeidere skal gjennomføre nødvendige tiltak for å oppfylles kravene. Videre må styret påse at virksomheten kontrolleres på en betryggende måte. Etter Finanstilsynets vurdering skyldes uaktsomheten styrets manglende oppfølging av hvitvaskingslovens krav. Finanstilsynet mener likevel at det kan ha sviktet på flere nivåer i foretaket, skriver Finanstilsynet.

Ifølge Finanstilsynets rapport har Eiendomsmegler 1 BV AS erkjent at vurdering og begrunnelse av risiko ved egen virksomhet og kundeforhold er mangelfull.

- Foretaket er videre "i sin helhet enig i at det foreligger mangler, men kan ikke si seg enig i at det ikke er foretatt vurderinger. For øvrig tas tilbakemeldinger til etterretning, og vil utbedres", oppsummerer tilsynet.

Fra rapporten til Finanstilsynet heter det videre at Eiendomsmegler 1 BV AS per 30. juni 2021 hadde omtrent 52 årsverk. I tillegg til hovedkontoret, driver foretaket sin virksomhet ved ni avdelinger. I 2020 formidlet Eiendomsmegler 1 BV AS 1.721 eiendommer til en verdi av til sammen omtrent 5,5 milliarder kroner.

Powered by Labrador CMS