Nedjusterer prognosene

Publisert Sist oppdatert

– Jeg tror ikke det kommer til å slå til, sier Knut Efskin. 

I sommer antydet han at et volum på 6 milliarder kroner var mulig i Trondheim. Det tror han altså ikke lenger. 

– Min erfaring er at slike transaksjonsvinduer som vi har sett den senere tiden, har en tendens til å lukke seg på et tidspunkt. Mitt inntrykk er at kapitalen ikke sitter fullt så løst som den gjorde, og jeg tror derfor at man skal være godt fornøyd om man kommer opp i et volum på 5 milliarder kroner, sier Efskin, som legger til at også det er et svært godt volum i Trondheim. 

Les også: Thon og Reitan overtar Britannia

Les også: Vil ha Barcode i Trondheim

Flere årsaker

Efskin peker på flere årsaker til at han nå nedjusterer transaksjonsvolumet i byen. Den første årsaken er altså at kapitalen ikke sitter like løst lenger. 

– Dette henger sammen med at finansiering har blitt litt dyrere. Bankene har ikke den samme appetitten som de hadde, sier Efskin. 

Han peker på at renten fortsatt er lav, og at det heller ikke er noen særlig risiko for at den skal øke noe særlig. 

– Men så er det også et annet risikomoment, nemlig arealledighet. Selv om Trondheim ikke er spesielt rammet av det som har skjedd i olje- og gassbransjen, så er byen likevel påvirket av den generelle risikoen i eiendomsmarkedet. Og den har nok steget litt i det siste på grunn av økende arealledighet og mange oppsigelser innen olje og gass, sier Efskin. 

Les også: Avventende leiemarked i Trondheim

Les også: – Voldsom appetitt fra utenlandske investorer

Solgt for 4 milliarder

Selv om han altså ser en tendens til noe lavere temperatur i transaksjonsmarkedet, så har det likevel blitt solgt eiendommer for rundt 4 milliarder kroner så langt i år. Det er cirka én milliard mer enn i Bergen, hvor det så langt har blitt solgt eiendommer for rundt 3 milliarder kroner. 

– Vår siste opptelling er bare noen dager gammel, så den er ganske fersk og har bare med eiendommer i selve Trondheim, sier Efskin. 

Han legger til at de skal ut med flere eiendommer i størrelsesorden 100 til 400 millioner kroner. 

– Det skjer mye, men samtidig hører vi også rykter om at eiendommer legges på is. Derfor er vi nok litt mer avventende til volumet nå enn vi var i sommer, sier Efskin.

Les også: Legger større eiendom ut for salg

Les også: Rekordstøtte til nybygg i Trondheim

 

Powered by Labrador CMS