Max underskudd tvinger Maxi-salg
– Det er helt uforståelig at ICA selger så attraktive butikker, på øverste hylle. Konkurrentene vil krige om dem, sier dagligvareanalytiker Geir Myklebust i Balanza-gruppen til VG.
Satser lavprisICA Norge begrunner salget med sviktende lønnsomhet. Kommunikasjonsdirektør Bjørn Takle Friis sier de vil satse på lavpris gjennom egeneide Rimi og supermarked-segmentet fremover. I dag har ICA en markedsandel på 14,3 prosent, og har foruten Rimi og Maxibutikkene, ICA nær og ICA supermarked i porteføljen.
Rema aktuellHvem som vil trekke det lengste strået og sikre seg de attraktive butikkene er ennå usikkert. Det som er sikkert er at det regnes og kalkuleres i julestria hos konkurrentene Rema 1000, NorgesGruppen, Coop og Bunnpris. Delvis er det konkurransetilsynet som vil avgjøre kjøpskrigen. Da Rema i 2008 kjøpte Lidl satte de en grense på 40 prosent markedsandel, basert på størrelsen i regionen. Rema er en aktuell kjøper som ønsker å vinner større del av markedet, men de er allerede så store i nærheten av flere av Maxi-butikkene at konkurransetilsynet kan si nei til oppkjøp flere steder.
For storeNorgesGruppen med Kiwi, Spar, Joker, Meny og Ultra i porteføljen er den desidert største matkjeden med 37,5 prosent av dagligvaremarkedet. De kan fort overskride 40 prosent med innlemming av nye Maxi-butikker i ulike fylker. I Buskerud, Oppland og Hedmark er de allerede store, men konkurransetilsynet kan også sette ned foten i Telemark, Agder-fylkene og Hordaland om de bruker markedsandel etter fylke som grunnlag.
150 millionerCoop, som er landets nest største kjede, vil ikke oppleve samme konflikt i markedsandeler som Rema og NorgesGruppen. De er en aktuell kjøper og eier i tillegg Obs, Mega, Prix, Extra og Marked. Det anslås at de beste butikkene kan gå for 150 millioner, mens de mindre attraktive har en prislapp på 50 millioner.